Elfia Arcen

Geplaatst op 3 oktober 2018 door Emmy in Evenement / 4 Comments

Ik was 15 geloof ik, toen ik voor het eerst kennismaakte met de wonderlijke wereld van fantasy festivals. Samen met twee vriendinnen en mijn toenmalige vriendje ging ik naar de Elf Fantasy Fair (nu Elfia) in Haarzuilens. Ik huurde een kostuum en had de tijd van mijn leven. Vele events volgde en nooit had ik kunnen dromen dat ik zo’n 13 jaar laten niet als bezoeker maar als standhouder naar dit soort evenementen zou gaan. Wat een verandering! Dit jaar besloten wij voor het eerst als standhouders naar Elfia te gaan. Naar Elfia Arcen om precies te zijn, wat op 22 en 23 september plaatsvond bij het kasteel.

Speciaal voor Elfia had ik nieuwe spullen gekocht om mijn items mee te kunnen presenteren. Ik ben er echt heel tevreden over, omdat ik op deze manier meer lagen kon creëren en dus meer duidelijkheid kon geven. Ik wil uiteindelijk nog wel wat anders voor de boekenleggers, maar voor nu werkte het prima. Ook de kerstboom voor mijn linten vind ik leuk! 

Ik was zelf nog nooit naar Arcen gegaan. Ik woonde vroeger immers in Rhenen en dan is het veel gemakkelijker om in Haarzuilens te komen dan in Arcen (Limburg). Maar vanuit Den Bosch is het iets meer dan een uurtje rijden en we hadden het geluk én het budget om een kraam te kunnen huren. Vandaag wil ik jullie graag een kijkje geven in hoe ik dit heb beleefd.

Kasteel Arcen ziet er misschien niet helemaal uit als een typische kasteel, het is wel erg mooi daar, en de kasteeltuinen zijn ZO mooi. Vooral de rozentunnel en de leuke wandelpaadjes tussen de bomen vond ik erg mooi. 

Hoewel elk festival zijn eigen regels met opbouwen, afbouwen en invulling heeft, vond ik die van Elfia erg duidelijk en goed te volgen. Hoewel de opbouw al vanaf donderdag mogelijk is, besloten wij pas op zaterdagochtend te gaan. Niet alleen omdat ik ziek was, ook omdat wij daar ter plaatste zouden overnachten en dan is meerdere dagen natuurlijk killing. Dus deden we bijna een week over het inpakken en uitzoeken van onze producten en ging op zaterdag om 5 uur de wekker. Om 6 uur reden we weg, om rond tien voor half acht aan te komen. Na wat vertraging bij het registratiepunt konden wij onze spullen al lopend het terrein op brengen (je mag alleen op bepaalde tijden en dagen met de auto naar binnen). Dit ging best vlot, al kost opbouwen altijd behoorlijk wat tijd. Ik voelde me aardig beroerd, maar gelukkig was het op dat moment nog vrij warm en droog, iets wat in rap tempo zou gaan veranderen!

Onderjurk, ovenjurk, mijn zelfgemaakte mantel van wolkatoen en de mooie hanger van Aardekracht; heerlijk om zo rond te kunnen lopen! 

We stonden op een heel gunstige plek, op Faun Valley, tegenover het hoofdpodium. Lekker veel aanloop, gezellige standhouders als buren en gezellige muziek om de sfeer er in te houden. Ik kan daar echt van genieten, van die sfeer en dat heb ik dan ook zeker gedaan!

Om 10 uur ging het open en kregen we een drukke dag voor onze kiezen. Veel verkopen, vooral aan Rob’s kant. Ik ben zo trots op hem en dat Dungeons & Dice zo lekker loopt op evenementen. Bij mij wordt er veel minder verkocht, maar dat is oke. Ik geniet er alsnog van.

Langzaam aan begint het kouder te worden en meer te regenen. Dat wordt nog wat!

Er was echt een heel handige besteloptie om thee, koffie of bouillon te bestellen. Ik bestelde een thermosfles van het laatste en gebruikte een deel van het hete water om thee te drinken. Wel die van mezelf natuurlijk. Bij gebrek aan theezakjes, maakte ik er eentje van een zakje waar ik normaal armbandjes in doe. Creatief met kurk. 

