Film: The Hate U Give

Geplaatst op 26 januari 2019 door Emmy in Film, Recensie / 1 Comment

Ik werd door Uitgeverij Moon uitgenodigd om bij de speciale voorvertoning van The Hate U Give aanwezig te zijn om als een van de eerste in het land de film te mogen zien. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen en daar zaten Esmee en ik dan, tussen allerlei andere pers, vloggers, bloggers en bekende Nederlanders, in de Film Hallen in Amsterdam.

Ik was echt heel erg benieuwd hoe de film zou zijn en mijn verwachtingen waren ook best wel hoog. Zou de film dit waarmaken?

The Hate U Give
Met o.a.  Amandla Stenberg, Russell Hornsby, Regina Hall, Common, Anthony Mackie en Issa Rae.
Regisseur: George Tillman, jr.
Duur: 133 minuten
Genre:  Drama (12+)
In de bioscoop vanaf 24 januari 2019

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat.De precaire balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap zal ze zichzelf moeten laten horen en moeten opkomen voor wat juist is. The Hate U Give is gebaseerd op de veelgeprezen New York Times-bestseller van Angie Thomas, in Nederland uitgegeven door Moon Uitgevers. Naast Amandla Stenberg spelen ook Russell Hornsby, Regina Hall, Common, Anthony Mackie en Issa Rae een rol in de film.

Dat deze film intens zou worden, had ik wel verwacht. Als je immers bekend bent met het boek, dan weet je ongeveer wat je staat te wachten. Toch kwam alles hard binnen en moet ik bekennen dat ik het niet droog kon houden.

Angie Thomas’ boek was al een binnenkomer qua emoties; op het witte doek kwam het even hard naar voren. Het onrecht, de pijn, de misverstanden; deze film laat pijnlijk zien wat er mis is in de wereld.

Wat ik knap vind aan zowel boek als film is dat het niet eenzijdig is. Het is geen verheerlijking geworden, of juist een ‘kijk ons nou zielig zijn’. Beide kanten van het verhaal worden belicht en duidelijk wordt dat allebei de kanten fout zitten.

Amandla Stenberg brengt Starr tot leven en kwam overtuigend over. Haar gevoelens werden erg goed overgebracht. Mede door het goede acteerwerk van iedereen werd het verhaal tot leven gebracht.

The Hate U Give zet aan tot denken. Hoe willen wij als mensen met elkaar omgaan? Wat is juist? Waarom trekken we andere groepen voor? Waarom voelen we ons bedreigd door mensen die er anders uitzien? Waarom geven we mensen met een andere afkomst minder kansen? Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

In mijn ogen is The Hate U Give niet alleen een boek dat iedereen zou moeten lezen; de film zou ook door iedereen gezien moeten worden. Het is tijd om de verandering te worden die we willen zijn en om te leren iedereen te accepteren, ongeacht afkomst, kleur, geloof of seksuele geaardheid.

Ook denk ik dat het zien van The Hate U Give jongeren een beter inzicht kan geven in hoe het is om zo te leven. Hoe het is om anders te zijn, terwijl we van binnen allemaal hetzelfde zijn.

The Hate U Give is hard, intens, emotioneel en een enorm statement.

Deze film is ontzettend goed geacteerd, overtuigend gebracht, sferisch gefilmd en een achtbaan aan emoties van begin tot eind.

The Hate U Give draait sinds 24 januari in de bioscoop.

Tags: ,

Divider

One response to “Film: The Hate U Give

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.