Expeditie Schetsboek – Cyarin

Geplaatst op 8 december 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Expeditie Schetsboek – CyarinExpeditie Schetsboek door Cyarin
Uitgever: Kosmos Uitgevers | November 2018
Genres: Non-fictie, Kunst
Aantal pagina's: 145
ISBN: 9789043920537
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

In Expeditie schetsboek laat Laura Brouwers, beter bekend als Cyarin (Instagram: @ Cyarine), zien hoe ze te werk gaat en geeft ze volop tips en tekenoefeningen. Laura staat bekend om haar schitterende illustraties: ze maakt prachtige illustraties in mangastijl, met een sexy tintje en een vleugje Disney. In haar boek vertelt ze ook over haar bijzondere carrière, haar motivatie, het wereldwijde succes van haar Instagramfeed, en laat ze zien wat haar inspiratiebronnen zijn. Een prachtig, inspirerend kijkboek vol kleurrijk artwork voor liefhebbers van tekenen en mangastijl.

Een van de toffe dingen naast bookstagram, vind ik alle kunstenaars die op instagram hun werk tentoonstellen. Vooral de illustrators, die personages tot leven weten te wekken, zie ik graag op mijn feed voorbij komen. Dus toen ik tekenaar Cyarin tegenkwam, ben ik meteen begonnen haar te volgen. Haar stijl – lichtelijk geïnspireerd op manga – sprak me erg aan. Nu heeft zij een boek uitgegeven, welke ik mocht recenseren en mij ook nog eens de gelegenheid gaf om haar te mogen interviewen. Het interview kan je morgen teruglezen op mijn blog. Expeditie Schetsboek, zoals Cyarin’s boek heet, is een verzameling van voorbeelden van haar werk, tips en haar eigen ervaringen in het illustratorschap. Daarnaast zit het vol opdrachten die jij als lezer kunt doen.

Laura Brouwers, op internet bezet bekend als Cyarin (op instagram @Cyarine) laat in haar boek Expeditie Schetsboek zien hoe ze te werk gaat. Ze geeft tips, tekenoefeningen en laat zien hoe haar illustraties zijn opgebouwd. Haar illustraties zijn een beetje te omschrijven als manga, cartoonish, een beetje sexy en met een vleugje Disney. Cyarin vertelt in het boek over haar carriere, haar succes en over haar inspiratiebronnen. Een boek vol inspiratie en ideaal voor liefhebbers van (digitaal) tekenen.

Expeditie Schetsboek is vooral een heel mooi boek; Cyarin’s artwork is prachtig en spreekt mij bijzonder veel aan. Het was daarom echt een lust voor het oog om de tekeningen op print te kunnen bekijken en vooral de stukjes waarop zie liet zien hoe ze een tekening opbouwt, sprak mij veel aan.

Inhoudelijk gezien zijn de tips die Cyarin geeft niet heel vernieuwend. Er wordt veel in herhaal en het komt er vooral op neer dat je lekker veel moet oefenen en tekenen om zo goed te kunnen worden. Ik had misschien toch graag nog wat meer extra tips gehad; welke brushes ze graag gebruikt, welke software haar favoriet is en waarom bepaalde keuzes juist zo goed werken in haar werk. Maar dat komt denk ik voornamelijk omdat ik zelf als illustrator werk en altijd op zoek ben naar manieren om beter te worden. Nu gun ik mezelf niet altijd de tijd om te gaan tekenen, dus op dat vlak was het boek wel een goede schop onder de kont. Want toen ik Expeditie Schetsboek uit had, had ik meteen zin om te gaan tekenen (en baalde ik dat ik vroeger niet zo veel ben blijven tekenen, waardoor ik het nu zelf niet op die manier in de vingers heb…)

In het boek staan een aantal opdrachten. Tijdens het lezen had ik meteen zin om daar mee aan de slag te gaan. Dit heb ik echter nog niet gedaan, omdat ik er op dat moment geen tijd voor wilde maken. Misschien als er ruimte in het boek was om te tekenen, dat ik het dan wel had gedaan.

Als je Expeditie Schetsboek leest, heb je meteen zin om zelf een potlood op te pakken.

Expeditie Schetsboek is een mooi boek, vooral als je fan bent van Cyarin’s werk. Het geeft een inzicht in hoe ze werkt en wat ze allemaal doet, maar verwacht echter geen uitgebreide handleiding waarmee je ook dit soort tekeningen kan maken. Daarvoor bevat het boek te weinig toepasbare tips. Al met al dus vooral heel erg mooi om door te bladeren en om zelf inspiratie uit te putten.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Expeditie Schetsboek – Cyarin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.