Deze zes boeken maakte in 2019 de meeste indruk op me

Geplaatst op 26 december 2019 door Emmy in Boeken / 7 Comments

2019 was op meerdere vlakken een bijzonder jaar. Niet alleen raakte ik na een lange weg eindelijk zwanger en kreeg ik een uitgeefcontract voor Supernerd, ik las ook weer heel veel fijne boeken. Ik heb er zes uitgezocht die op een of andere manier veel indruk op me hebben gemaakt en die ik middels deze weg even extra in het zonnetje wil zetten. Morgen zal ik terugblikken op een paar mooie momenten in 2019.

City of ghosts

City of Ghosts (Cassidy Blake, #1)

Trouble is haunting Cassidy Blake . . . even more than usual.

She (plus her ghost best friend, Jacob, of course) are in Paris, where Cass’s parents are filming their TV show about the world’s most haunted cities. Sure, it’s fun eating croissants and seeing the Eiffel Tower, but there’s true ghostly danger lurking beneath Paris, in the creepy underground Catacombs.

When Cass accidentally awakens a frighteningly strong spirit, she must rely on her still-growing skills as a ghosthunter — and turn to friends both old and new to help her unravel a mystery. But time is running out, and the spirit is only growing stronger.

And if Cass fails, the force she’s unleashed could haunt the city forever. 

In korte tijd ben ik driemaal naar de Schotse hoofdstad geweest. Eerst een weekendje met Melisa, waarbij ik erachter kwam dat ik me onmiddellijk thuis voelde in deze kleine, sfeervolle en spookachtige hoofdstad. Een jaar later ging ik bijna een week met mijn man en in 2019 bezocht ik de stad voor enkele uurtjes tijdens onze rondreis in Schotland. Tijdens twee van deze bezoeken heb ik me laten onderdompelen in de geestverhalen van deze stad. Ik deed een Ghost tour in de vaults en bezocht het bekendste kerkhof zowel gedurende de dag als in de nacht. City of Ghosts bracht mij terug naar deze stad: al die bekende plekken kwamen voor mij tot leven en dat vond ik prachtig. Vooral omdat het natuurlijk met ghosthunting te maken heeft en dat vind ik machtig interessant. Hierdoor zal ik het boek altijd een beetje speciaal blijven vinden, al is het natuurlijk ook omdat ik het gewoon een heel leuk verhaal vind en Schwab een fantastische schrijfster is.

Godsgraf

Godsgraf (The Nevernight Chronicle, #2)

Mia Corvere, vernietiger van keizerrijken, heeft haar plek gevonden onder de Klingen van Onze Vrouwe van Gezegende Moord, maar velen binnen de congregatie van de Rode Kerk vinden dat ze die niet verdient.

Haar positie is onzeker, en ze is nog altijd geen stap dichter bij de wraak die ze wil nemen na de brute dood van haar familie. Maar na een fatale confrontatie met een oude vijand begint Mia te vermoeden dat de Rode Kerk zo haar eigen motieven heeft.

Als vervolgens bekend wordt dat Consul Scaeva en Kardinaal Duomo de afsluiting van de grote spelen in Godsgraf zullen bezoeken, trotseert Mia de Kerk en verkoopt ze zichzelf als slaaf, zodat ze wraak kan nemen. Een belofte die ze zichzelf maakte op de dag dat ze alles verloor.
Op het zand van de arena vindt Mia nieuwe bondgenoten en bittere rivalen, en rijzen er meer vragen over haar rare verwantschap met de schaduwen. Als de complotten zich ontvouwen, de geheimen worden onthuld en het aantal doden blijft oplopen tussen de muren van het collegium, wordt Mia gedwongen te kiezen tussen loyaliteit en haar dorst naar wraak.

Een ander boek dat veel indruk op me maakte, was Godsgraf. Dit tweede deel is zo ontzettend sterk, omdat het nergens voelt als een tussenboek of als een herhaling van het eerste deel. Nog steeds hoop ik met heel mijn hart dat de uitgeverij kiest het derde deel te gaan vertalen. Helaas hebben ze daar nog geen antwoord op kunnen geven, dus ergens ga ik er vanuit dat het wederom niet gaat gebeuren. En dat terwijl deze serie ZO goed is. Het bevat alles wat je als fantasyliefhebber wilt hebben, is heerlijk gruwelijk en zit meesterlijk in elkaar. Ik heb van begin tot einde van dit boek genoten en tja… dan wil je het vervolg natuurlijk ook!

Spin the dawn

Spin the Dawn (The Blood of Stars, #1)

Project Runway meets Mulan in this sweeping YA fantasy about a young girl who poses as a boy to compete for the role of imperial tailor and embarks on an impossible journey to sew three magic dresses, from the sun, the moon, and the stars.

