Discussie op dinsdag #2 – De Young Adult hype is voorbij

Geplaatst op 16 januari 2018 door Emmy in Discussie / 18 Comments

Wow, wat kwamen er veel reacties op de discussie op dinsdag van vorige week! Dit vind ik echt heel tof om te lezen en dat is voor mij een goed signaal dat jullie wel van een stelling houden. Daarom heb ik er voor deze week weer eentje uitgezocht. Deze is vooral gericht op Young Adult en de bijbehorende hype.

Maar eerst wil ik even terugblikken naar de discussie van vorige week. De stelling was: Snelle lezers genieten minder van een boek. De meesten van jullie waren het hier niet mee eens. Terecht werden er vragen gesteld als; wat is snel? Ook ik heb hier een mening over.

Als veellezer ben ik het natuurlijk niet eens met deze stelling. Er wordt soms aangenomen dat het niet mogelijk is om zo snel zo veel te lezen en dat ik dan vast scannend of stukken overslaand door een tekst heen ga. Allereerst zou ik niet weten waarom ik dat zou doen. Lezen doe ik voor mijn plezier. Het is geen wedstrijdje en ik zou niet weten wat de lol van lezen zou zijn als ik niet compleet in een verhaal kon duiken. Ik hoef immers tegenover niemand verantwoording af te leggen of ik een boek nu in 3 uur of 10 uur uitlees. Dat is helemaal aan mij en niemand bepaald anders.

Natuurlijk merk ik ook wel eens dat mijn aandacht voor een verhaal verslapt. Ik denk dat dit een vrij natuurlijk proces is; je kunt moe zijn, of gewoonweg met je hoofd elders zitten. Voor mij is het vaak een teken dat ik moet stoppen met lezen en meestal doe ik dit dan ook. Ik lees verder meestal ook niet als ik erg gestresst ben of mij opgejaagd voel.

Wat tips om sneller en meer te lezen:

 • Leg je telefoon weg

 • Zorg voor zo min mogelijk stoorzenders (pratende mensen, tv, telefoon)

 • Offer je avondje netflix eens op om te lezen.

 • Lees een half uurtje voor je gaat slapen.

 • Kijk eens hoe veel momenten je van de dag ‘niks’ doet. Elke minuut die je kan en wil lezen is er een.

 • Zorg dat je altijd een boek bij je hebt.

 • Zet een luisterboek op in het ov of op de fiets of als je aan het wandelen bent.

 • Hoe meer en hoe vaker je leest, hoe sneller je gaat lezen.

Ik geniet er ontzettend van om veel te kunnen lezen. Zelfs al ben ik snel door een boek heen; steeds in al die werelden en al die verhalen kunnen duiken heeft iets magisch voor mij.

Tot slot is er een groot verschil tussen snel lezen en vaak lezen. Ik lees vaak en ook nog eens snel, dan tik je al snel veel meer boeken aan. Als ik echt in een boek zit, haal ik soms de 100 pagina’s per uur.. En dan gaat het natuurlijk supersnel, vooral als je een paar uur in de trein zit.

Maar genoeg over vorige week, laten we naar een nieuwe stelling gaan kijken!

Young Adult is een genre (hierover een andere keer meer) dat zo’n 15 jaar geleden begon op te komen. Sindsdien hebben we superpopulaire boeken als The Hunger Games, Divergent, Fallen en Twlight langs zien komen. Boeken die nu niet meer weg zijn te denken als je het hebt over Young Adult. Zij hebben deze term op de kaart gebracht en langzaam maar zeker werden de boeken voor jong volwassenen steeds serieuzer genomen door bibliotheken, boekhandelaren, uitgeverijen, lezers én scholen. Maar sinds de bovengenoemde klappers hebben we er niet heel veel meer gehad… Misschien dat De Selectie er aardig bij in de richting kwam, maar een echte hype? Die lijkt uitgebleven. Dit bracht mij op de volgende stelling:

De Young Adult hype is voorbij, omdat we de afgelopen paar jaren geen klappers als The Hunger Games of Twilight hebben gehad.

