Het donkere paradijs (Chaos Trilogie #2) – Patrick Ness

Geplaatst op 27 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het donkere paradijs (Chaos Trilogie #2) – Patrick NessHet donkere paradijs door Patrick Ness
Ook door deze auteur: Zeven minuten na middernacht
Serie: Chaos trilogie #2
Andere boeken in deze serie: Het mes dat niet wijkt
Uitgever: Full Moon | April 2013
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 510
ISBN: 9789048816286
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een trilogie die erom SCHREEUWT verslonden te worden

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown. Een unieke stad, want in Prentisstown klinkt continu het overheersende, schreeuwende geluid van gedachten. Alles wat leeft denkt hardop. Ook de dieren. Ook Todd. Dat is de dagelijkse orde: je kunt er niet aan ontsnappen. Er is geen privacy. Er zijn geen geheimen. Tenminste, dat denkt Todd.

Een maand voordat hij een man zal worden, stuit hij onverwacht op… stilte. Hij dacht dat dat onmogelijk was. Maar Prentisstown heeft gelogen. En met die wetenschap slaat Todd op de vlucht…

Het razend spannende, overweldigende tweede deel uit De Chaos-trilogie. Wie begint met lezen raakt hartstochtelijk verslaafd!

Nadat ik Het mes dat niet wijkt las in 2014, wist ik dat ik de gehele trilogie van Patrick Ness gewoon moest lezen. Hij wist me te betoveren met zijn bijzondere setting en vooral zijn bijzondere spel met taal. Een tijd terug wist ik Het donkere paradijs te scoren tijdens een ruilavond. Onlangs kwam ik er eindelijk aan toe het boek te lezen.

chaos3

Hoewel ik niet helemaal meer wist wat er in het eerste boek was gebeurd (ik miste de hond), was het verhaal toch prima te volgen. Je volgt Todd en Viola, die samen (maar toch apart) in een benarde situatie zitten. Zonder dat ze zelf willen worden ze betrokken in een oorlog. De oorlog van Antwoord en Afvragingen.

Veel tijd om terug te denken aan het vorige boek kreeg ik niet, want Het donkere paradijs sleurde me meteen mee in een enorme stroomversnelling van gebeurtenissen. Gebeurtenissen die Todd’s en Viola’s menselijkheid op de proef stelt en de Herrie doet bulderen. En wat heb ik genoten van die lekker duistere sfeer. Als lezer weet je niet precies wat er nou aan de hand is en worden er verschillende mogelijkheden van gebeurtenissen aangekaart; er kan van alles gaan gebeuren en die dreiging vond ik heel goed overkomen.

chaos4

Maar wat ik vooral zo briljant vind aan deze serie is het gebruik van taal.

De manier waarop Ness Todd (en de rest) tot lezen laat komen omdat hij op een bijzondere manier spreekt, geeft hem onmiddellijk een nieuwe dimensie. Het maakt Todd een eigenaardig personage met een heel eigen manier van vertellen. Daarnaast is het boek ook lekker direct in z’n krachttermen, dat waardeer ik wel. Hoe stom we scheldwoorden ook vinden, mensen spreken ze nu eenmaal uit en soms wordt een verhaal sterker als het ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Ik heb genoten van Het donkere paradijs, maar ik ervoer het boek wel als een typisch tussenboek. Tijdens het lezen gebeurt er veel, maar aan het einde merk je dat al die gebeurtenissen vooral van belang zijn voor de ontknoping, en dat die ontknoping vooral een aanleiding is voor iets wat gaat gebeuren in het derde boek (volgen jullie me nog?). Dat vind ik echt kenmerkende voor een tweede deel uit een trilogie, waarin de gebeurtenissen van boek 1 even kunnen bezinken, maar er wel een aanloopje wordt genomen voor alle poep die in het derde deel de waaier gaat raken.

De briljante schrijfstijl van Patrick Ness maken het dat ik dit boek erg leuk vond. Het verhaal liep lekker snel door en zijn personages zijn ontzettend sterk neergezet. Ik ben erg benieuwd naar het derde deel.

Houden jullie er van als een schrijver zijn personages bewust ‘fout’ laat spreken?

chaos2

Bewaren

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Het donkere paradijs (Chaos Trilogie #2) – Patrick Ness

  1. Jet

    Ah deze serie is echt te gek. Veel mensen ervaren de schrijfstijl als een minpunt, maar ik vind hem (net als jij) echt fantastisch. De boeken krijgen daardoor een heel andere sfeer, en Todd is meteen een heel ander, bijzonderder (is dat een wóórd?!) en geloofwaardiger personage dan de personen in andere boeken. Deel 3 is nog beter, trouwens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.