Discussie op Dinsdag #1 – Als je snel leest, geniet je minder van een boek

Geplaatst op 9 januari 2018 door Emmy in Discussie / 24 Comments

Reacties krijgen en geven vind ik een van de leukste dingen van het bloggen. Reacties zijn immers een van de weinige dingen waaraan je echt kan zien of een blogpost in de smaak valt. En wat ik ook tof vind, is discussies. Een blog is namelijk een goede plek om het gesprek aan te gaan over bepaalde onderwerpen. Vandaar dat ik dit jaar wil starten met Discussie op Dinsdag, waar ik jullie uit wil dagen om je mening te delen over het onderwerp wat ik je voorleg. Mocht je een tof onderwerp hebben voor een volgende keer, laat deze dan vooral achter in de reacties.

De stelling waar ik vandaag mee wil aftrappen komt eigenlijk voort op geluiden die ik wel eens hoor wanneer ik vertel hoe veel ik per jaar lees. Voor velen wordt dit gezien als onmogelijk, terwijl het voor mij gewoon een onderdeel van mijn leven is. Zo schreef ik in 2015 een blogpost met tips om meer en sneller te kunnen lezen.

Na lang bedenken wat ik als eerste stelling wilde, besloot ik er een te kiezen die past bij mijn eigen leesgewoonten. Ik ben dan ook heel benieuwd wat jullie kijk op deze stelling is.

Snelle lezers genieten minder van een boek

Dit is de stelling van deze keer. Lezen snelle lezers meer scannend? Neem je alles beter in je op als je langzaam leest? Lees je dan aandachtiger? Vind je het realistisch dat mensen meer dan 200 boeken per jaar kunnen lezen? Heb je vragen over hoe je meer zou kunnen lezen per maand? Laat dan vooral een reactie achter! Ook als je een leuke stelling weet over boeken/young adult/lezen/bloggen voor de volgende keer.

Tags: , ,

Divider

24 responses to “Discussie op Dinsdag #1 – Als je snel leest, geniet je minder van een boek

 1. Celine

  Ik vind dit best een lastige.
  Ik denk dat een snelle lezer een verhaal wel hetzelfde in zich opneemt als een langzame lezer en dus evengoed van genieten. Wél denk ik dat er een grotere kans is dat een snelle lezer iets over het hoofd kan zien. Hoewel een langzame lezer weer kan afdwalen met de gedachten en dan ook niet meer precies weet wat ie nou aan het lezen is of waar precies in het boek.
  Ik denk dan dat er wel enig verschil is en misschien zou een snelle lezer kunnen proberen ook een keertje langzaam te lezen (als dat praktisch mogelijk is) om het uit te proberen (natuurlijk geldt dit dan ook voor de langzame lezer).
  Maar van mij mag iedereen op het tempo lezen dat die graag wil en ook fijn vindt. Dus of je nou langzaam of snel leest, ik geloof dat iedereen er van zal genieten. Op welke manier dan ook.

  • Dit klopt wel: ik lees soms heel langzaam doordat ik steeds afdwaal met mijn gedachten. Dat dat kan vind ik juist wel het fijne van lezen.
   Ooit deed ik een cursus waarbij we leerden snellezen. Dan gaat het erom dat je je heel goed focust en met je vinger de regels volgt. Ik geloofde er niet zo in, maar heb zelf ervaren dat het heel goed werkt, vooral voor zakelijke teksten. Maar in mijn vrije tijd wil ik lekker ontspannen met een boek en dan ga ik niet zitten haasten, tenzij het boek een beetje saai is, dan scan ik sommige stukken.

 2. Het lijkt me inderdaad nogal moeilijk voor een doorsnee werkman of vrouw om naast je gezin voldoende tijd vrij te maken om 200 boeken te lezen. Maar alles hangt natuurlijk af van je leestempo. Bij mij varieert dat enorm. Een 50 boeken lijkt me voor iedereen haalbaar op jaarbasis, maar meer hangt van je situatie af. Het is natuurlijk ook een keuze om de tv links te laten liggen en een boek ter hand te nemen… Ik ben wel van oordeel dat zowel een snelle als een trage lezer evenveel van een boek kunnen genieten. Het verhaal speelt zich namelijk veel sneller in je hoofd af, dan wie dan ook kan lezen.