Die voorspellingen zijn niet zo lekker… 

Gelukkig had ik mijn complete verzameling fairylights mee, dus konden we de kraam voorzien van extra licht. Wat een fijn sfeertje, zo. Lekker knus! Niet dat iemand na 9 uur nog iets kon zien. 

Mijn voorraad lijdt er ook onder; papier begint vochtig te worden en er raken aardig wat producten beschadigd. Zo balen! Maar het is niet anders, want voor hetzelfde geld hadden we prachtig weer gehad! Ik was in ieder geval tevreden over mijn inkomsten die dag.

Het was een enorm lange dag – tot 22.00 uur ’s avonds – voor we de boel konden gaan afsluiten. Maar wel een dag waarin ik een aantal bekenden heb gezien! En ook gemist, helaas!

Om tien uur hebben we dus onze stand ingepakt en onze stretchers opgezet. Met vele dekens bleef ik het koud houden, dus ik sliep niet zo goed. Toch genoot ik ervan; zo’n dagje in de buitenlucht brengt me altijd dichter bij de natuur en daarna waardeer je de warmte van je huis nog meer. Ik droeg het hele weekend ook mijn vikingjurk, dus ik voelde me echt een beetje verdwaald in de tijd. Heerlijk! Dat het de tijd van Mabon was, gaf het een extra beleving.

Maar het had ook wel wat, slapen in je kraam. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar als het het weer van het weekend ervoor was, was het vast heerlijk toeven geweest! 

Zondagochtend bleef ik zo lang mogelijk liggen. Mijn kussen was nat, ik had het koud en ik was moe, maar ik had ook wel veel zin in de dag, al waren de weersverwachtingen dramatisch. Het heeft uiteindelijk bijna de hele dag geregend en daardoor waren er ook veel minder bezoekers. Maar toch hadden we nog wat leuke verkoopjes. Én ik had hierdoor wat ruimte om wat bekenden op te zoeken. Zoals de auteurs bij Zilverspoor, die me thee gaven, of Oli Veyn, die ook een kraampje had met Godijn Publishing. Maar ook vriendinnetje Anne, die ik al veel te lang niet had gezien en een vrijwilliger is op Elfia. Dit soort evenementen voelen haast als thuiskomen en als een warm bad. Standhouders zijn dan wel concurrenten, we zijn ook collega’s en helpen elkaar waar nodig. Dat vind ik zo mooi om te zien! Want onderschat evenementen niet; ze kosten qua voorbereiding en nawerk ook bergen tijd, veel energie en natuurlijk ook veel geld. Ik heb bijvoorbeeld mijn standkosten en benzinekosten er wel uit, maar dat is alles. De inkoop van mijn grondstoffen niet. Maar dat zijn de risico’s van het vak.

Volgend jaar weer? Ik hoop het! Ik vond het zeker voor herhaling vatbaar. De locatie is prachtig en qua sfeer vond ik het gezelliger dan alle keren die ik in Haarzuilens heb mee mogen maken. Misschien omdat het wat kleiner is. Het is in ieder geval gezellig en dat is goud waard.

Het volgende evenement waar wij staan is op Fantasy Fest is Rijswijk, op 13 en 14 oktober.

 

Tags: , ,

Divider

4 responses to “Elfia Arcen

 1. Priscilla

  Hi Emmy,

  het lijkt me zo gaaf om een keer naar Elfia te gaan, maar helaas kon ik dat weekend niet. Je kraam ziet er echt prachtig uit zo met die verhogingen <3

  Ik hoop naar Fantasy Fest te kunnen op 13 of 14 oktober zodat ik wat leuke spulletjes kan inslaan van je 😉

 2. Chardonay Willard

  Ja 🙂 het was leuk je even weer te zien. Wij zijn zondag rond 4 uur afgehaakt en zaterdag werd het (denk ik) rond 6 uur wel genoeg voor ons… Mijn jurk was zeiknat en heel erg zwaar 🙁
  Jullue zijn wel echt bikkels hoor! Hele nacht in dat weer daar overnachten!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.