Gender Queer – Maia Kobabe

Geplaatst op 9 mei 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Gender Queer – Maia KobabeGender Queer door Maia Kobabe
Uitgever: Infodok | April 2023
Genres: Autobiografie, Graphic Novel, LGBTQ+
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789002277986
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
five-stars

Genderqueer, de autobiografische graphic novel waarin Maia Kobabe allerlei demonen uit het verleden uitdrijft, is het verslag van een reis naar zelfidentificatie. Je leest over de verwarring en vernedering die puberale verliefdheden met zich mee kunnen brengen, over worstelen met je coming-out tegenover je familie en de maatschappij, over het vinden van echte vrienden, over erotische LGBTQ+ -fanfictie als uitlaatklep... Genderqueer was oorspronkelijk bedoeld om Maia's familie uit te leggen wat het betekent om non-binair en aseksueel te zijn. Maar het werd veel meer dan een persoonlijk verhaal: het groeide uit tot een ontroerende gids die genderidentiteit bespreekbaar en inzichtelijk maakt voor vrienden, bondgenoten, en eigenlijk iedereen.

Ik ben dol op graphic novels, dus toen ik een digitaal een stukje van Gender Queer kon lezen, besloot ik het een kans te geven. Een paar minuten later vroeg ik een fysiek exemplaar aan. Niet alleen omdat ik het perse wilde lezen, maar ook omdat ik dit boek aan veel mensen wilde laten zien. Aan mijn leerlingen die met zichzelf en hun (gender)identiteit worstelen, aan de mensen die nog niet veel kaas hebben gegeten van deze thematiek, maar ook gewoon voor iedereen om even in de huid te kruipen van iemand die zich identificeert als non-binair.

In Gender Queer verteld Maia over eirs zoektocht naar eirs genderidentiteit. Opgroeiend als klein meisje, maar zich nooit helemaal meisje voelend, wordt je meegenomen in worstelingen, relaties, ervaringen, passies en nog veel meer.

Wat ik zo bijzonder vind aan Gender Queer is dat het boek niet alleen kan helpen om Maia’s verhaal te begrijpen, maar om ook de zoektocht in jezelf te verduidelijken. We leven immers in een tijd waarin gender niet meer zwart/wit gezien hoeft te worden, maar als een fantastisch spectrum waar men op mag bewegen. Dit zorgt voor veel verwarring, dus ik snap heel goed dat Maia dit boek in eerste instantie heeft gemaakt om familie en vrienden uit te leggen wat er in eir hoofd omgaat. Ik denk dat veel mensen zich er enorm in zullen herkennen. Niet perse alles, maar misschien delen.

Daarnaast vind ik het ook heel erg leuk getekend.

Gender Queer raakte me, omdat de worsteling van Maia duidelijk naar voren kwam. Ik voelde de emotie en het heeft echt nog lang in mijn hoofd rondgespookt. Ik heb het boek echt al een paar weken uit, maar meteen ben ik weer hyped. Echt een aanrader voor iedereen.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.