 3. Annette

  Ik beschouw mezelf als een snelle lezer, maar ik ga ook weer niet zo snel dat ik dingen oversla. Ik ken mensen om me heen die wel stukken overslaan, en dus vaak details missen, maar ik lees volgens mij wel nagenoeg elk woord. Ik doe dat alleen wel relatief snel.
  Ik denk dat veel boeken lezen op een jaar niet alleen te maken heeft met snel lezen of niet, maar ook met tijd maken voor. Hoeveel tijd gaat er bij veel mensen op aan Netflix? Hoeveel tijd ben je kwijt met het lezen en bijhouden van je social media? Hoeveel tijd ben je kwijt met uitgaan?
  Ik maak zelf, op dit moment en ik hoop dat ik het vol kan houden, per dag 1,5 tot 2 uur vrij om te lezen. Als je dan 1 bladzijde per minuut leest (wat snel is, maar niet zo snel dat je dingen mist), dan kan je, afhankelijk van het genre dat je leest, 2 boeken per week makkelijk halen.
  En daarnaast, iedereen moet lekker lezen op zijn manier, toch? Ik neem aan dat mensen die snel lezen, dat doen omdat ze het leuk vinden, er blij van worden en ervan genieten. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze vanzelf langzamer lezen, lijkt me.

 4. Evi

  Ik denk dat het wel mogelijk is om meer dan 200 boeken per jaar te lezen. Ik weet van mezelf dat ik dat waarschijnlijk niet kan doen. Maar dat komt bij mij door tijdgebrek. Of je echt minder onthoudt van snel lezen? daar ben ik niet zo zeker van. Ik denk dat een beetje van je aandacht afhangt. Als je snel leest en je aandacht bij het boek of datgene dat je leest kan houden. Dan denk ik dat je evenveel oppikt. Maar als je snel leest met het doel van zoveel mogelijk pagina’s binnen dat bepaald tijdstip te lezen. Dan denk ik dat je wel minder van het verhaal meeneemt.

 5. 200 boeken lijkt me niet onhaalbaar, voor mij wel maar ik weet dat er mensen zijn zoals jij die dat wel kunnen. Ik ben gewoon te verslaafd aan Netflix naast lezen haha en de drie meiden die hier rondlopen/kruipen slokken ook veel tijd op. Maar dat geeft niet, ik denk overigens dat een snelle lezer net zo geniet van een boek als een langzame lezer.

 6. Ik lees denk ik net iets sneller dan de gemiddelde persoon. Maar eerlijk gezegd let ik er niet zo op. Ik lees vooral in het tempo wat ik fijn vind. Overdag kan ik me, tenzij in OV, vaak niet concentreren op een boek. Wél voordat ik ga slapen, maar dan worden mijn ogen sneller moe. Ik lees gemiddeld dan 1 boek per maand, maar wel met veel plezier.

  Iemand die sneller leest mist denk ik niets, tenzij ze skippen.

 7. Mandy Huijbregts

  Ik ben soms een snelle lezen en soms een langzame. Ligt echt enorm aan het boek.
  En boek van Stephen King lees ik net wat langzamer als bijvoorbeeld een deel van The Selection bijvoorbeeld.

  Zelf heb ik vorig jaar 150 boeken gelezen. Ik dacht dat ik dat nooit zou halen, maar het tegendeel is bewezen ^^.
  Dus ik vind 200+ ook niet ondenkbaar :).

 8. Als ik een boek ga lezen, moet ik er eerst ruimte voor maken in mijn hoofd en in mijn hart. Natuurlijk zal in de eerste plaats de korte samenvatting me aanspreken. Daarna schat ik in of ik het de moeite waard vind het hele boek in me op te nemen. Ik lees random een bladzij of de schrijfstijl me aanspreekt. Dan pas ga ik het boek lezen. Zo vind ik gewoon niet zo veel boeken. Maar als ik er één vind ben ik er wel erg blij mee. Als het er twintig zijn in het jaar dan is dat veel.

