Een terugblik op 2018

Geplaatst op 30 december 2018 door Emmy in Persoonlijk / 5 Comments

2018 was een bijzonder jaar. Een heftig jaar waarin ik heel veel over mezelf heb geleerd, over grenzen ben gegaan en keuzes heb gemaakt. Ik heb heel hard aan mezelf gewerkt en ik ben best wel tevreden met alles wat ik heb weten te bereiken. Laten we terugblikken op dit jaar én op hoe het is gegaan met mijn leesuitdagingen. 

Op persoonlijk vlak

Eerst wil ik even terugblikken op alle persoonlijke dingen die ik heb bereikt dit jaar. De dingen waar ik aan wilde werken, dingen die gelukt zijn of juist mislukt… Reizen die ik heb mogen maken… Ik heb genoeg om op terug te blikken en trots op te zijn. 

2018 was het jaar…

… Waarin ik een boek schreef! Het ligt nu bij een uitgever, dus ik ben nog flink aan het duimen. Ik vind het echt heel knap van mezelf dat ik het project heb afgemaakt, want dat lukte me nooit. Ik kwam op de longlist van de Moon YA contest en dit was precies de schop onder mijn kont die ik nodig had!

… Viel ik zo’n 20 kg af. Ik heb nog een lange weg te gaan en soms wilde ik dat het meer was, maar het is blijvend en ik doe geen gekke dingen. En daar mag ik trots op zijn. Natuurlijk vind ik het super kut (ik kan het niet anders zeggen) dat mijn grote droom nog niet is uitgekomen, maar ik kan ondertussen wat positiever denken. 

… Maakte ik de keuze om afscheid te nemen van de bibliotheek. Ik heb in 2018 heel vaak 6 of 7 dagen in de week gewerkt, waardoor ik niet meer aan ontspanning toekwam en super gestress was.. Ik heb immers ook mijn eigen bedrijf! Ik ga vanaf het komende jaar op vastere basis op school werken en ik ga gewoon weer weekenden hebben!

… We meer festivals gingen draaien. En dat was heel leuk! Zwaar vermoeiend, maar leuk! Het bracht ons op prachtige plekken en we hebben mogen logeren op bijzondere plekken. Van leuke hotelletjes tot onder een kraam in de ijzige kou. 

… Moest ik vet vaak naar het ziekenhuis, maar allemaal voor een goed doel, natuurlijk. 

… Ging ik lekker op vakantie naar Schotland en naar Londen. Hopelijk mogen we in 2019 nog meer van dit soort fijne reisjes maken! Een vakantie in eigen land zou ik ook niet vervelend vinden, overigens. 

… En nog veel meer, natuurlijk! 

2018 in boeken

In 2018 heb ik weer heel wat mooie boeken mogen lezen. Minder – veel minder – dan het jaar ervoor, maar met mijn werkdagen was dit gewoon niet mogelijk om te evenaren. Nog steeds krijg ik vaak de vraag hoe ik toch in hemelsnaam zoveel heb kunnen lezen. Korte tips: altijd een boek mee, niet zo veel netflix en laat je telefoon eens liggen. 

Ik schrijf deze blogpost op 19 december en dan heb ik al 213 boeken gelezen. Volgens de voorspellingen van goodreads loop ik 21 boeken voor op schema en zal ik dus eindigen op 221. Dat wil ik nog wel eens zien…

Dit waren 69878 pagina’s. Het dunste boek was de vos en de ster met maar 64 pagina’s en het dikste Kingdom of Ash met maar liefst 980 pagina’s. 

Gemiddeld gaf ik een 3,7, wat een tiende lager is dan vorig jaar. Toch gaf ik ik 26 boeken 5 sterren. 4 kregen er maar 1. 2 boeken heb ik dit jaar niet uitgelezen. 

Sommige boeken vond ik zo leuk dat ik ze nog een keer las. Van alle boeken die ik dit jaar las, waren maar liefst 17 boeken rereads. Dit zijn er minder dan voorgaande jaren, maar nog steeds veel. Zo las ik Sky in the deep dit jaar twee keer, evenals het eerste deel van Harry Potter en ACOFAS ook. No shame. Rereads zijn fijn.. en als een boek vertaald wordt, wil ik het vaak nog een keertje lezen. 

Ik luisterde ook een aantal luisterboeken! Al ben ik al best wel heel lang bezig in Het vlammende kruis! Het schiet maar niet op met zo’n dik boek. 

Maar ik had nog een aantal echte leesuitdagingen. Hoe staat het daar mee?

Goodreads reading challenge

Ik had mijn goodreads reading challenge op 200 staan met het idee dat ik het makkelijk zou gaan halen. Maar zo heel makkelijk ging het niet. Ik reisde minder met de trein, had veel minder tijd en veel te veel te doen. Halverwege het jaar stond ik op 109, en nu heb ik het met 213 (waarschijnlijk net wat meer) gehaald. Prima nummer dus. Ik heb ongeveer hetzelfde gelezen als in de eerste helft van het jaar. Ook las ik best wel wat dikke boeken. 

