Dit wil je niet missen: YALC

Geplaatst op 22 juli 2019 door Emmy in Evenement / 4 Comments

Aankomende week stap ik in de trein naar Londen om voor de 6e keer het fantastische YALC (Young Adult Literature Con) te bezoeken. Ik ben er al vanaf het eerste uur bij, toen het nog een klein hoekje van LFCC was. Vanaf het tweede jaar kreeg het z’n eigen verdieping, vol kraampjes, boekendeals, workshops, panels en natuurlijk auteurs!

Veel Nederlanders kijken al jaren jaloersmakend naar dit overzeese evenement. Al die auteurs! Nu zijn er natuurlijk heel veel Engelse auteurs, dus is het veel gemakkelijker om auteurs te krijgen. Het is fantastisch om zo veel auteurs bij elkaar te zien. Je leert er superveel nieuwe boeken kennen, herontdekt pareltjes en kan je favoriete boeken laten signeren. Ik vind het heerlijk om over de vloer te dwalen en deals te scoren bij de kraampjes. De winacties zijn fantastisch en ik ga altijd met volle tassen naar huis.

Vaak vragen Nederlanders die voor het eerst gaan of het hetzelfde is als YALFest. Nee. YALC is veel meer in de rij staan. Om binnen te komen. Voor auteurs. Voor prijzen. Als je dat niet erg vindt, dan is het fantastisch. Voor de rest zorg je voor je eigen vermaak en dat lukt mij meestal goed. We claimen zelf meestal een fijne zitplek, waar altijd wel iemand zit om het fort te bewaken. We delen acties met elkaar en houden twitter goed in de gaten.

Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik er dit jaar ook weer bij kan zijn. Even leek het er namelijk op dat het niet ging lukken, juist nu een van mijn favorieten komt: Adrienne Young! Ik kijk er enorm naar uit om haar op zondag te ontmoeten. V.E. Schwab sla ik over, want zij komt naar YALFU en ik kan je garanderen dat de rij terror zal zijn. Het is echt het afwegen waard of uren in de rij staan het je waard is. Ik neem een aantal boeken mee en dan zie ik het wel.

Een paar tips:
– Neem totebags mee of een rolkoffer
– Neem voldoende contant geld mee, ook al kan je op veel plekken nu pinnen.
– Op vrijdag ligt alles er nog, al worden de boeken soms aangevuld op zaterdag.
– Bij de waterstonesstand kan je vaak ook gesigneerde boeken kopen van de auteurs die de vorige dagen zijn geweest.
– Schrijf je tijdig in voor de workshops
– Verwacht geen goodiebag. Als je die al krijgt, dan is het een totebag en een pen. Nederlanders verwachten veel te veel van goodiebags.
– De boeken van de auteurs die komen zijn niet in de aanbieding, bij de andere kraampjes hebben ze vaak toffe deals. 2 voor 10, 5 per stuk en soms nog mooiere aanbiedingen. Doe desnoods samen met vrienden om de beste deals eruit te slepen. Soms krijg je ook extra goodies bij x boeken.
– Op zondag prijzen de uitgevers hun boeken bijna allemaal af. 3 voor 10, boeken voor 2 of 3 pond, het is niet ongewoon. Het kan echter al zijn dat boeken al op zijn, dus als je echt iets wilt hebben moet je eerder zijn. Het kan ook extreem druk worden als een uitgever begint met afprijzen.
– Als het even kan, ga dan al tijdens het panel in de rij van de auteurs staan die je wilt ontmoeten.
– Neem genoeg eten en drinken mee.
– GENIET!

YALC is van 26 tot en met 28 juli in Londen. Toegang voor alle drie de dagen kost je 60 pond.

Ga jij naar YALC dit jaar?

Tags:

Divider

4 responses to “Dit wil je niet missen: YALC

  1. priscilla

    Ik weet in ieder geval wel dat ik volgend jaar toch maar eens ga overwegen om naar dit evenement te gaan. Klinkt zo ontzettend gaaf!

  2. Misschien dat ik volgend jaar wel weer heen ga. Al komen dit jaar juist enorm veel auteurs die ik wil zien, ontmoeten, een handtekening van wil. Maar goed, ik moest keuzes maken en dat is helemaal prima.

  3. Ik had vorig jaar mijn man eindelijk om gepraat om dit jaar te gaan. Maar een maand later liet mijn lijf weten dat we dit jaar niet meer met zijn tweetjes zijn, dus kan helaas nog niet langer dan een half uurtje weg, maar misschien volgend jaar. *fingers crossed*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.