Maia Tamarin dreams of becoming the greatest tailor in the land, but as a girl, the best she can hope for is to marry well. When a royal messenger summons her ailing father, once a tailor of renown, to court, Maia poses as a boy and takes his place. She knows her life is forfeit if her secret is discovered, but she’ll take that risk to achieve her dream and save her family from ruin. There’s just one catch: Maia is one of twelve tailors vying for the job.

Backstabbing and lies run rampant as the tailors compete in challenges to prove their artistry and skill. Maia’s task is further complicated when she draws the attention of the court magician, Edan, whose piercing eyes seem to see straight through her disguise.

And nothing could have prepared her for the final challenge: to sew three magic gowns for the emperor’s reluctant bride-to-be, from the laughter of the sun, the tears of the moon, and the blood of stars. With this impossible task before her, she embarks on a journey to the far reaches of the kingdom, seeking the sun, the moon, and the stars, and finding more than she ever could have imagined.

Spin the dawn heb ik aan dit lijstje toegevoegd omdat ik echt intens veel plezier aan dit boek heb beleefd. Meer dan ik van te voren had kunnen dromen. De sprookjesachtige setting, het heerlijke tempo en het hele creatieve element: het beviel me enorm! Dit is zo’n boek dat ik heel veel lezers wil aanraden en waarvan ik hoop dat er ooit een vertaling komt.

Birthday

Birthday

Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde.

Boyhood meets De zon is ook een ster.

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Meredith Russo wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ze zelf transgender is. ‘Wanneer ik verhalen las over mensen zoals ik, werden ze door een niet-transgender verteld. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is.’

Ook Birthday bleef na het lezen nog dagenlang door mijn hoofd spoken. Of het nou door de ophef op social media kwam dat ik dit boek eerder oppakte, of dat het me op een andere manier intrigeerde om te gaan lezen, doet er niet toe. Wat er wel echt toe doet is dat dit verhaal indrukwekkend is en door nog veel meer mensen gelezen zou moeten worden. Ik ben erg blij dat dit boek op de Nederlandse markt is verschenen.

Asking for it

Asking For It

In a small town, where everyone knows everyone, Emma O’Donovan is different. She is the special one – beautiful, popular, powerful. And she works hard to keep it that way.
Until that night…
Now, she’s an embarrassment. Now, she is a slut. Now, she is nothing.
And those pictures – those pictures that everyone has seen – mean she can never forget.

Asking for it is heftig. Heel heftig. Op grafische wijze krijg je een groepsverkrachting mee en wat dit met een slachtoffer kan doen, als niemand echt achter haar staat. Soms moet een boek gewoon heel erg heftig zijn, wil het indruk maken. Dit boek gaat over heel veel grenzen heen en dat is nodig, want wat er hier gebeurt is zo niet oke. Samen met Het meisjes manifest heb ik aardig wat verhalen tot me genomen waarin vrouwen neer worden gezet als de schuldige, terwijl mannen alleen maar schouderklopjes krijgen. Dit boek zet aan tot discussie en die discussie is nodig.

Het schaduwjaar

Het schaduwjaar

Niemand praat over het genadejaar. Het is verboden.

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.

Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Tot slot Het schaduwjaar, misschien wel mijn favoriete boek van het jaar. Dit boek bevat allerlei thema’s die ik hier al eerder heb genoemd, maar gaat er vooral over hoe vrouwen – zelfs nu nog – behandeld worden. Niet alleen door mannen, maar ook door elkaar. Het lijkt een fantasy, maar is eigenlijk ontzettend maatschappelijk kritisch. Dit boek heeft me uit een leessleur weten te trekken en heeft enorm veel indruk op me gemaakt. De symboliek, de verhaallijn, de gruwelijkheden: ik vond het echt fantastisch. Dit boek moet iedereen echt lezen en het was de hype waar ik echt om zat te smachten. Hopelijk wordt dit boek nog veel grootser.. Echt.. lees het!

Er waren natuurlijk veel meer goede boeken die ik dit jaar las en die ook een plekje op deze lijst verdienden. Dat krijg je nu eenmaal wanneer je zo ontzettend veel boeken leest! Zo ben ik ook enorm blij met de boeken van Chinouk, heb ik genoten van The girl the sea gave back en herlas ik een aantal echte toppers.

Welk boek heeft het meeste indruk op jou gemaakt dit jaar?

Tags: ,

Divider

7 responses to “Deze zes boeken maakte in 2019 de meeste indruk op me

  1. City of Ghosts had ik bij de grote Amazon sale gekocht – ik ben er heel benieuwd naar! Wel erg tof dat je telkens terug kon denken aan de verschillende keren dat je in Schotland was!

  2. Mooi om te zien dat deze boeken zo’n indruk hebben gemaakt. Mooi lijstje!
    Ik hoop dat 2020 weer een fijn leesjaar wordt *iets met zwanger zijn en dit jaar daardoor echt BAR weinig gelezen voor mijn doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.