De vijf die blijven – Holly Jackson

Geplaatst op 16 april 2023 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De vijf die blijven – Holly JacksonDe vijf die blijven door Holly Jackson
Ook door deze auteur: Moordgids voor lieve meisjes
Uitgever: Volt | Februari 2023
Genres: Thriller, Young Adult
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789021476803
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-half-stars

Acht uur. Zes vrienden. Vijf blijven in leven.

De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen.

Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

Bloedstollende misdaadthriller van de auteur van de veelgeprezen Moordgids-trilogie.

Na het lezen van Moordgids voor lieve meisjes was ik onmiddellijk fan van Holly Jackson’s schrijfstijl en manier van verhaalopbouw. Ik las de serie vlot achter elkaar en toen ik het aanbod kreeg om De vijf die blijven te lezen, kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Ik hoopte dat dit weer net zo fantastisch zou worden als haar andere boeken.

Red gaat samen met haar vrienden op roadtrip naar de kust. Ze hebben een camper kunnen lenen en kijken uit naar een weekje aan de kust. Totdat ze in niemandsland tot stilstand komen en de banden een voor een kapot worden geschoten. De schutter is al snel duidelijk: een van hen heeft namelijk een geheim en als diegene het niet bekend zal maken, zullen ze sterven.

Voor mij duurde het even voordat ik in het boek zat. Ik denk dat ik er even aan moest wennen dat dit boek op één locatie zou afspelen, enkel deze personages bij het mysterie betrokken zouden zijn (plus de dader dan) en dat het ook nog eens maar een paar uur zou beslaan. Ik was bang dat er daardoor minder intriges zouden zijn en de angst bestond dat het niet zou werken.

Maar het werkt en al snel vlieg ik door het boek heen. Het is weer net zo meeslepend geschreven en wederom is Jackson niet bang om de grenzen op te zoeken. Dit waardeer ik, want veel YA boeken blijven nogal braaf.

Maar wist De vijf die blijven me compleet te verrassen? Nee. Ik wist al meteen hoe het ongeveer in elkaar moest steken en dat bleek te kloppen. Het voelde ook veel meer in your face dan onderhuids, iets wat ik wel ervoer bij Moordgids. Nu kwamen daar ook heftige actiescenes in voor, maar het hele boek het zo’n eerie sfeertje en dat miste ik hier een beetje.

Het nadeel vond ik dat de intriges nogal over de top en vergezocht waren, terwijl ik ze tergelijkertijd van mijlenver aan zag komen.

Desondanks kon ik niet stoppen met lezen. Jackson heeft een heerlijke schrijfstijl die mij deed snakken naar meer. En ondanks alles wilde ik toch graag weten wat iedereen op z’n kerfstok had.

De vijf die blijven is een aanrader voor iedereen die van zinderend spannende en supervlotte Young Adult thrillers houden.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.