Dol op manga

Geplaatst op 27 januari 2019 door Emmy in Boeken, Manga/Anime / 1 Comment

Als tiener had ik een aantal grote obsessies, waar ik het liefst mijn zakgeld aan besteedde. Een daarvan was manga en anime, al sloeg ik nooit helemaal door in mijn aankopen. Meestal mocht ik van mezelf elke keer wanneer we gingen winkelen in een grote stad een boekje kopen en ook op het boekenfestijn heb ik flink ingeslagen. Later werd deze obsessie wat minder, maar ik moet bekennen dat ik het nog steeds heerlijk vind om zo nu en dan een Japanse strip open te slaan. Manga adaptaties van Young Adult boeken bijvoorbeeld, maar ook wanneer ik een steengoede anime heb gezien wil ik nog wel eens uitwijken.

Wat is manga?

Manga is heel kort uitgelegd een Japanse strip. Het is een herkenbare stijl met vaak grote ogen en overdreven kleding/gelaatsuitdrukkingen/versieringen/vechtscenes/boobies.

En ik ben er dol op.

Mangaka (Japanse striptekenaars) hebben een bijzondere manier van tekenen die mij vanaf jongs af aan al heeft geïnspireerd. Dankzij manga en anime (de Japanse tekenfilms) ben ik zelf veel meer gaan tekenen.

Net als gewone boeken zijn er ook verschillende soorten mangagenres. Denk aan mecha (robots), romantiek, fantasie, typisch voor jongens, typisch voor meiden, seks in allerlei vormen en magical girl. Niet alles vind ik even boeiend en met de jaren heb ik wel ontdekt waar ik van hou.

In mijn tienerjaren werden er nog wel wat manga’s vertaald, maar volgens mij is dit nu helemaal gestopt. Je moet nu uitwijken naar het Engels, Frans of Duits om dit soort comics te kunnen lezen. Zelf koop ik Engelse en krijg vaak wel een rolberoerte van de prijs (ik betaalde onlangs 13 euro in de winkel, rip geld), vandaar dat ik me nu beperk tot de boekjes die ik echt wil lezen. Om een voorbeeld te geven, Full Metal Alchemist kostte 10 euro per deel.. Het zijn 27 delen. De serie die ik nu wil gaan sparen heeft ook al ongeveer zo veel delen. RIP GELD.

De boekjes zijn vaak geprint op de originele Japanse manier en dus moet je ze lezen van achter naar voren en van rechts naar links. Dit lijkt vreemd, maar als je er eenmaal aan gewend bent, gaat dit prima. Sterker nog; lees een paar manga achter elkaar en dan voor de grap een gewone. VERWARRING!

Mijn favorieten

Er zijn ontzettend veel manga’s. Hele lange series, korte, een stand alone… Ik kan het niet bijhouden omdat ik me er niet echt meer mee bezig houdt. Jarenlang heb ik ook geen manga meer gekocht, tot ik nu langzaam weer wat wil gaan kopen.

Ik heb echter wel een aantal favorieten en het duidelijk aan af te lezen dat ik graag over magische meiden lees, of juist een wat stoerdere jongens/avonturen manga pak.

  • Full Metal Alchemist; mijn lievelings. Ik hou van de verhaallijn, de humor, de referenties naar de alchemisten. Ik vind dit echt een onwijs stoere manga en ook van beide anime’s heb ik genoten. Deze serie heb ik compleet in de kast staan. Nou ja, op de kast.
  • Card captor sakura. Ik keek de anime al heel graag en toen ben ik de manga gaan verzamelen. Volgens mij is er ondertussen weer begonnen aan een nieuwe reeks, maar de eerste twee manga series heb ik compleet. Was nog best een opgave, wat het ging out of print!
  • Sailor moon: hoewel ik pas 1 boekje heb, vind ik de anime heel leuk en heb ik afgelopen jaar besloten de manga te willen gaan sparen. Vroeger kwam ik daar niet aan toe, omdat de manga’s toen al out of print waren. Dankzij het 25-jarige bestaan zijn ze weer op de markt gebracht.
  • The Seven Deadly Sins: ik ben verslaafd aan de anime en dus wil ik de manga’s ook gaan sparen. Ik heb er pas twee, maar tja. Komt wel!

Ook verzamelde ik vroeger Fruits basket, Yu-gi-oh!, Shaman King, Death Note, Chobits en nog veel meer. Ook deze vond ik erg leuk, maar niet alle series heb ik compleet kunnen sparen. Toch kijk ik er met een fijn gevoel op terug en wie weet ga ik ooit wél verder!

Wat ik ook tof vind: De Darren Shan manga’s en de manga’s van The Infernal Devices.

Benieuwd naar een deel van mijn collectie? Kijk dan hier.

Lees jij manga? Zo ja, wat is dan jouw favoriet?

Tags:

Divider

One response to “Dol op manga

  1. Ik hou ook van manga, nog steeds al koop ik er eigenlijk nog maar heel weinig. Eigenlijk koop ik alleen nog wel eens wat van CLAMP. Ik heb een bind up van CCS. Die moet ik eigenlijk nog eens allemaal verzamelen. Mijn favoriet is wel echt XxXHolic. Maar Get Backers vond ik ook helemaal geweldig. Het nadeel is alleen dat er altijd zoveel delen zijn haha. En boeken zijn voorgedrongen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.