Diersymboliek: De slak

Geplaatst op 27 september 2022 door Emmy in Spiritueel / 3 Comments


Ik heb een tijdje zitten nadenken welk dier er nu tot mij sprak. Vaak valt een bepaald die mij op als er een boodschap is, maar nu leek het een tijdje stil. Was het de pad die opeens steeds voor mijn voeten sprong? De spin in de hoek? De slak die over het raam kroop? De libelle bij de vijver? Ik wist het niet. Wel wist ik dat het over een klein dier moest gaan, eentje die we over het hoofd zien of als lastig ervaren. Ik koos voor de slak.

Een slak is een bijzonder dier. Het is het een van de weinige weekdieren die op het land kan leven. Over aanpassingsvermogen gesproken! De slak staat dan ook voor aanpassing. Een slak is een volhouder, want hoe erg we ze ook proberen te weren: ze blijven maar komen. Hierdoor wordt een slak als lastig ervaren, terwijl de slak ook zaken opruimt. Van oorsprong eten ze alleen dode planten en schimmels (alles wat overbodig is), maar wij hebben zelf onze planten zo doorgefokt dat ze ook aantrekkelijk zijn geworden voor slakken.

Toch is het eens goed om te kijken naar wat dit dier ons kan vertellen. Slakken zijn langzaam. En in onze maatschappij wordt ‘op slakkengang’ gezien als iets wat veel te traag gaat. In dit geval denk ik: is het niet de maatschappij zelf die hiervan kan leren? Slakken zijn langzaam, dat klopt, maar ze leggen enorme afstanden af. Het zijn echte volhouders. Het ultieme symbool voor een langzame en gestage groei. Want een slak komt uiteindelijk waar hij moet zijn. Hij neemt de rust en de tijd om zijn doel te bereiken. En in ons gehaaste bestaan vergeten we nog wel eens te genieten van onze reis. We houden zo vast aan ons einddoel dat we de lessen om ons heen vergeten. De slak zegt: doe rustig aan en kijk eens echt om je heen. Kijk en zie met aandacht.

Daarnaast neemt de slag zijn huisje altijd met zich mee. Een slak staat daarom ook voor bescherming, maar ook voor jezelf thuisvoelen. Waar je ook bent. Want thuis zijn slaat niet op een gebouw, het slaat op veiligheid en geborgenheid. En soms is dat niet op een plek, maar bij andere mensen.
De slak zegt mij ook dat wat anderen ook van je vinden, als jij in je eigen kracht blijft staan, dan zal je je warm en geborgen voelen. Als je je onzeker, onrustig en onveilig voelt, stel jezelf dan voor dat er een slakkenhuis om je heen zit.

Daar tegenover staat wel dat een slak een harde schil heeft. Een slak kan je ook vertellen dat je je hard opstelt en jezelf afsluit van de wereld. Misschien ben je bang om gekwetst te worden of is je in het verleden allerlei onrecht aangedaan, waardoor je de noodzaak voelt jezelf te verstoppen. Weet dat je vooruitgaat, hoe traag ook en dat jij – ook al heb je soms het gevoel van niet – een belangrijke rol hebt in dit leven. Je bent niet waardeloos of overbodig: je bent nuttig en perfect zoals je bent.

Er is namelijk iets bijzonders met het huisje van de slak. De meeste slakkenhuizen voldoen aan de gulden snede en zijn daarmee volledig in harmonie. De gulden snede is een erg aantrekkelijke verhouding en komt op heel veel plekken in de natuur voor. Zodra je iets in de gulden snede ziet, ervaar je het meteen als aantrekkelijk.

De spiraal op het huisje van de schelp werd in het Oude Egypte al gezien als symbool voor de evolutie van het leven en de levenscyclus. Net als schelpen wordt het slakkenhuis vaak geassocieerd met seksualiteit en vruchtbaarheid. Het vermogen van de slak om van geslacht te veranderen, versterkt deze associatie.

Kortom: de slak staat voor jezelf thuisvoelen, voor de reis naar het doel en daarin je rust vinden. Het staat voor bescherming en geborgenheid, ondanks dat anderen jou misschien niet op waarde schatten. De slak vraagt jou rustig aan te doen en om na te denken over welk spoor jij wilt achterlaten. Keer naar binnen en bedenk je wat overbodig is in jouw leven, zodat je tot de kern kan komen. Maar let op: bouw geen onverwoestbaar schild om jezelf heen, want daardoor sluit je je af voor de buitenwereld.

Dit artikel is ook verschenen in HX Magazine.

Tags:

Divider

3 responses to “Diersymboliek: De slak

 1. Artidevi

  Hartelijk dank , Emmy , voor deze uitleg.
  Het heeft mij goed gedaan om het te lezen , omdat ik de afgelopen 2 jaren ( voornamelijk tijdens de regenperiode) vaker 1 of 2 slakken tegenkom zowel op de weg of op ons erf. En ben ik God dankbaar dat Hij mijn blik tijdig op ze heeft gericht zodat ik niet met de auto over hun ben gereden en kan uitstappen om ze in het gras aan de zijkant van de weg of het erf te plaatsen.

  Vanwege enkele omstandigheden , lijkt het alsof de activiteiten in mijn leven ook met een slakkengang verlopen waarbij ik mezelf of de omstandigheden verwijten maakte dat het nog niet vlotter gaat.
  Ook is er verdriet wanneer anderen achteloze of kwetsende opmerkingen maken als van : ” Je doet of loopt net als een slak ” omdat zij sneller zijn en meer kunnen doen dan ik .

  Echter , ben ik ook gaan begrijpen dat deze tijdelijke vertraging de gelegenheid heeft geboden voor het nagaan wat van belang is om de aandacht en tijd aan te besteden en waarvan ik moet afzien afhankelijk van die fase van mijn leven.

  • paula klessens

   OOK IK HERKEN PUNTEN DIE OP MIJ BETREKKING HEBBEN ik ben bang om gekwetst te worden het laatste jaar is het de ouderdom ???? 84 JAAR goed gezond en tevreden wat wil je nog meer ??? IK ZELF TRACHT OM NIEMAND PIJN TE DOEN en was dat ook van mijn omgeving gewend .;. MAAR HET DRAAIDE ANDERS UIT door omstandigheden QUE SERA SERA denk ik nu maar EN IK BOUWDE een muur om mij heen verkeerd bezig van mij DANK AAN FB en de schrijver van het artikel over de slak

  • Dirk

   🙏sinds een tijd kom ik ze ook veel tegen. Vooral binmenshuis😅 en ja ik ben heel hygiënisch. Hier staat de spirituele betekenis vooral symbool voor mij dat ik meer geduld moet hebben dat ik er wel zal geraken. Ik heb namelijk niet altikd evenveel geduld. Vooral omdat ik opzoek ben naar de liefde van mijn leven maar haar niet kan vinden. Dus ik denk dat de slak hier voor mij symbool staat. Oefen geduld uit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.