De Hagenridder – George R.R. Martin

Geplaatst op 27 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Hagenridder – George R.R. MartinDe Hagenridder Uitgever: LS Amsterdam | Mei 2012
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 127
ISBN: 9789024551033
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De korte roman De Hagenridder speelt zich af in De Wereld van Het Lied van IJs en Vuur, ongeveer honderd jaar voor het begin van deze grote saga.
Na de dood van zijn meester, een Hagenridder, eigent de jeugdige Dunk zich diens zwaard en titel toe en gaat op weg naar Esfoort, vastbesloten het toernooi te winnen dat daar op de Made wordt gehouden. Een en ander verloopt anders dan hij zich heeft voorgesteld, onder meer omdat een brutaal joch, Ei, niet van zijn zijde is weg te slaan. Bovendien moet Dunk er behoorlijk aan wennen als ridder door het leven te gaan.

Ik ben een groot fan van de Game of Thrones serie en mede door de serie ben ik destijds ook begonnen aan de boeken. Deze heb ik nog niet uit, omdat de dikte me soms best intimideert. Nou, dat lieg ik eigenlijk; Martin’s gedetailleerde beschrijvingen zijn eerder de dooddoeners. Toen ik een tijdje terug via Thyrze twee korte verhalen kon krijgen, zich afspelend voor het algemene verhaal maar wel in dezelfde wereld, besloot ik het op te wagen. Als eerste las ik De hagenridder.

In De Hagenridder maken we kennis met Dunk, een schildknaap van een ridder. De ridder is overleden en Dunk heeft zijn zwaard en titel maar overgenomen. Nu is hij op weg naar Esfoort om daar deel te nemen aan een toernooi. Maar hij moet wennen aan het ridderschap en zijn nieuwe plek in de wereld. En waarom blijft de brutale jongen met de naam Ei maar aan hem plakken?

Aan het begin van De Hagenridder moest ik even wennen. Het verhaal gaat in een stuk door en er is niet echt sprake van hoofdstukken. Daarnaast speelt het verhaal zich af ver voor de gebeurtenissen in de gewone boeken. Toen ik er eenmaal in zat zag ik de meerwaarde van het boek; je krijgt een goed beeld van het verleden en Martin laat op deze wijze goed zien dat hij deze wereld van begin tot eind en van binnen en van buiten kent.

Zoals we gewend zijn van Martin bevat het boek ontzettend veel details en lijkt elke zin een compleet verhaal te bevatten. Dit maakt van De Hagenridder geen heel vlot boek; je moet er echt met je aandacht bij blijven.

Hoewel het verhaal me eerst niet helemaal boeide, bleek de tweede helft van het boek heel tof te zijn. Super spannend en vol bloederige twists. Je krijgt een veel beter beeld van hoe bijvoorbeeld de Targaryens hebben geregeerd in het verleden en hoe hun familie in elkaar steekt. Ik werd er blij van!

De Hagenridder is een ideaal boek voor de echte fan. Er zijn ook graphic novels van gemaakt, geloof ik. Ook wordt het verhaal van Dunk vervolgd in het andere korte boekje, Een eed van trouw, die ik er direct achteraan gelezen heb. Het lezen van dit boek was een fijne afwisseling en het was met net zo veel aandacht uitgewerkt als ik van Martin gewend ben.

De Hagenridder geeft extra inzicht in het verleden van Westeros en is een aanrader voor fans van Het lied van vuur en ijs.

Het boekje heeft me positief weten te verrassen en extra gemotiveerd om binnenkort Een dans met draken eens op te gaan pakken. Zeker nu het nieuwe seizoen weer begonnen, is het een goed moment om weer in de gevaarlijke wereld van George R R Martin te duiken.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.