Ik ben heel erg benieuwd of jullie het hier mee eens zijn. Er zijn zooo veel young adults op de markt gekomen, maar slechts een enkeling wordt (enige tijd) populair. En dan niet zoals THG of Twilight. Betekent dit dat de markt verzadigd is? Is er genoeg? Of zijn de nieuwe YA lezers niet zo enthousiast als de (nu) oudere YA lezers dat vroeger wel waren? Zijn die lezers YA moe? Laat je mening achter in de reacties!

Mocht je zelf een mooie stelling hebben voor een volgende keer? Let me know!

Tags: , ,

Divider

18 responses to “Discussie op dinsdag #2 – De Young Adult hype is voorbij

 1. Ten eerste wil ik even mededelen dat ik The Hunger Games en Divergent zelfs nog nooit heb gelezen. Ten tweede ben ik van mening, als ik Twilight vergelijk met Vampire Academy, Vampire Academy een stuk beter is dan Twilight. Veel stoerder. Maar goed, daar gaat het niet om. Ik heb het gevoel dat steeds meer Nederlandse Young Adult lezers overstappen op uitsluitend Engels en dat komt de Young Adult markt in Nederland zeker niet ten goede. Ik zie ook dat er in het Engels veel meer YA boeken zijn Dan in het Nederlands. Dit komt dus zeker door het bovengenoemde. Wat mij betreft is de hype zeker niet voorbij, ik lees op dit moment veel liever YA dan echt volwassen boeken. De volwassen boeken spreken mij vaak minder aan. Teveel roman, soms te filosofisch, teveel feel good. Niet helemaal mijn genres. Als nou eens meer Nederlandse lezers wat meer Nederlands zouden gaan lezen, zou er wel weer echt een klapper gaan komen denk ik! Oké, er zijn zeker wel klappers nu, maar die worden niet zo’n grote hype omdat er veel meer Engels gelezen wordt. In het Engels zie je die hype dus wel. En ik ben het ook nooit eens met dat gezeur over vertalingen, dat vertalingen altijd slecht zijn en dat soort dingen. kortom, wat mij betreft is de Young Adult hype niet voorbij.

 2. Eerst en vooral durf ik wel eens de discussie aangaan of ya nu wel een genre dan wel een leeftijdsaanduiding is… Aangezien je de meeste grote genres ook onder ya terugvindt, ben ik eerder geneigd om dit als een leeftijdsaanduiding te benaderen. En zoiets gaat niet zo snel over denk ik dan. Ya staat voor een groep lezers die zich geruime tijd in het verleden tekort gedaan voelde omdat slechts weinig boeken hun leefwereld beroerden. Daar is al langer met mondjesmaat verandering in gekomen, tot de voornoemde kleppers de grote stroom op gang brachten. Ik ben ervan overtuigd dat het hele gebeuren rond ya nog verre van zijn einde in zicht heeft, maar dat zoals vele andere termen in het boekenwereldje dit wat aan waarde verliest door kruisbestuiving en overbelasting van de markt. Iedereen is op die kar gesprongen en de regels wat nu wel of niet ya is, zijn wat vervaagd. Afhankelijk van de lezer in kwestie heeft de term ya ook een andere invulling. Een beetje zoals de discussie wat nu wel of niet literatuur mag genoemd worden…

 3. Wat een lastige stelling….maar je hebt wel gelijk dat er niet meer zo’n grote hit is geweest. Ik weet niet of het komt omdat de markt verzadigd is. Ik denk dat heel veel jongeren het gewoon nog drukker hebben dan wij het al hadden en daardoor minder tijd om zo enthousiast over boeken te praten en dingen op internet te zoeken. Bovendien hebben we nu netflix en ik denk ook dat heel veel jongeren daar nu meer mee bezig zijn. Want series zijn wel heel erg populair.

 4. Annette

  Wow, wat een interessante stelling! Ik denk eigenlijk dat de algemene YA hype niet voorbij is. Voor zover ik weet zijn YA gepromote boeken de best verkochte boeken en is het de enige markt die stijgende is. (Dat was een jaar geleden in elk geval zo, ik weet niet hoe dat nu is) Er is denk ik echter iets anders aan de hand.

  Omdat YA de “best lopende” boekenmarkt is, worden steeds meer boeken als YA gepromoot terwijl het lastig te bepalen lijkt of ze het nu wel of niet zijn. De grenzen van het “genre” worden steeds meer opgerekt en steeds meer boeken doen hun best om maar dusdanige elementen te bevatten dat je ze als YA kan neerzetten. Als uitgevers twijfelen wat voor genre een boek is, wordt het al snel als YA betiteld, omdat dit voor de promotie de slimste en interessantste keuze is.