Volgend jaar ga ik de 200 weer proberen te tackelen. 

Mijn TBR inkorten

Een terugkerend thema is het inkorten van mijn TBR. Waar het bij mijn vorige update best goed ging met nog ‘maar 138’ ongelezen boeken, tik ik ondertussen de 170 aan. Jammer joh. Hopelijk kan ik er in 2019 wel echt werk van maken! Er komen gewoon teveel toffe boeken uit! 

Ook ga ik binnenkort toch even kritisch kijken welke boeken ik toch niet zal gaan lezen. 

Goodreads TBR

Ik wilde ook mijn Goodreads TBR niet boven de 300 laten uitkomen en deze vooral houden voor boeken die ik echt wil lezen. Deze staat nu op 268 en dat vind ik heel netjes! 

De Grannie Challenge

Esmee heeft dit jaar weer een prachtige lijst samengesteld; een challenge met boeken in een bepaald thema. Aan ons om te kijken of het lukt om binnen elk thema wat te lezen. Zal ik eens kijken of het gelukt is de lijst compleet te maken?

Grannie’s Leeslijst 2018:

 • – Een boek uit het jaar 2018 – Bloed en Beenderen – Tomi Adeyemi
 • – Een boek uit het jaar 2017 – The Gentleman’s Guide to vice and virtue – Mackenzie Lee
 • – Een boek uit het jaar 2016 – A shadow bright and burning – Jessica Cluess
 • – Een boek uit het jaar 2015 – Walk on earth a stranger – Rea Carson
 • – Een boek uit het jaar 2014 – Traitor’s Blade – Sebastien de Castell
 • – Korte verhalen – 3pak
 • – Een verfilming – The last kingdom (is een tv-serie van)
 • – Een titel met een nummer – Tussen twee vuren – Ilona Andrews
 • – Een titel met één woord – Vivious – V.E. Schwab
 • – Een 2e deel uit een serie – Onoverwinnelijk – Lesley Livingston
 • – Een boek met een paarse cover – Geekerella – Ashley Poston
 • – Een aanrader van een vriend – Obsidian – Jennifer Armentrout
 • – Het laatste boek uit een serie – Obsidio – Kristoff & Kaufmann
 • – Een boek met draken – Iskari, de laatste Namsara – Kristen Ciccarelli
 • – Een boek dat zich afspeelt in de zomer – Een dag dichter bij de sterren – Kate Ling
 • – Een boek dat zich afspeelt in de winter – Hof van IJs en Sterren – Sarah J Maas.
 • – Een boek met magie – Hazels pentakel – Marte Jongbloed
 • – Speelt zich af in het verleden – Sabel – Suzanne Wouda
 • – Speelt zich af in de toekomst – Zenith – Sasha Alsberg
 • – Een mystery – Truth or dance – Chinouk Thijssen
 • – Een boek met meer dan 500 pagina’s – Nimmernacht – Jay Kristoff
 • – Een reread – Sky in the deep – Adrienne Young. Dit jaar alleen al twee keer gelezen. Ik herlees best veel!
 • – Een boek over een vloek of voorspelling –The Wicked Deep – Shea Ernshaw
 • – Een kleur in de titel – Zwartkracht – Claudia Gray
 • – Een hervertelling – The Wish Granter – CJ Redwine
 • – Een boek met een ‘LBGT’ personage – De Eigenzinnigheden van Leah Burke.
 • – Een cover pick – Witchborn – Nicolas Bowling
 • – Graphic novel of comic – W.i.t.c.h.
 • – #WeNeedDiverseBooks – Een bijna eindeloze afstand – Tahareh Mafi
 • – Auteur met mijn initialen  – E v R -Sorry, niet kunnen vinden. FAAAL.

Niet gehaald dus, alleen maar vanwege de allerlaatste challenge. Balen man. Misschien keurt Esmee het goed als ik één wildcard inzet? 

Vertel me over jouw leesjaar… En welke uitdaging zal ik volgend jaar op de lijst zetten?

Tags: , ,

Divider

5 responses to “Een terugblik op 2018

 1. Liefs

  Hoi Emmy,

  Mooi om jouw jaar terug te lezen. Hopelijk komt jullie droom gauw uit. Je bent in ieder geval keihard aan het werk ervoor. Echt heel veel respect daarvoor.
  Wil je, ter inspiratie, iets vertellen over de wijze waarop het je is gelukt om 20 kg te verliezen? Dat is echt een enorm knappe prestatie.

  Een heel mooi 2019 toegewenst!

  • Door gezonder te gaan eten (maar zo nu en dan ook nog gewoon chocolade en taart) en meer te bewegen. Bewuster eten. Geen dieet en niet extreem veel sporten, want dit veroorzaakt meestal een jojo-effect.

 2. Echt, zoveel respect voor alles wat je doet en deed, en hoe hard je werkt! En superfijn dat je weer weekenden krijgt dit jaar, want dat heb je zeker verdiend 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.