 9. Ik lees snel, maar dat komt grotendeels omdat ik door de jaren heen een sneller leestempo heb ontwikkeld. In de les Nederlands als we een tekst stil moeten lezen kan ik prima snel lezen en ben vaak de eerste klaar met lezen. Maar ik weet prima wat er in die tekst stond en kan vragen ook beantwoorden. Ik heb geen problemen met leestempo of geloofbaarheid. Meeste mensen geloven mij wel, en anders is dat hun keuze. Ik weet namelijk zelf prima dat ik die boeken echt heb gelezen. Dat is voor mij genoeg.

 10. Ik ben het niet eens met de stelling. Ook ‘wat is snel?’ Sommige mensen hebben nu eenmaal meer tijd om langer achter elkaar door te lezen en dan is het dus ook niet gek dat ze meer boeken dan gemiddeld lezen. Het is pas minder genieten als je bladzijdes gaat overslaan en dus niet het hele verhaal meekrijgt. Maar echt snel lezen en dan wel met je volle aandacht erbij, kan je net zo veel van het boek genieten als langzamer. 🙂

 11. Do

  Wat een leuke nieuwe rubriek, een erg interessante discussievraag ook! Zelf denk ik niet dat als je snel leest je minder geniet van een boek. Zelf vind ik het soms juist vervelend als ik heel lang over een boek doe, waardoor ik minder zin krijg om het weer op te pakken. Als ik snel door een boek heen lees betekent dit voor mij dat ik erg geniet van dit boek en door mijn enthousiasme sneller wil gaan lezen, haha.

 12. Ik heb nu sinds kort de spraak wat sneller gezet op de iPad, want het ging me toch allemaal te langzaam. Hierdoor had ik het gevoel dat ik tergend langzaam door het boek heen ging en ik ging me dan sneller vervelen. Met die snellere spraak vind ik het wel fijner. Ik krijg alles toch goed mee en ik kan meer boeken lezen. In tegenstelling tot wat ik had gedacht, beïnvloedt het mijn plezier in een boek niet. Ook luisterboeken op Storytel en bij Passend Lezen zet ik nu wat sneller. Want ja, sommigen zijn inderdaad traag. Ik lees eigenlijk altijd wel in het OV. Soms heb ik daar geen zin in, dan luister ik even muziek. Lezen tijdens het sporten is echter geen succes. Hetzelfde geldt voor lezen bij de acupunctuur, gaat niet zo lekker als je naaldjes in je handen hebt 😉 tijdens NAET lukt het gelukkig wel, want dan heb je alleen een buisje vast. Ik hoop hierdoor eindelijk eens een groot gedeelte van mijn TBR weg te werken. Al lukt bloggen, dit typen en lezen samen ook niet haha.

 13. Ingrid

  Ten eerste, leuk serie, ik zal hier elke dinsdag te vinden zijn!
  En dan, mijn mening: ik zelf ben een langzame lezer. Ik heb een gedeelte uit mijn jeugd, laten we zeggen 8-12 jaar, boeken links laten liggen. Dus mij lukt het sowieso niet om snel te lezen. Overigens heb een een vriendin die ontigelijk snel leest. Zij heeft haar hele leven dan ook gelezen. Maar je kan er ook niet veel aan doen als je snel leest, als je eenmaal in het verhaal zit wil je ook het mysterie ontrafelt weten, de relatie zien bloeien of weten dat het goed komt. Dan ga je automatisch sneller lezen.
  Voor mij is het niet mogelijk om 200 boeken in het jaar te lezen, maar voor de mensen die er wel aan komen is het alleen maar fijn.
  En jongens, Emmy is een supergoeie boekenblogger, hoe kan ze zo goed zijn als ze zogenaamd niet in het boek zou zitten/er niet van zou genieten.
  Dit was mijn mening. Groetjes xx
  (Ps, Emmy, ga je volgende week jouw mening geven over deze stelling? ben benieuwd)
  Stelling idee voor volgende week: boeken kunnen je beïnvloeden in doen en laten of gevoel.

