Een lied voor Achilles – Madeline Miller

Geplaatst op 3 augustus 2023 door Emmy in Boeken, Recepten / 0 Comments

Een lied voor Achilles – Madeline MillerEen lied voor Achilles door Madeline Miller
Ook door deze auteur: Circe
Uitgever: Meulenhoff | Oktober 2012
Genres: Historische fictie, Mythologie
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789029088619
Uitgave: eBook
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-half-stars

De legende begint... Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia om daar op te groeien met godenzoon Achilles. Achilles is sterk, mooi, een gouden kind: alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles' moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen. Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta ontvoerd is en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem. Patroclus, verscheurd door liefde voor en angst om zijn vriend, gaat met hem mee. Zij weten niet dat het lot hen tot het uiterste zal testen en hun zal vragen om een verschrikkelijk offer.

Dit boek stond echt al jaren in de kast. Echt járen. Ik las ondertussen ook Circe van Miller, maar aan Een lied voor Achilles had ik me nog niet gewaagd. En dat terwijl dit toch een veelgeprezen boek is.

En ik baal nu dat ik zo lang heb gewacht om het te lezen. Ik las het namelijk tijdens de huiswerkklas die ik op donderdagmiddagen onder mijn hoede heb. En eerlijk? Ik raakte betoverd. Wat een geweldig boek.

Nu is mijn kennis van de Griekse mythologie best beperkt. Ik weet globaal een aantal zaken (Thanks Rick Riordan en Stephen Fry), maar hoe alle helden in elkaar zitten en hoe de wat minder bekende goden werken: geen idee. En toch was dit boek echt prima te volgen.

Het verhaal heeft een prachtige vertelstem en je gaat met de jongens mee op reis. Je voelt hun liefde voor elkaar. En eerlijk: ik sloot Patroclus in mijn hart. Zijn rol lijkt zo klein in het geheel, maar dat verteld alleen maar hoe belangrijk je juist voor iemand kan zijn.

Wanneer moet je dit boek lezen? Nou. Altijd? Nee, grapje. Maar als je van mythologie – met name de Griekse – en van queerboeken houdt, dan is Een lied voor Achilles echt een must.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.