De Schemerling (Misschepsels van Meh #1) – J.J. Miro

Geplaatst op 19 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De Schemerling (Misschepsels van Meh #1) – J.J. MiroDe Schemerling door J.J. Miro
Uitgever: Zilverbron | Oktober 2018
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 391
ISBN: 9789463081382
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

''Ik ben een hersenspinner." Jonos maakte een lichte buiging en wachtte een paar seconden op een applaus dat uitbleef, waarna hij op theatrale toon zijn verhaal vervolgde: "Ik ben een wezen van de nacht. Een meester in het creëren van zenuwslopende illusies! Wee diegene die mijn domein betreedt!" "Nou?" "Die zal de schrik van zijn leven krijgen!" "Werkelijk? Doe eens." Het is vijf jaar geleden dat het dorpskind Hannah het moeras betrad en de Schemerling ving. Sindsdien is de helft van Meh gehuld in duisternis en zit het jonge meisje vast in een doorgedraaide werkelijkheid. Overal ter wereld wordt er geleden onder de gevolgen van de vangst. Zelfs in het moeras. Want hoewel Jonos zich in het begin prima vermaakte met het meelokken van de vele verdwaalde zielen, valt er de laatste tijd niet veel meer te beleven. De mensen zijn gevlucht en zijn gebied is zo goed als uitgestorven. Dan ontmoet hij Flok, een oersterke maar stijfkoppige dwerg. Hij haalt hem over om hem te helpen met het bevrijden van de Schemerling, in de hoop dat alles weer zal worden zoals het was. Maar is de aangerichte schade niet te groot om te herstellen? De jarenlange nachtmerrie niet te gruwelijk om te vergeten?

Op Elfia sprak ik met auteur J.J. Miro en toen vroeg zij mij of ik haar net verschenen boek wilde lezen. Niet veel later ontving ik een exemplaar. Toch duurde het wel even voor ik in De Schemerling ben begonnen, omdat er vanalles tussen kwam en omdat ik echt zin in het boek wilde hebben. Ik nam hem een tijdje geleden mee de trein in en toen heb ik hem eigenlijk in één zucht uitgelezen.

Sinds Hannah vijf jaar geleden het moeras betrad en de Schemerling ving, is er veel verandert in Meh; de helft is in duisternis gehuld! Iedereen lijdt daaronder, zo ook de hersenspinner Jonos, die nu maar weinig verdwaalde zielen kan meelokken omdat zo veel mensen zijn gevlucht. Flok, de dwerg, ziet echter geen enkele reden om te vluchten; hij zit hier best, zo met zijn slapende vrouwtje Hannah. Jonos weet Flok echter over te halen om de Schemerling te bevrijden, zodat alles weer kan worden zoals het was. Als de schade niet te groot is, tenminste….

Ik vond het meteen duidelijk te merken dat De Schemerling eerst een toneelstuk is geweest. Je merkt dat de personages soms wat overdreven reageren en dat ze zichzelf allemaal introduceren. Soms voelde dit een beetje geforceerd, maar nergens op een echt storende manier.

Ook zaten er behoorlijk wat personages in; soms duizelde het me een beetje, maar dat kwam vooral door het feit dat er veel gesprongen wordt en er veel flashbacks zijn. Wel moet ik zeggen dat het verhaaltechnisch goed in elkaar zit en dat er steeds op logische plaatsen naar een volgende scene werd gesprongen. Niet elke auteur weet daar (bij een fantasiewereld) goed in te slagen, maar J.J. Miro heeft deze wereld duidelijk goed in de vingers en is als toneelmaakster een kei in het verloop van scenes.

Ik merkte gaandeweg echter wel dat ik een voorkeur voor bepaalde personages begon te krijgen en dat andere gedeeltes mij minder deden. Sommige stukken vond ik steeds minder interessant worden en eigenlijk ook nog altijd evenveel toegevoegde waarde hebben aan de hoofdlijn. Misschien komt het omdat het in eventuele volgende delen van belang gaat zijn of dat alle toneelrollen ook in het boek terug moesten komen; ik denk dat het boek met minder verhaallijnen en minder personages beter uit de verf was gekomen.

De Schemerling leest absoluut lekker weg en Miro laat duidelijk kwaliteiten zien voor het vertellen van een verhaal. De personages zijn duidelijk aanwezig en hebben echt hun eigen willetje, wat denk ik ook voortkomt uit het toneel, waar eigenschappen altijd uitvergroot moeten worden om goed over te komen. Toch had het soms wat genuanceerder mogen zijn om de rode draad in het verhaal goed te kunnen blijven volgen.

J.J. Miro brengt haar talent voor toneelschrijven in De Schemerling om in een geslaagd boek.  

Ik ben aangenaam verrast door De Schemerling. Er waren zeker nog wat punten die ik zelf wat minder geslaagd vond, maar over het algemeen was ik tevreden. Het verhaal zit degelijk in elkaar en hoewel ik duidelijk een aantal verhaallijnen had die ik een stuk leuker en boeiender vond om te volgen, was het niet zo dat het lezen me tegenstond.

Bestel De Schemerling hier
three-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “De Schemerling (Misschepsels van Meh #1) – J.J. Miro

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.