Een – Sarah Crossan

Geplaatst op 17 december 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Een – Sarah CrossanEen door Sarah Crossan
Ook door deze auteur: Breathe
Uitgever: Pepper Books | Juli 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 440
ISBN: 9789020608410
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Grace en Tippi zijn een Siamese tweeling van bijna zeventien die niet anders weten dan dat ze samen zijn. Hun leven verandert echter drastisch wanneer ze niet langer thuis les kunnen krijgen, maar naar de lokale middelbare school moeten. Daar ontkomen ze niet aan gestaar en gepest, maar ontdekken ze ook dat anders zijn soms voordelen heeft. Wat ze echter nog niet weten is dat ze een hartverscheurende beslissing moeten nemen; een beslissing die hun leven nog ingrijpender zal veranderen.

Sarah Crossan combineert in Een een vrije versvorm met een prachtig verhaal over identiteit en verbondenheid. Het aangrijpende verhaal en de intuïtieve stijl maken Een tot een toegankelijk en adembenemend boek. Een stijl die je zal overrompelen en een verhaal dat je hart in tweeën breekt.

Fragment

Oké:
Tippi en ik vallen in de categorie
ischiopagus tripus.
We hebben
twee hoofden,
twee harten,
twee stel longen en nieren.
We hebben ook vier armen,
En één stel volledig functionerende benen
sinds het derde dunne beentje
gecoupeerd is
als de staart
van een tentoonstellingshond.
Onze ingewanden beginnen
apart
en vloeien dan samen.
En van onderen zijn we
één.
Het klinkt misschien als gevangenisstraf,
maar wij hebben het beter dan anderen die met de hoofden of harten
aan elkaar zitten
of samen maar twee armen hebben.
Echt, het valt best mee.

Als bibliotheekmedewerker zie ik heel erg veel boeken. Heel erg veel boeken die ik ooit nog zou willen lezen. En dus nam ik een tijdje terug een stapeltje boeken mee waarvan ik dacht; dit is het moment. Ondanks mijn mega TBR. Een van die boeken was het boek Een van Sarah Crossan. Ik was vooral benieuwd omdat dit boek niet voor niets allerlei prijzen heeft gewonnen.

Een gaat over Tippi en Grace, een Siamese tweeling. Na jaren thuisonderwijs gaan ze voor het eerst naar de middelbare school. Daar moeten ze natuurlijk ontzettend aan wennen, want het is natuurlijk wel bijzonder wanneer zo’n tweeling op school verschijnt. Ze hebben het prima naar hun zin, maar dan komen ze voor een hartverscheurende beslissing te staan. Het boek is volledig geschreven in een bijzondere vrije versvorm.

Dat Een een bijzonder boek is, zie je meteen aan de opmaak. Het boek is geschreven in een vrije versvorm, waardoor de zinnen kort zijn en soms abrupt verder gaan op de volgende regel. Maar ook het verhaal zelf is bijzonder, want hoe vaak lees je nu over Siamese tweelingen?

Siamese tweelingen zijn bijzondere verschijningen; ontzettend zeldzaam en met niet altijd een goede afloop. Sarah Crossan heeft zich duidelijk door bekende Siamese tweelingen laten inspireren en die research komt duidelijk naar voren. Zo leer je als lezer waar de term vandaan komt, maar ook hoe het fysiek nu in elkaar zit. Dit vond ik erg sterk gedaan en het verhaal overtuigender maken.

Dat dit boek een tranentrekker zou worden, had ik wel verwacht en dat werd het ook. De tranen rolden echt over mijn wangen. Het is mooi maar droevig. Ingrijpend en intrigerend. En de versvorm maakt het boek alleen maar bijzonderder.

Dat betekent natuurlijk niet dat het boek in rijm is geschreven. Het levert echter wel een bepaald ritme op, wat goed past bij de inhoud van het boek. Het raakte me.

De personages waren sterk, het verhaal stond als een huis (maar was toch breekbaar en klein) en het wist me te ontroeren. Een is daarmee terecht een literair pareltje onder de young adults. Een boek wat ik iedereen aan zou raden, of je nu van contemporary houdt of niet. Het spel van taal maar ook de beladen emoties van tieners zijn gemixt tot een geslaagd geheel.

Een is terecht een winnaar. Wat een aanwinst voor het young adult aanbod.

Een is literatuur voor jongeren; passend bij hun belevingswereld maar wel met ontzettend veel lagen. Ik heb gehuild en gelachen en vooral genoten van het bijzondere leven van Tippi en Grace. Wat een mooie verrijking van het aanbod en dan vooral op het gebied van taal.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Een – Sarah Crossan

  1. Do

    Mooie recensie. Ik heb dit boek toen het pas uitkwam in het Engels gelezen en ik vond het ook echt een bijzonder en uniek boek. ik wil nu zeker meer van Sarah Crossan gaan lezen 🙂

  2. Wikke

    Wat een bijzonder boek lijkt mij dat! Ik heb zelf een eeneiige tweeling en en ik zou heel graag dit boek hebben om te lezen en nog eens en nog eens en daarna om het de kinderen te laten lezen! Waarschijnlijk zoveel herkenning!

  3. Emma

    Ik vond het ook een goed boek, maar ik moet er een boekverslag over schrijven en ik kan niet zo goed bepalen welk genre het boek is. Ik moet het morgen inleveren, any tips??

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.