Feministen dragen geen roze (en andere leugens) – Scarlett Curtis

Geplaatst op 26 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Feministen dragen geen roze (en andere leugens) – Scarlett CurtisFeministen dragen geen roze door Scarlett Curtis
Uitgever: Blossom Books | Maart 2019
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 408
ISBN: 9789463491129
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.

In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal, aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen. Dit is een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven.
Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.

Ik ben een feminist, simpelweg omdat ik vind dat mannen en vrouwen gelijke kansen moeten krijgen en verdienen. We leven in een maatschappij waar mannen en vrouwen allebei in een rol worden geduwd en dat is niet oké. Daarom was ik erg benieuwd naar Feministen dragen geen roze (en andere leugens), omdat hierin een tal van inspirerende vrouwen aan het woord zouden komen.

Feministen? Dat zijn toch vrouwen met kilometers okselhaar, geen make-up op en die een intense haat voor mannen hebben? Neuh, niet bepaald.
In Feministen dragen geen roze vertellen meer dan 50 vrouwen (van Hollywoodactices tot tieneractivisten) hun verhaal. De Nederlandse editie is verrijkt met een aantal Nederlandse bijdrages. Dit boek is de verbinding tussen de online beweging, de academische denkers en iedereen die zich feminist voelt (of wil voelen). Allerlei vormen van het feminisme worden door middel van toegankelijke essays besproken.

Eerlijk is eerlijk, ik was ook wel een beetje bang dat Feministen dragen geen roze een gortdroog en belerende verzameling essays zou zijn, waarin vrouwen die alles hebben in de wereld zielig zouden gaan doen over ongelijkheid. Of dat je als een kleuter werd toegesproken om te leren hoe je feminist moet worden. Gelukkig was die angst dikke vette onzin, want deze essays zijn alles behalve belerend, arrogant of ongegrond.

Ik moet ook zeggen dat de meeste essays veel beter weglazen dan ik had verwacht. Meestal moet ik non-fictie boeken vaak wegleggen omdat ik het even zat ben, maar hier had ik daar amper last van. Zonder problemen kon ik zo een aantal essays weglezen (en dan nog steeds meer willen). Dit vond ik een goed teken. De essays waren namelijk divers, op verschillende manieren geschreven en heel persoonlijk.

Toch waren er ook een aantal stukken die van mij langer hadden mogen zijn om overtuigender over te komen. Soms bleven ze wat oppervlakkig. Ze zouden overtuigender en betekenisvoller zijn als ze wat langer waren.

Wat ik heel leuk vindt is dat de kaft dezelfde kleur heeft als een van de onderzoeken besproken in een essay.

Geen van de essays waren voor mij te lang (eerder juist te kort) en ik vond het ook gaaf dat er Nederlandse toevoegingen waren. Sommige stukken zijn namelijk wat minder toepasselijk voor Nederland en nu kwam er weer een goede balans. Het toegevoegde perspectief van Nederlandse feministen, maakte het alleen maar beter.

Sowieso vind ik het goed dat er allerlei dames aan het woord zijn gekomen. Tieners (zij het dat ik me een vrouw voel die amper wat heeft bereikt hahahaha #loser), actrices, activisten… Allerlei soorten vrouwen. En echt, ze schrijven op zo’n toon alsof je een vriendin bent die langskomt, of dat je met een buurvrouw in gesprek bent. Ik vind dat erg prettig.

Ik vond Feministen dragen geen roze een erg inspirerend en afwisselend boek. Er werden wel wat zaken herhaald, maar er is duidelijk gekeken naar verschillende thema’s en visies op het feminisme. Ik denk dan ook dat dit boek voor iedereen goed is en dat het een bijdrage kan leveren in de strijd tegen gelijkheid. Welke kleur, geaardheid, geslacht, geloofsovertuiging etc je ook hebt: iedereen is even veel waard.

Feministen dragen geen roze is inspirerend, activerend en leest ook nog eens lekker weg. #winwin

Ik heb zelf erg genoten van het lezen van Feministen dragen geen roze. Ik vond het boek beter weglezen dan ik in eerste instantie had verwacht. Het is tegelijkertijd een mooi boek voor iedereen die nog niet zo bekend is met het feminisme, als een boek dat je een schop onder je billen geeft. You go girls.

four-half-stars

Tags: ,

Divider

One response to “Feministen dragen geen roze (en andere leugens) – Scarlett Curtis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.