De strijd om de magische wens – Chris Colfer

Geplaatst op 23 april 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De strijd om de magische wens – Chris ColferDe strijd om de magische wens door Chris Colfer
Serie: The land of stories #1
Uitgever: Fontaine Uitgevers | Maart 2022
Genres: Fantasy, Jeugd, Sprookje, Young Adult
Aantal pagina's: 424
ISBN: 9789464041552
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt de schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Zo struikelen ze het Koninkrijk van Roodkapje in en komen ze terecht voor het enorme paleis van Assepoester. Om uit deze parallelle wereld weg te komen moeten ze voorwerpen verzamelen. En dat zijn niet de makkelijkste: het haar van Rapunzel, het glazen muiltje van Assepoester en nog veel meer. Een bloedspannende tocht door koninkrijken en donkere bossen volgt. Helaas zijn ze niet de enige met deze missie. In de verte een zwarte schim, een flits in een spiegel. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje is onderweg.

Als je vroeger Glee keek dan zal de naam Chris Colfer je misschien wel wat zeggen. Chris speelde Kurt in Glee en is tevens auteur. Jaren na de Engelse uitgave kunnen we in Nederland ook eindelijk genieten van een sprookjesachtig verhaal. De strijd om de magische wens neemt je namelijk mee een sprookjesboek in. Letterlijk.

Edit: blijkbaar is het boek al eerder in het Nederlands verschenen onder de titel Toverland.

De tweeling Koen en Alexandra komen door een oud sprookjesboek van hun grootmoeder terecht in de sprookjeswereld. Om zich uit het boek te wensen moeten ze een aantal dingen verzamelen. En dat is niet gemakkelijk, want de Boze Stiefmoeder zit hen op de hielen.

De strijd om de magische wens is het eerste deel in The Land of Stories serie, welke bestaat uit zes delen. We volgen een tweeling, waarvan de een het supergoed op school doet en de ander het totaal niet. Ze komen samen in de sprookjeswereld terecht en leren hierbij dat ze elkaar – en elkaars vaardigheden – eigenlijk niet genoeg waarderen. De band tussen broer en zus vond ik mooi uitgewerkt, maar verder niet heel diepgaand. Ik merkte hierin dat het echt een jeugdboek is.

Niet dat jeugdboeken niet diepgaand kunnen zijn, integendeel. Maar dit boek mist een bepaalde diepgang. Personages blijven oppervlakkig en zijn soms meer een karikatuur dan dat je ze voor je ziet als een levend wezen. Dit vond ik jammer, want het concept geeft zo ontzettend veel opties.

Misschien ligt het eraan dat het boek al een aantal jaar oud is, want in mijn beleving was het vooral een verhaal waarvan ik er al veel heb gelezen. Oók over personages die in sprookjesboeken terecht komen.

Desondanks vond ik het een schattig en vooral kleurrijk verhaal. Er komen allerlei sprookjes voorbij wat het een feest van herkenning maakt. Daarbij durft Colfer ook grappige wendingen toe te voegen aan bestaande figuren. Dat maakt het toch een beetje origineel.

Het stuk wat mij het meest is bijgebleven is de discussie die de tweeling heeft over de betekenis van een sprookje en hoe iedereen een verhaal anders kan interpreteren. Dat vond ik boeiend en ik vond het jammer dat het geen grotere rol speelde.

Al met al was De strijd om de magische wens geen vervelend boek om te lezen, maar had ik toch wel wat hogere verwachtingen.

three-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “De strijd om de magische wens – Chris Colfer

  1. Ik heb deze laatst ook gekocht, heel benieuwd naar. In de tijd van Glee wist ik dat hij deze boeken had geschreven, maar in NL was deze moeilijk te verkrijgen. Ik hoop dat de uitgever ook de andere delen gaat uitgeven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.