Gerechtigheid (Millennium #3) – Stieg Larsson

Geplaatst op 18 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Gerechtigheid (Millennium #3) – Stieg LarssonGerechtigheid door Stieg Larsson
Ook door deze auteur: Mannen die vrouwen haten
Serie: Millennium #3
Andere boeken in deze serie: Mannen die vrouwen haten
Uitgever: Signatuur | Mei 2015
Genres: Thriller, Mysterie
Aantal pagina's: 651
ISBN: 9789056725396
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én ze is een hacker van wereldklasse.

Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere verleden: Alexander Zalachenko. Salander wordt gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

Weken heb ik er over gedaan, het derde boek in de Millennium serie, Gerechtigheid. Destijds was dit het einde van de trilogie, maar zoals jullie weten is er onlangs een vierde deel verschenen. Ik heb zelf zo lang over dit boek gedaan, omdat ik steeds een stukje las als ik mijn andere boek in de trein uit had, op mijn ereader. Toen ik in Praag was, had ik enkel het boek Winter mee, omdat ik hoopte dat ik op deze manier gerechtigheid ook eens uit kon lezen.

Gerechtigheid gaat door op het tweede deel. Lisbeth is neergeschoten en vecht voor haar leven, terwijl Mikael een grootschalig plan heeft om de journalistiek op z’n grondvesten te laten trillen. Je volgt allerlei personages in een ingewikkeld spel vol misdaad, intriges en complotten. En wat heb ik er van genoten.

Het boek draait vooral om de aanloop naar een rechtszaak, waarin Lisbeth of voor altijd het gevang in gaat, of vrij wordt gesproken. Als lezer weet je al wat er precies gebeurd is, maar je weet ook dat er heel veel kan gebeuren wat er voor kan zorgen dat een onschuldig iemand achter de tralies komt. En deels heeft Lisbeth natuurlijk ook verschrikkelijk dingen gedaan. En natuurlijk blijft het de vraag of ze nu wel echt helemaal mondig is. Naast spannend is het ook psychologisch echt een puzzel.

Hoewel ik het einde zag aankomen (dat krijg je met een vierde deel), heb ik wel erg genoten van de gedetailleerde invulling van het verhaal. Hoewel ik het tempo laag vond liggen, heb ik van elke pagina genoten. Het was spannend en alle personages trokken me wel, wat ik niet had verwacht. Het boek bleek daarin verrassend veelzijdig, want normaal ben ik best snel verveeld bij langzame boeken.

Nu ik de oorspronkelijke trilogie gelezen heb, ben ik eigenlijk ook ontzettend benieuwd naar de tv-serie (of de film). Het zijn namelijk heel realistische verhalen en ik ben benieuwd of de beelden in mijn hoofd een beetje overeenkomen met de serie. Misschien dat ik me er binnenkort eens aan ga wagen!

De Millennium trilogie (of serie) is een goed te lezen en vooral spannende serie. Gerechtigheid is een boek dat net zo spannend is als z’n voorgangers. Het zit vol met intrige en is voor een grote doelgroep geschikt. Voor thrillerlezers, romanlezers en ook voor mensen die eigenlijk alleen een boek tevoorschijn pakken tijdens een strandvakantie. Omdat er zo veel mysterie in het verhaal zit, wil je alleen maar door blijven lezen. Een dikke aanrader, dus.

Foto 13-02-16 15 48 40

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Gerechtigheid (Millennium #3) – Stieg Larsson

  1. Om de een of andere reden heb ik deel 1 nog steeds niet uitgelezen. Ik heb ‘m al vanaf het begin thuis liggen, ik ben er ook aan begonnen, maar vond andere boeken denk ik op een gegeven moment interessanter, waardoor het boek van het toneel verdween (bij mij). Misschien moet ik de reeks dan toch maar weer snel eens op gaan pakken 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.