Fairy tale – Stephen King

Geplaatst op 26 maart 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Fairy tale – Stephen KingFairy tale door Stephen King
Uitgever: Boekerij | September 2022
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 590
ISBN: 9789022596609
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Charlie Reade ziet eruit als een doorsnee scholier. Hij is goed in honkbal en voetbal, en is een prima student. Maar hij draagt een zware last. Zijn moeder kwam om bij een auto-ongeluk toen hij tien was, en door het verdriet greep zijn vader naar de fles. Charlie leerde al op jonge leeftijd hoe hij voor zichzelf en voor zijn vader moest zorgen. Dan, wanneer Charlie zeventien is, ontmoet hij een hond genaamd Radar en zijn baas, Howard Bowditch, een kluizenaar in een groot huis op de top van een grote heuvel, met een afgesloten schuur in de achtertuin. Soms komen er vreemde geluiden uit die schuur.

Charlie begint klusjes te doen voor Mr. Bowditch en verliest zijn hart aan Radar. Als Bowditch sterft, laat hij Charlie een cassettebandje na met een verhaal zo absurd, dat niemand het ooit zou geloven. Wat Bowditch weet en zijn hele leven lang geheim heeft gehouden, is dat in de schuur een poort naar een andere wereld verborgen zit.

Stephen King is een begrip in de boekenwereld. De beste man heeft al zo ontzettend veel geschreven en is zo ontzettend goed: geen wonder dat er veel mensen fan zijn van zijn werk. Fairy tale is zijn nieuwste boek en vanwege het fantasyelement trok het meteen mijn aandacht.

Ik heb inmiddels een aantal boeken van Stephen King gelezen en keer op keer was ik onder de indruk van deze meesterverteller. Hij slaagt er namelijk moeiteloos in om allerdaagse gebeurtenissen spannend of eng te maken, maar kan ook gewoon een grootse wereld opzetten. Is er iets wat deze man niet kan schrijven? Ik zou dat niet durven zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik Fairy tale een heel indrukwekkend boek vond.

We maken kennis met Charlie, een vrij gewone tiener die met zijn vader in een klein stadje woont. Als hij een hond hoort blaffen, ziet hij meneer Bowditch op de grond liggen. Charlie helpt hem en al snel raken de twee op een bijzondere manier bevriend. Als meneer Bowditch sterft en een cassettebandje achterlaat, leert Charlie over een compleet andere wereld.

Fairy tale is een flinke kluif. Wel een lekkere!

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat Fairy tale een gemakkelijk boek is. Dat is het namelijk absoluut niet. Het verhaal is complex en ook qua omvang een flinke kluif. Ja, ik weet dat er veel dikkere fantasyboeken zijn, maar op een of andere manier voelde dit boek ontzettend omvangrijk. Dit komt denk ik deels omdat je een compleet nieuwe wereld leert kennen en daarin ook veel meemaakt, nadat je ook een vrij lijvige introductie hebt gehad.

Een tijd lang twijfelde ik of het eerste gedeelte van het boek niet te lang duurde, terwijl ik dat juist een ontzettend sterk onderdeel van het boek vind. Het duurde lang, maar ik heb zo echt een band opgebouwd met Charlie en meneer Bowditch, waardoor het motief van Charlie om naar die andere wereld te gaan alleen maar groter werd.

Die andere wereld vond ik machtig interessant, maar ik had ergens ook een enorme cultuurshock. We gingen van weinig personages opeens naar heel veel en dat was even schakelen. Ik merkte ook dat ik niet altijd evenveel bij de les was.

Desondanks heb ik me laten meeslepen met het verhaal. Ik vond het vertelperspectief van Charlie erg aansprekend en hij wist me als hoofdpersoon te boeien. Daarnaast hielpen de genummerde onderbrekingen in de hoofdstukken mij enorm in in een leesflow te blijven. Daar hou ik van, want lange hoofdstukken schrikken me qua concentratie soms een beetje af.

Misschien zal Fairy tale een beetje aanvoelen alsof het uit twee boeken bestaat. Maar is dat slecht? Ik vind van niet. Het was echt een indrukwekkend boek.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

One response to “Fairy tale – Stephen King

  1. Het klinkt fantastisch! Stephen King kan je inderdaad enorm meeslepen, met al z’n uitgebreide omschrijvingen. Het laatste wat ik van hem las is 11.22.63 en dat was ook zo indrukwekkend, maar ook bij het boek dat ik 20 jaar geleden van hem las (Insomnia) heb ik nog beelden in mijn hoofd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.