Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Geplaatst op 16 december 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Eleanor & Park – Rainbow RowellEleanor & Park | 20 november 2014
Aantal pagina's: 337
ISBN: 9789000342631
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Dit intrigerende boek vertelt het verhaal van de twee buitenbeentjes Eleanor en Park, tijdens één schooljaar in 1986. Ze delen hun passie voor stripboeken en muziek. Ze zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen.

Ik las Eleanor en Park al eens in het Engels, maar toen ik de kans kreeg hem nogmaals in het Nederlands te lezen, heb ik deze met beide handen aangegrepen. En misschien heb ik er nog wel meer van genoten dan toen: wat blijft het toch een prachtig boek.

Het ontbreken van actie is voor velen een valkuil, maar ik hou juist enorm van de emotionele ontwikkeling die Eleanor en Park doormaken. Ik hou van ze. En eerlijk is eerlijk: ik had Eleanor kunnen zijn. Minus de problemen thuis natuurlijk, maar wel met het buitenbeentje zijn. En tja.. Het uiterlijk is precies ik. Eng gewoon!

Eleanor en Park is een prachtig liefdesverhaal, zonder de overdreven puppyliefde die je in veel Young Adult terugziet. Geen ‘we blijven voor altijd samen’ of speciale gaven; gewoon twee tieners die elkaar vinden in hun afwijkingen.

Maar het is meer dan romantiek en de ontwikkelingen van onbekenden naar vrienden naar geliefden, er worden ook maatschappelijke elementen aangekaart, zoals pesten en huiselijk geweld. Het is dus niet een liefelijk boek, al zitten er hele prettige liefelijke stukken in.

Nog steeds frustreert het einde me enorm, maar toch wist het boek me weer tot tranen te roeren.. Terwijl ik het al eens gelezen heb! Ik was nu zelfs nog meer onder de indruk van Rainbow’s schrijfstijl en bijzondere manier om de tijdsgeest te omschrijven. Maar bovenal weet ze echt heftige onderwerpen te verpakken in een mooi verhaal. Het is een beetje alsof je als lezer zelf mag bepalen in hoeverre je dit meeneemt in je leeservaring.

Ik zou zo graag meer lezen over Eleanor en Park. Toen het boek uit was miste ik hen meteen. Eleanor is als een tweelingzus die ik nooit heb gekend, maar nu een plekje in mijn hart heb gegeven.

Verder ben ik ontzettend blij dat de Nederlandse kaft hetzelfde is als de Engelse. Want hij is ZO mooi. Het hele boek is ZO mooi. Een van mijn favoriete boeken even, echt! Ik geef het boek nu zelfs een ster meer dan eerst. Alsof ik – net als Eleanor en Park – even naar het boek toe moest groeien.

five-stars

Tags: , , , , , , , , , , ,

Divider

5 responses to “Eleanor & Park – Rainbow Rowell

  1. Ik weet niet of het door het ontbreken van de actie komt, maar dit boek begon voor mij geweldig en na een tijdje deed het me niks meer. Werd het gewoon een beetje vervelend…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.