De Leesbeesten Leesclub las: Duizend stukjes van jou

Geplaatst op 29 februari 2016 door Emmy in Leesbeesten Leesclub / 8 Comments

Op vrijdag 26 februari zat ik er weer helemaal klaar voor; een nieuwe leesbeesten leesclub! Het leek nog wel gisteren dat we de leesclub van The Cage hielden! Nu was het de beurt aan Duizend stukjes van jou, een sciencefiction young adult die onlangs is verschenen bij Harper Collins. Toen ik het boek aandroeg als mogelijk te lezen boek, had ik het net uit en was ik helemaal verliefd. Ik was benieuwd of de rest zich ook zou voelen!

bloemen

Al snel kwamen Melisa en Thyrze aan en zochten we een plekje in de intieme cirkel. En toen kwamen er opeens heul veul meer mensen dan ik had verwacht. Ik denk dat we wel met het dubbele waren dan de vorige keer. Wauw, wat een eer! Ik vond het echt ontzettend leuk dat er zo veel mensen op af zijn gekomen om te komen kletsen over een boek!

melisaenthyrze

Hoewel ik vragen had voorbereid, verloopt de avond meestal toch weer anders. Maar dat is juist leuk! We begonnen met een voorstelrondje waarbij iedereen mocht vertellen wat ze verwacht hadden van het boek. Kreten als ‘prachtige omslag’, ‘ik wist niet wat ik moest verwachten’ en ‘wauw, dit boek was fantastisch’, maakte het dat ik de eerste drie vragen al kan schrappen. Maar het gaf meteen een heel goed beeld over het boek; we vonden het allemaal erg goed. Maar gelukkig hadden we nog genoeg om over te spreken.

melisa

Uniek door het springen van dimensies

Ondanks dat Duizend stukjes van jou een heleboel elementen bevat die we terugzien in andere YA boeken, maakt het springen van dimensies het boek toch een stuk unieker. We konden geen ander Young Adult boek benoemen met hetzelfde thema (de TV serie Fringe lijkt er in de buurt te komen, werd mij gezegd. Daarnaast is het boek ook nog eens heel vlot en beeldend geschreven, waardoor je alles als een film voor je ziet.

Liefdesdriehoek was oké, maar was de romantiek nodig?

Er waren niet veel mensen die de liefdesdriehoek tussen de hoofdpersonages vervelend vond. Sterker nog, de afwezigheid van elkaar als rivalen zien, vonden de meesten verfrissend. Enkelen gaven aan dat een andere vorm van relatie tussen de personages (echte familie) misschien sterker was geweest. De romantiek voelde namelijk als overbodig. Het boek was net zo sterk geweest zonder.

duizendstukjes2

Ieders hartje leek te kloppen voor de Russische Paul… of niet?

Toch leken de meeste meiden wel iets te voelen voor de Paul uit de Rusland dimensie. Anderen hadden er juist niks mee, of gaven een voorkeur aan Theo. Grappig hoe dat kan verschillen! Maar die verschillen lagen ook in de scenes die het best zijn bijgebleven. Iedereen noemde wel een andere scene, waarbij er instemmend werd gemompeld. Zo is dat: iedereen focust zich weer op wat anders.

Teveel focus op Rusland

Naast de romantiek was er ook kritiek op de balans tussen de dimensies. We snapten het idee van een paar snelle bezoekjes, maar toch lag er wel erg veel focus op Rusland. Hier lag de focus ook behoorlijk op de romantiek. Wisselend vonden we Rusland het leukst, maar toch had er wel wat meer aandacht voor bijvoorbeeld Londen mogen zijn.

Ook was er een verdeling over het inkomen in het boek. De een moest zich echt even door het begin heen worstelen, de ander zat er meteen in. Zelf denk ik dat dit te maken heeft met de hoeveelheid fantasy/sciencefiction die je misschien al gelezen hebt. Als je daar meer ervaring mee hebt, is het misschien veel makkelijker om het concept te begrijpen.

Aanrader om kennis te maken met sciencefiction

Toch werd Duizend stukjes gezien als een echte aanrader met een goed concept. Als je nog niet zo veel sciencefictionboeken hebt gelezen, is dit een prima instapboek. Ben je al helemaal thuis in sci-fi, dan is dit boek minder baanbrekend. Wij hebben er in ieder geval van genoten en vonden het erg goed hoe alle eindjes aan elkaar zijn geknoopt.

duizendstukjes

Maar hoe nu verder?

Duizend stukjes van jou is een trilogie. We waren allemaal wel verrast dat er in dit deel al antwoorden kwamen op de problemen van de hoofdpersoon. Het motief is een beetje weg, dus we vroegen ons allemaal af hoe het vervolg gaat zijn. Misschien meer van hetzelfde, of juist een typisch tweede ‘vlucht’ deel. Ik denk dat we maar één ding kunnen doen: afwachten. Ik ga deel 2 en 3 in ieder geval wél lezen.

Is een aanrader en kreeg gemiddeld een….8,3 op basis van 15 mensen!

Dat is natuurlijk kei hoog! Het laagste cijfer was een 7,5 en er werd zelfs een 9,5 uitgedeeld. Een mooie score voor Duizend stukjes van jou.

Na de discussie mocht iedereen lekker even pauzeren. We maakten een groepsfoto, bekeken (of kochten) boeken en schreven nieuwe buikbandjes. Ook mochten we boeken nomineren voor de volgende keer. Rond kwart over acht riep ik iedereen weer samen; er werd een boek verloot, een keuze gemaakt en er werden goodiesbags uitgedeeld.

Ik wil alle aanwezigen bedanken voor hun toffe bijdrage en boekhandel van Piere bedanken voor hun goede zorgen. Ik kreeg van hen een heel leuk cadeautje en ook mocht iedereen een goedgevulde goodiebag mee naar huis nemen. Het volgende boek dat we zullen lezen is Hof van Doorns en Rozen. Je mag dit boek in het Engels of Nederlands lezen. Op 8 april zullen wij weer samenkomen bij Boekhandel van Piere.

 

Tags: ,

Divider

8 responses to “De Leesbeesten Leesclub las: Duizend stukjes van jou

  1. Nog steeds complimenten voor jouw organisatie van de leesclub! Echt super gedaan en ik ben er de volgende keer zeker weer bij!
    Overigens plaats ik vandaag ook nog een verslagje van de leesclub op mijn blog 🙂

  2. De mensen bij Harper Collins zullen heel gelukkig worden wanneer ze de die mooie gemiddelde score zien en de lovende reacties lezen. Maar Duizend stukjes van jou heeft die inderdaad zeker verdiend.

  3. Ik was al heel erg benieuwd naar dit boek, maar na het lezen van dit enorme positieve verslag van de leesclub ben ik nog nieuwsgieriger geworden 😉

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.