 14. Ik denk dat er een verschil moet zijn tussen snel lezen en véél lezen. Ik lees niet per se snel en ik denk dat leessnelheid gewoon iets is wat in je zit en wat je wel kunt trainen, maar waar je niet echt ”last” van kunt hebben. Veel lezen daarentegen zorgt er soms wel voor dat ik mijn leesplezier een beetje inperk. Als ik een boek snel uit wil hebben en daardoor erg gericht ben op bijvoorbeeld 5 hoofdstukken per dag lezen, of als ik een poëziebundel lees zonder elk gedicht écht in me op te nemen, voelt het wel eens alsof ik het boek te graag uit wil hebben. Daarom probeer ik mezelf ook voor te houden dat het prima is om langer over een boek te doen, als ik er maar van geniet. Soms is even een slowdown wel belangrijk. Veel lezen zorgt ook vaak voor een fijne leesflow, maar alsnog moet het dan wel met mate.

 15. Leuk idee, zulke discussies 🙂 ik heb hier lang niet gereageerd maar dit nodigt wel uit!

  Ik denk ten eerste dat de hoeveelheid boeken die je leest van veel verschillende factoren afhankelijk is. Hoeveel tijd heb je, hoeveel tijd neem je? Hoe snel lees je? En het belangrijkste: lees je makkelijke of moeilijker boeken? Als ik YA of jeugdliteratuur lees, heb ik die boeken in no time uit. Lees ik wat meer literaire werken of een Stephen King, dan duurt het een stuk langer. 200 boeken (of meer) vind ik dus geen gek aantal, dat zou ik zelf ook kunnen halen – al ben ik nu al blij als ik een boek per maand haal .

  Wat betreft het snel lezen: ik lees ook redelijk snel. Als ik langzaam lees ga ik de woorden een soort van ‘bewust’ stuk voor stuk lezen, dan ben ik echt met de betekenis en de klank van woorden bezig, zeg maar. Als ik wat sneller lees, lees ik nog wel elk woord maar niet bewust: het verhaal trekt in beeld aan me voorbij. Tenminste, bij goede boeken…

  Vivian haalt bovendien poëzie aan. Daarbij lees ik wel met meer aandacht en kijk dus meer naar wat er staat, hoe het er staat en wat het betekent.

 16. Andrea

  Ik ben het ook niet eens met de stelling, want zoals anderen al zeiden, wat is snel? Als je stukken echt skipt, denk ik dat je er minder van geniet. Ik denk dat ik een gemiddelde lezer ben qua snelheid. Soms lees ik sneller, omdat het heel spannend is en dan mis ik wel eens details. Dat merk ik dan later bij het herlezen of door iets wat in een review staat, maar dan nog heb ik ervan genoten 🙂
  Ideetje voor een stelling? > Het heeft geen zin om het eerste deel van een serie te lezen als de volgende delen nog niet uitgegeven/vertaald zijn.

 17. Manon van Keulen

  Zelf heb ik niet echt het idee dat snel lezen verkeerd is, zolang het maar een eigen keuze. Iedereen heeft overal zijn eigen tempo bij, dat zie je als je met iemand samen loopt, zwemt en ik denk dat het voor lezen ook geld. De een leest wat makkelijker/sneller dan de ander maar ik denk niet dat het direct invloed heeft op hoeveel plezier je kunt hebben in het lezen en hoeveel je van het verhaal meekrijgt.
  Toen ik zelf nog op de basisschool zat, was ik ook soms bijna wekelijks in de bibliotheek te vinden omdat ik alle geleende boeken alweer uit had. Tegenwoordig ligt mijn tempo wat lager. Mede doorat ik niet meer zo snel over de pagina’s ga als toen en mede doordat ik het soms gewoon ook heel fijn vind even een serie te kijken. Soms is het fijn om een avond lang lekker te lezen, soms heb ik meer behoefte aan een scherm die me het verhaal laat zien en verteld.
  En over dingen missen: zelfs als je er de tijd voor neemt vallen sommige details soms pas als je vaker hetzelfde boek leest. Alleen bewust stukken overslaan zou ik geen goed idee vinden, daar een boek in zijn geheel het boek maakt tot wat het is, niet puur de gebeurtenissen maar ook de woordkeuze, de bewuste pauzes en zo verder. Maar ik zou dat ook niet zien als ‘snel lezen’.