  Hierdoor ontstaat veel meer versplintering op de markt. Er zijn nu ZOVEEL YA boeken, dat het onmogelijk is ze allemaal nog te lezen. Toen Twilight en the Hunger Games en Divergent uitkwamen was de markt kleiner en beperkter. Als je een boekwinkel instapte en zei dat je “Twilight” leuk vond, kreeg je automatisch THG en Divergent als tip van de boekverkoper. Nu kan die boekverkoper uit zoveel opties kiezen dat deze opties veel meer individueel af te stemmen zijn.

  Ik merk ook dat ik zelf niet meer zeg dat ik “YA boeken” leuk vind, want dat is niet zo. Ik vind niet alle YA boeken leuk. YA als genre is zo breed geworden, dat het ook heel veel is gaan omvatten wat ik NIET leuk vind. Ik ben daardoor specifieker geworden in het omschrijven van mijn smaak. Ik ga er eigenlijk vanuit dat dit voor alle lezers geldt. Het stickertje YA is niet meer genoeg om door een YA fan opgepakt te worden, omdat er simpelweg zoveel YA’s in zoveel soorten, maten, stijlen en richtingen zijn.

  Ik denk dus dat we die echte krakers als THG en Twilight niet meer gaan zien. Er is te veel keuze binnen het genre waardoor de lezers versplinteren en het niet meer gebeurt dat één boek door nagenoeg iedereen gaat worden opgepakt. We worden met zijn allen selectiever. We worden ook met zijn allen kritischer.

  Ik denk, eerlijk gezegd, dat Twilight niet de hype geworden was die het is geweest als het NU uitgegeven zou worden en had moeten concurreren met al de rest op de markt. Maar toen was er gewoon minder keuze en minder diversiteit binnen het genre en dus las ik in elk geval bijna alle YA boeken die werden uitgegeven.

  Dus, ik denk dat de YA hype in het algemeen nog net zo levendig is, alleen zijn er nu veel meer boeken waardoor de mensen niet meer allemaal dezelfde boeken lezen. Hierdoor is het lastiger om de hypes van THG te evenaren.

 5. Fien De Smet

  Ik heb Divergent gelezen en The Hunger Games, maar er zijn veel boeken die ik beter vind en niet zo bekend zijn. Hun bekendheid is vooral te danken aan de films die zo’n groot succes waren, nu maken ze ook nog films van boeken maar die slaan niet zo goed aan en volgens mij ligt dat aan de films en niet aan de boeken 🙂

 6. Toen the Hunger Games, Twilight en Divergent boeken er waren, was dat redelijk nieuw en kwam het heel veel in de aandacht. Sinds dien zijn er zoveel nieuwe boeken uitgekomen, waardoor er misschien niet zo veel overzicht in. Dus ik denk dat de hype grotendeels over is, maar natuurlijk niet voor de trouwe lezers 🙂

 7. Ik denk dat de ‘vroege’ YA lezers zoals ik, degene die opgroeiden met de Hongerspelen en Divergent, nu vinden dat veel YA boeken hierop lijken. Ik vind YA nog steeds geweldig, maar merk wel dat ik veel elementen in de YA boeken van nu terugzie in de ‘klassiekers’ zoals de Hongerspelen.

 8. De hype is zeker niet afgelopen. Al is Nederlandse ya iets moeilijker te vinden voor de meeste lezers. Maar door behulp van boekenbloggers weer extra aandacht aan gegeven.

  We worden allemaal selectiever met de boeken omdat er ook zoveel boeken uitkomen.

 9. Ik denk niet dat het helemaal over is met de hype. Ik weet nog wel dat hof van Vleugels en Voerwoesting uitkwam. Daar was iedereen helemaal weg van! Zelf had ik de boeken toen nog niet gelezen. Nog steeds niet, overigens.
  En dat is misschien wat het er ook toe doet lijken dat de hype een beetje verdwijnt; er is zó veel te lezen. Het is niet meer zo dat één serie er echt bovenuit springt, aangezien er zoveel keus is en er zoveel mensen met verschillende smaken zijn! 🙂
  Daarnaast is social media ook heel erg veranderd. De manier waarop we onze mening delen is niet meer het zelfde als toen het allemaal net begon. Misschien raken we er wel aan gewend?
  Interessant vraagstuk is het zeker! Ik hou wel van discussieren (want dat hoeft niet altijd slecht te zijn)!

