Dreaming Anastasia (Dreaming Anastasia #1) – Joy Preble

Geplaatst op 14 juli 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Dreaming Anastasia (Dreaming Anastasia #1) – Joy PrebleDreaming Anastasia Serie: Dreaming Anastasia #1
Andere boeken in deze serie: Haunted
| september 2009
Aantal pagina's: 310
ISBN: 9781402218170
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

What really happened to Anastasia Romanov?

Anastasia Romanov thought she would never feel more alone than when the gunfire started and her family began to fall around her. Surely the bullets would come for her next. But they didn't. Instead, two gnarled old hands reached for her. When she wakes up she discovers that she is in the ancient hut of the witch Baba Yaga, and that some things are worse than being dead.

In modern-day Chicago, Anne doesn't know much about Russian history. She is more concerned about getting into a good college until the dreams start. She is somewhere else. She is someone else. And she is sharing a small room with a very old woman. The vivid dreams startle her, but not until a handsome stranger offers to explain them does she realize her life is going to change forever. She is the only one who can save Anastasia. But, Anastasia is having her own dreams…

 

Koop Dreaming Anastasia

Tot op heden had ik slechts enkele boeken gelezen die dieper induiken op de geschiedenis van het machtige Russische rijk. Dreaming Anastasia is zo’n boek dat zowel de Russische koninklijke lijn van Tsaren aangrijpt, alsmede iets meepikt van de Russische folklore. Dat klinkt als een heerlijke mix toch?

We volgens Anna, een meisje dat droomt over Anastasia, de jongste dochter van de Tsaar waarvan altijd ontzettend veel mysterie rond diens dood is geweest.Langzaam maar zeker komt ze er achter dat alleen zij degene is die Anastasia kan bevrijden… Maar is het allemaal wel echt?

Ik vind het altijd een interessant concept als schrijvers dieper ingaan op dit soort mysterieuze volksverhalen en herkende dan ook heel wat complotten in ‘Dreaming Anastasia’ terug. Dit maakt het verhaal anders dan de meeste verhalen, omdat er simpelweg niet zo vaak gekozen wordt om Oost-Europese verhalen als basis te kiezen voor een Westers verhaal. Toch denk ik dat vele mensen zullen smullen bij het idee dat Anastasia het overleefd zou hebben. (In het Westen gaat men altijd van Anastasia uit, in Rusland denkt men meer dat Maria het overleefd zou hebben).

Het verhaal neemt je meteen mee een storm van gebeurtenissen in. de actie vliegt je om te oren en voor je het weet is er een spoor van ravage aangericht door alle gebeurtenissen die elkaar zijn opgevolgd. Wel vond ik het allemaal net iets te toevallig. Het is een leuk verhaal – eerlijk waar – maar het ligt er allemaal net iets te dik bovenop. Zowel als ‘gaven’, verloop en romantiek. Anna accepteert het allemaal net te gemakkelijk en speelt haar rol net iets te perfect… Ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet uitleggen. Het is alsof Joy Preble er te veel heeft willen instoppen: en mysterie, en magie, en onsterfelijkheid en legenden. Het is gewoon net te veel. Sommige schrijvers lukt het alles in elkaar te weven, maar in mijn ogen heeft Joy de spijker net misgeslagen. Het kwam soms over als een nutteloze toevoeging die het allemaal voorspelbaar maakten, maar bovendien vergezocht.

Het feit dat er gekozen is voor de legende van Baba Yaga vind ik een goede keuze en past goed bij de achterliggende charme van het verhaal. Toch had er wel iets meer sfeer in het boek mogen zitten. Bij de meeste verhalen over Rusland krijg ik altijd een heel beeldend gevoel, maar dat ontbrak er voor mij ontzettend aan in dit boek.

Over Ethan twijfel ik heel erg… Ik weet het niet. Ik vind hem wel tof, maar toch stoort mij de relatie tussen hem en Anna ergens. Alsof het allemaal te gehaast is.. Meer een tussendoortje. Ik wiste een rust in het verhaal die zou helpen de karakters een beetje beter uit te diepen. Ik denk dat Joy er beter aan gedaan had als Ethan ook een afstammeling geweest was, in plaats van een onsterfelijk bendelid (hallo Twilight? Hallo onsterfelijk?). Het voegt zo weinig toe aan het verhaal.. Snap je mijn punt?

Toch ben ik door het lezen van Dreaming Anastasia erg benieuwd naar de richting die het verhaal zal gaan inslaan en ben ik blij dat ik de vervolgdelen ook heb weten te scoren. Jullie horen vast snel wat ik daar van vond!

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “Dreaming Anastasia (Dreaming Anastasia #1) – Joy Preble

  1. Het klinkt wel interessant met die Russische geschiedenis, maar met die romance weet ik dan toch nog niet of het wel een boek voor mij is…

    Dank voor je recensie!

  2. Thyrze

    Hmmm, het klinkt wel interessant! Ben benieuwd wat ik ervan ga vinden. Hopen dat het boek op het volgende boekenfestijn ligt, want deel 2 en 3 heb ik wel, maar dit deel – deel 1 – niet, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.