Half a King (Shattered Sea #1) – Joe Abercrombie

Geplaatst op 13 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Half a King (Shattered Sea #1) – Joe AbercrombieHalf a king door Joe Abercrombie
Serie: Shattered Sea #1
Uitgever: Harper Voyager | Juli 2014
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 373
ISBN: 9780007550227
Uitgave: Paperback, Luisterboek
Goodreads
four-stars

Betrayed by his family and left for dead, Prince Yarvi, reluctant heir to a divided kingdom, has vowed to reclaim a throne he never wanted.

But first he must survive cruelty, chains and the bitter waters of the Shattered Sea itself - all with only one good hand. Born a weakling in the eyes of a hard, cold world, he cannot grip a shield or swing an axe, so he has sharpened his mind to a deadly edge.

Gathering a strange fellowship of the outcast, he finds they can help him more than any noble could. Even so, Yarvi's path may end as it began - in twists, traps and tragedy...

Vijf jaar geleden – tijdens mijn allereerste YALC – zaten we een groot deel van de dag in de ruimte waar auteurs over hun boeken kwamen praten. Zo ook Joe Abercrombie – waar ik nog nooit van gehoord had, maar wat een bekende fantasyschrijver bleek te zijn – die kwam vertellen over zijn nieuwste boek, Half a King. Op een of andere manier intrigeerde het me wat hij voorlas mij zo, dat ik heb boek jaren op mijn wishlist heb laten staan. Uiteindelijk kreeg ik het met sinterklaas. Ik besloot het boek uiteindelijk te luisteren via Storytel (ik luister graag de boeken die ik op mijn tbr heb staan, zodat deze langzaam krimpt), omdat ik bang was dat ik het anders nooit op zou pakken, terwijl ik het wel graag wilde lezen!

Na de dood van zijn vader en oudere broer moet de gehandicapte prins Yarvi – terwijl hij net het klooster in wilde gaan – de troon bestijgen. Maar hij wordt verraden door zijn oom en voor dood achtergelaten. Hij besluit dat hij de troon terug zal krijgen, ook al wil hij hem niet, koste wat kost. Voor het zover is, moet hij zien te overleven tussen slavenhandelaars, de verschrikkelijke waters van de Shattered Sea en mensen die hem willen doden, terwijl de hele wereld hem als zwakkeling ziet. Samen met een groep buitenbeentjes, merkt Yarvi dat hij wel van nut kan zijn. En voor hij heet weet ik hij op pad naar zijn troon.

Wat ik tof vond aan Half A King is dat het eens niet over een bastaardjongen ging die erachter komt dat hij eigenlijk een prins is en bijzondere krachten ontwikkelt om zijn troon op te eisen en te bevrijden van een tiran. Toch waren er ook wel weer overeenkomsten met dit fantasy-standaard. Yarvi is een buitenbeentje – hij is namelijk gehandicapt – en krijgt zonder dat hij het wil het koningschap in zijn schoot geworpen. Hij wordt verraden en een tiran beklimt zijn troon.

De setting van Half a King is geen verrassende fantasysetting, maar ‘gewoon’ een middeleeuws-achtige wereld. Joe Abercrombie speelt wat mij betreft daarmee behoorlijk op safe. Hoewel het lekker weg leest en de wereld niet te complex is, is het ook niet heel bijzonder. Natuurlijk, de landen hebben hun eigen gebruiken en geloof en dit komt goed naar voren, maar het is niet heel verrassend of vernieuwend.

Yarvi vond ik een interessant personage. Hij staat op het punt om het klooster in te gaan en heeft zijn hele leven te horen gekregen dat hij nergens nut voor heeft. Hij heeft er vrede mee om zich met de goden te verbinden en ziet dit ook als een goede kans om iets van zijn leven te maken. De gebeurtenissen die zich daarop volgen doen hem laten groeien als mens. Hij wordt harder. Sterker. Hij krijgt meer vertrouwen in zichzelf. Ik vond zijn groei goed om te zien en overtuigend. Het einde was daarin verrassend, omdat het boek overkwam alsof het een verhaal afsloot. Er werd toch weer een deurtje geopend en die deur smaakt wel naar meer!

Het boek bestaat uit vier delen. Het eerste stuk is echt een introductie, het tweede bevat actie, het derde vond ik een beetje sloom en herhalend en het vierde vond ik weer heel erg tof. Het boek is heel erg goed geschreven, maar biedt qua plot helaas weinig verrassing. Toch is het aangenaam lezen en een typische epische fantasy. Een epische fantasy prima geschikt voor jongeren, want het is vrij braaf en vooral het coming-of-age verhaal van Yarvi staat centraal. Als je wilt kennismaken met het genre is dit er echt een ideaal boek voor.

De personages waren stuk voor stuk prima, zij het wat stereotype. Alleen Nothing bleef een groot raadsel en was daarmee heel interessant. En Yarvi dan. Yarvi was fijn om over te lezen en om in zijn hoofd te kruipen.

Half a king biedt weinig verrassing, maar is wel knettergoed geschreven.

Half A King was aangenaam om naar te luisteren, ook al waren plot en personages niet het meest originele. Het was gewoon een heel fijn en toegankelijk verhaal. Ik heb vooral erg van het einde genoten; dat vond ik echt heel erg tof.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

3 responses to “Half a King (Shattered Sea #1) – Joe Abercrombie

  1. Priscilla

    Hi Emmy,

    Dat klinkt als een interessant boek. Ik lees zelf heel weinig fantasy-boeken, of iig, boeken die tijdens de Middeleeuwen afspelen of over het overerven van de troon gaan. Wat voor soort handicap heeft Yarvi? Het klinkt als een heel interessant boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.