 10. Mandy Huybregts

  Mmm helemaal voorbij durf ik niet te zeggen. Sarah J. Maas doet het best goed met haar series.
  En ik hoop dat er nog wat klappers komen, want ik vind het genre enorm leuk en leest lekker weg.
  Maar soms lijken de verhalen wel een beetje pp elkaar en dat is dan weer wel jammer.

 11. Een collega vroeg aan mij wat ik haar zou aanraden om te lezen.. ik koos meteen een aantal YA boeken. De hype is dus niet voorbij, het krijgt zelfs nieuwe aanhangers haha

 12. De toptitels kwamen uit in een tijd dat YA juist haast geen boeken had. Er zijn inderdaad minder gehypte boeken, maar dat komt omdat het aanbod van YA nu lekker is uitgebreid, wat natuurlijk alleen maar fijn is! Er worden nog steeds veel YA-boeken gelezen, alleen wordt de aandacht nu meer gespreid omdat er meer boeken uitkomen binnen het YA-genre.

 13. In die beginperiode was er in mijn ogen minder aanbod waardoor de boeken die uitkwamen al snel meer in de aandacht kwamen. Dankzij die boeken hun succes is de Young Aduld boekenmarkt enorm gegroeid waardoor het aanbod veel groter is geworden maar specifieke boeken minder snel een hype vormen. Denk ik alleszins. Zelf merk ik ook dat het voor mij persoonlijk eventjes goed is geweest qua YA-boeken. Net doordat ik er zoveel heb gelezen de afgelopen jaren heb ik al snel het ‘Tja, dat heb ik al wel eens eerder gelezen’-gevoel. Boeken schieten er voor mij minder snel tussen uit.

 14. Andrea

  Het is geen woensdag meer, maar toch even mijn 2 cents.
  Ik denk niet dat de YA hype voorbij is en ik geloof best dat het mogelijk is dat we ooit weer een klapper (of twee) krijgen, maar die kans is kleiner geworden.
  Net als een paar anderen al zeiden, denk ik dat dat ook komt doordat het verspreid wordt over veel meer boeken. Eerst had je er maar een paar en nu heb je zoveel verschillende. Ik weet niets van verkoopcijfers, maar als je kijkt naar de verkoop en leencijfers van de bieb, verwacht ik dat het totaal van de YA boeken niet gedaald is maar eerder gestegen. Er is ook veel meer keus. Zelf hou ik van fantasy en paranormal, maar als je daar niet van hield, was er weinig. Nu zijn er meer genres en meer boeken in andere genres, bijv. contemporary. En veel boeken die bij de boekwinkel en bieb eerst in de fantasy kast voor volwassenen zouden staan, staan nu in de YA kast.
  Wel moet ik zeggen dat ik een beetje dystopian-moe ben. Ja, ik vond THG en Divergent geweldig. De Test trilogie vond ik ook een van de betere. Maar veel laat ik tegenwoordig aan me voorbij gaan. Dat geldt ook voor vampierboeken. Ik kwam niet door de eerste hoofdstukken van Twilight heen, maar ik vond de Vampire Academy en House of Night supertof, totdat ze meer dan 5 boeken gingen uitgeven en ik er toch een beetje genoeg van kreeg. De eerste boeken van de Vampire Diaries en Night World vond ik ook erg goed, maar die hypes zijn voor mij persoonlijk voorbij. Ze komen vast wel een keer terug. Dat heb je met vampiers 🙂
  Ik vind trouwens boeken over heksen en wicca nog steeds heel tof en kijk uit naar het vervolg op The Graces.

   • Andrea

    Ik vind het ook een beetje vreemd dat sommige mensen zeggen dat ze “niet van YA houden”, omdat er zoveel keus is. Hoe kun je in een klap 5 genres op een hoop gooien en zeggen dat je er niet van houdt? Maar dat is een heel andere stelling 🙂

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.