Dingen die we zeker weten – Jessi Kirby

Geplaatst op 17 november 2015 door Emmy in Recensie / 6 Comments

Dingen die we zeker weten – Jessi KirbyDingen die we zeker weten door Jessi Kirby
Uitgever: Harper Collins | september 2015
Genres: Young Adult, Contemporary, Roman, Romantiek
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789402701708
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Ik weet niet wat Trent ervan zou zeggen als hij het op een of andere manier kon zien. Ik hoop dat hij het zou begrijpen. Heel lang was ik degene die zijn hart had. Ik moet gewoon zien waar het nu is.' Het lukt Quinn maar niet om de draad van haar leven weer op te pakken na de dood van haar vriendje, Trent. Het enige wat haar troost geeft, zijn de ontmoetingen met mensen die zijn gedoneerde organen hebben gekregen. Maar uitgerekend de ontvanger van zijn hart blijft een mysterie. In het geheim gaat ze op zoek naar deze persoon en ontdekt dat hij Colton Thomas heet en negentien jaar oud is. Ze wil hem zien - één keer maar, houdt ze zich voor...

Sommige boeken komen eigenlijk per toeval op je pad. Dingen die we zeker weten was ook zo’n boek. Het is namelijk een verhaal dat ik nooit opgepakt zou hebben uit zichzelf. Misschien als ik nog lid was geweest van de bieb en ik andere positieve recensies had gelezen.. maar ditmaal kreeg ik het boek van Harper Collins als verrassing opgestuurd. Ik nam het boek mee in de trein en vloog er met dezelfde vaart doorheen.

Quinn is een meisje dat een groot verlies heeft mee moeten maken; haar vriendje Trent kreeg een ongeluk en overleed, maar met zijn organen heeft hij heel veel anderen kunnen redden. Om het een plek te kunnen geven, heeft Quinn contact gelegd met alle personen die een orgaan hebben gekregen, alleen de jongen die zijn hart kreeg… die wil niet. Door stom toeval (en Quinn’s nieuwsgierigheid) komen ze met elkaar in aanraking en groeien ze naar elkaar toe. Maar Quinn moet uiteindelijk wel verklappen dat ze al wist wie hij was… maar gaat dat wel goed?

Ten eerste vind ik het goed dat er in een young adult extra aandacht besteed wordt aan orgaantransplantatie. En dan niet alleen perse de keuze tot, maar vooral wat er achteraf allemaal meespeelt. Hoe dat is voor de nabestaanden, maar ook voor de ontvangers. Het werd heel duidelijk en overtuigend in het verhaal verweven.

Wat ik sowieso erg goed vond, is het feit dat er niet te veel poespas in het verhaal zit. Geen nutteloze gebeurtenissen die er bij zijn gegooid om het verhaal groter te maken of extra pagina’s te geven. Het is precies goed zo. Het is breekbaar en ontroerend. Bijna als een vlinder met van die kwetsbare vleugels.

Ik heb af en toe echt met een brok in mijn keel zitten lezen. Maar ik was halverwege ook een beetje verbaasd. Alsof dit een van de eerste contemporary verhala is waarbij er niet allerlei poespas bij gehaald is. Dit maakt het verhaal puur.

Nu is de romance niet echt mijn ding en zijn Quinn en Trent niet perse personages die ik mega interessant vind, toch dienden ze hun doel goed; het vertellen van een verhaal vol kwetsbaarheden. Dingen die we zeker weten is een van de sterkste Young Adult romans die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

Dingen die we zeker weten

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “Dingen die we zeker weten – Jessi Kirby

  1. ik zou dit boek zelf ook niet opgepakt hebben denk ik. Toen ik het binnen kreeg, dacht ik eerst ook van, nou we zien wel. Toen ging ik er meer ‘research’ naar doen en las ik eigenlijk enorm positieve dingen. Dus nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar het boek, haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.