 18. Oei, je valt met de deur in huis met deze stelling. En dan op zo’n manier dat de scharnieren kapot gaan en met moeite gemaakt kunnen worden. Mijn hersens kraken en zijn op dit moment ook druk aan het werk. Als ik de stelling lees, denk ik direct: dit is geen één-op-éénverband. Ik denk niet dat de snelheid waarin je leest met genieten te maken heeft. Ik ben van mezelf een langzame lezer en pas mijn leessnelheid zelden aan op de boeken, en toch zijn er een heleboel boeken waarvan ik minder genoten heb dan een flink aantal andere boeken. Maar goed, dit is nu een uitsluitingscriterium, volgens mij..
  Ik zat in groep 6, 7 en 8 bij een meisje in de klas dat in groep 7 de Twilight-serie in de herfstvakantie uitlas. Iedereen was nogal flabbergasted van haar leesskills. Ze heeft me wel eens “laten zien” hoe ze las. En dat ging echt rap! Haar ogen vlogen over de regels, en toch wist ze wat ze las. Maar als ze voorlas, kon ik het nog beter begrijpen. Ze las ook snel voor, waarbij ze hier en daar woorden toevoegde of wegliet. De boodschap/kern bleef in iedere zin nog wel hetzelfde, maar het was wel altijd vervormd.
  Wacht, volgens mij dwaal ik nu af…
  Dat klasgenootje verslond al op jonge leeftijd boeken. En als ik haar techniek probeer over te doen, dan houd ik het gewoonweg niet vol. Ik houd het een aantal alinea’s vol, maar daarna word ik moe. Wel kan ik de boodschap nog meekrijgen, maar het is niet meer zo dat ik totaal in het verhaal gezogen word en er van kan genieten. Niet zo erg als wanneer ik het op mijn eigen tempo doe.

  Wauw, ik denk dat ik een conclusie heb gevonden: ‘je kunt pas van een boek genieten als je het op je eigen tempo leest.’

  Misschien een ideetje voor de volgende discussie: ‘Never/you may not judge a book by it’s cover’ bestaat niet, want je kunt er niet aan ontkomen.

 19. Ik denk niet dat als je sneller leest je dingen mist. Tenzij je echt stukken gaat overslaan. Voor mijzelf zou 200 boeken per jaar echt onhaalbaar zijn. Er is inderdaad een verschil tussen veel lezen en snel lezen. Je kan bijvoorbeeld 200 boeken van 50 bladzijden lezen maar ook 50 boeken van 500 bladzijden. Daar zit dus ook een verschil in. Ook hebben sommige mensen inderdaad meer of minder tijd om te lezen. Als je bijvoorbeeld veel hobby’s hebt heb je sowieso al minder tijd om te lezen.

  Ik geloof echter wel dat zowel snelle als langzame lezers enorm kunnen genieten van een boek.

 20. Superinteressant om hier alle reacties te lezen! Volgens mij ga ik vaker pas op donderdag kijken xD Ik denk overigens ook dat het heel persoonlijk is. Bij mij ligt het bijvoorbeeld ook echt aan het boek/genre, dat ben ik in de reacties nog niet veel tegengekomen.

  Ik ben zelf een redelijk snelle lezer, maar ik merk dat ik meer geniet van vb magical realism als ik het langzamer lees. Het is een compleet andere ervaring, een ander ‘soort’ genieten. Niet beter of slechter, gewoon anders. Ik heb niet altijd zin in dezelfde soort boeken, dus de afwisseling is juist heel fijn!

 21. Ik denk dat het net als met de meeste dingen zo is dat die zaken gewoon verschillen van persoon tot persoon. Net daardoor is het ook een beetje bizar dat mensen de rekening van anderen gaan maken. De ene persoon geniet er van om traag te lezen, alles te analyseren en verschillende nota’s te maken. Iemand anders vindt het dan weer fijn om in een verhaal weg te duiken en het in één ruk uit te lezen. Ik hou er zelf ook het meeste van wanneer ik kan doorlezen. Dat heb ik het afgelopen jaar echt héél erg gemist en ik hoop dat ik er dit jaar veel minder last van heb. Ik vind het immers vervelend om een boek in kleinere stukken te lezen omdat ik dan veel vaker uit mijn fictieve wereld wordt weggerukt door de werkelijkheid.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.