Examendeal – Margje Woodrow

Geplaatst op 20 juli 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Examendeal – Margje WoodrowExamendeal | september 2013
Aantal pagina's: 148
ISBN: 9789025754235
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

In de week voor haar schoolexamens hoort Kiki op het toilet van school twee meisjes smoezen over het bestellen van examenopgaven. Wie die meisjes zijn, weet ze niet, maar wat haar te doen staat wél: ze móét erachter komen waar die examens te koop zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar vrienden. Want zonder voorkennis halen ze hun diploma nooit! Dat haar keuze een heel gevaarlijke is, zeker omdat Kiki’s vader op haar school lesgeeft, wordt al snel duidelijk. Voor ze het weet raakt Kiki verstrikt in een web van intriges, waar niemand haar uit lijkt te kunnen redden: niet haar hechte vriendenclubje, en zelfs niet haar stoere vriendje Mick.

Dat het leven boordevol spannende verhalen en lastige keuzes zit, weet Margje Woodrow, leerkracht in groep 8 en getrouwd met een strafrechtadvocaat, als geen ander. Dit ijzersterke debuut houdt de lezer dan ook vanaf de eerste bladzijde in zijn greep. Kijk op www.gottmer.nl voor een interview met Margje en de boektrailer.

Koop Examendeal hier!

Na een tijdje terug Margje’s nieuwste boek, Geraakt, te hebben gelezen, was ik erg benieuwd naar haar eerdere boek: examendeal. Ik herinner me nog wel dat toen deze uitkwam er ontzettend veel blogjes over dit boek verschenen en ik vond dat het hoog tijd werd om het boek ook eens open te slaan. Dus ging ik naar de bieb en ja hoor, daar stond het! Hup, mee naar huis.

Examendeal vertelt het verhaal van Kiki, die via via de mogelijkheid krijgt om toetsen voor de toets te krijgen, om zo haar gemiddelde voor de examens op te krikken. Een heel actueel thema gezien de gestolen examens van de afgelopen jaren. Margje grijpt daarmee een herkenbaar thema aan en stelt de lezers daarmee de volgende vraag: ‘wat zou jij doen?’ Het is niet zo moeilijk voor te stellen dat Margje daarmee een lekker lezend en spannend boek heeft neergezet dat iedereen op de middelbare school (en daar boven) aan zal spreken.

Het enige nadeel, en dat vind ik wel een groot nadeel eigenlijk, is dat het zo kort is. Het doet meer denken aan een boek voor brugklassers die nog niet zo’n grote aandachtsspanne hebben. Hoewel het verhaal ook echt spannend had kunnen zijn, gaat het soms net te vlot om echt helemaal meegesleurd te worden. Het mist daarom wat diepgang.. Diepgang die eerst wel gecreëerd leek te worden, maar tegen het einde van het boek gaat het zo snel dat ik het gevoel kreeg dat ik iets gemist had. Ik denk dat met 50 pagina’s meer er net wat meer storybuilding had kunnen plaatsvinden om het echt bloedstollend spannend te maken. Als ik dan kijk naar Geraakt, merk je wel weer dat Margje daarin gegroeid is.

Wat ik wel erg goed vind aan Margje’s manier van benaderen is dat de personages toegankelijk zijn en hun levens ook. Iedereen zou zich kunnen identificeren met het schoolleven omdat het heel dicht bij huis is en iedereen het zelf meemaakt of heeft meegemaakt. Ik ben in ieder geval erg benieuwd welke andere ‘wat als…’ boeken Margje nog uit haar pen weet te krijgen!

 

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.