Leesbeesten leesclub: the Cage

Geplaatst op 18 januari 2016 door Emmy in Leesbeesten Leesclub / 14 Comments

leesbeesten leesclub

De leesbeesten leesclub

Afgelopen vrijdagavond was het dan eindelijk zo ver: de eerste Leesbeesten Leesclub, waar wij het boek The Cage zouden gaan bespreken. Het vond plaats bij boekhandel Van Piere, waar ik al meerdere dingen heb mogen organiseren. Super leuk om te merken dat boekhandels steeds meer openstaan voor events met jongeren.

The Cage

Ik was best wel zenuwachtig. Nou ja, ik vond het eerder spannend. Zouden ze het leuk vinden? Had ik genoeg vragen? Waren die vragen diepgaand genoeg? Zouden er überhaupt wel mensen komen?

Gelukkig bleken die twijfels ongegrond. Na een heerlijk etentje met Ellis, liepen we de boekhandel binnen, waar Annabel ook al aanwezig was. Ik ging snel even naar de WC en pakte mijn spullen. In de boekhandel – bij het vernieuwde YA gedeelte (mooi, joh!) – stond een feestelijk gedekte tafel klaar met hapjes en drankjes en voldoende stoelen. Nieuwsgierig wierpen klanten een oog op de tafel. Al snel kwam ook Thyrze binnen en niet veel later ook een aantal andere meiden. We konden van start!

We waren met z’n negenen, geloof ik, en begonnen met een voorstelrondje. We kenden elkaar immers nog niet allemaal en ik vind dat er wel bij horen (ook al heb ik nog niet zo veel leesclubs meegemaakt). Na dit rondje begon ik met de eerste vraag.

Er werd veel over The Cage gezegd. En we gingen ook echt diep op bepaalde scenes in. Dit geeft toch een heel aparte kijk op het boek, en maakt een boek ergens ook beter. Ook waren de meningen erg verschillend; de een vond het niks, de ander was verliefd op alle personages en anderen hadden zoiets van ‘het is een leuk boek, máár’. Dit zijn natuurlijk de opmerkingen die je bij een leesclub wil horen. Je wilt die maar horen.

Een paar meningen sprongen er erg uit.

Zo vonden we het allemaal een filmisch geschreven boek; vlot en vol beschrijvingen die je gemakkelijk voor je ziet. Daarnaast gebeurde er ontzettend veel. Het leek haast wel of de balans een beetje zoek was; een langzame aanloop en dan heel erg veel elementen. Misschien wel te veel.

Door die snelheid kregen velen geen goede feeling met de personages. Je leerde ze niet echt kennen, omdat het allemaal zo snel ging. Niemand kon zich dan ook echt met een van de zes hoofdpersonages identificeren. Toch was die nieuwe wereld wel interessant, vooral het feit dat de mens niet meer het meest slimme wezen is. We staan in dit boek immers niet meer bovenaan de voedselketen. We vroegen ons allen ook erg af wat het volgende deel zou gaan brengen.

Ik stelde ook een paar specifieke vragen. Zoals hoe we de relatie tussen Cora en haar toezichthouder vonden. (Gevangene/bewaker (stockholmsyndroom), alien/mens). De meesten vonden dit wel bijzonder en een gewaagde keuze.

Natuurlijk heeft Megan Shepherd nog meer gewaagde keuzes gemaakt. Zij gaat best ver; gedwongen seks, zwangerschap, mensen als beesten). Toch leek niemand daar echt moeite mee te hebben. Misschien is het de Hollandse nuchterheid, maar we vonden dit wel goed bij dit boek passen. Het zet je echt aan het denken, zeker als je er wat langer over nadenkt.

Lang moeten denken heeft de uitgever ook over de cover. We waren het er allemaal mee eens dat deze omslag beter is dat de oorspronkelijke keus voor de Nederlandse editie. Toch was het niet een kaft die meteen opgepakt zou worden, was het oordeel.

Deze sciencefiction young adult kent niet echt een gelijken, al lijkt het in het begin een beetje op De Mazerunner, The Hunger Games (koepel met verschillende gebieden) en zelfs de klassieker The Lord of the Flies. Verder is het boek behoorlijk uniek. We zouden het dan ook zeker aanraden bij bepaalde type lezers; jonge sciencefiction fans of jongeren die vooral van films houden.

Gemiddeld kreeg dit boek een 7, wat een mooie voldoende is!

Na de leesclub hebben we buikbandjes beschreven voor onze favoriete boeken en een nieuw boek gekozen voor de volgende keer. Dit zal worden: Duizend stukjes van jou.

Duizend stukjes van jou

Op de hoogte blijven van de Leesbeesten Leesclub? Bezoek de facebookpagina of de website.

De volgende Leesclubs staan ook al weer gepland:

26 februari – Leesbeesten Leesclub #2 – Duizend stukjes van jou
8 april – Leesbeesten Leesclub #3 –
6 mei – Leesbeesten Leesclub #4 –

Tags:

Divider

14 responses to “Leesbeesten leesclub: the Cage

  1. Ik vond het echt jammer dat ik er niet bij was. Nu moet ik er wel bij zeggen dat The Cage me ook niet aanspreekt als boek. Duizend stukjes van jou daarentegen wel, dus volgende keer ben ik er zeker bij!

  2. Ik ben nog altijd zeer benieuwd naar het boek The Cage! Misschien kan ik Audrey overtuigen dit boek te kiezen voor de volgende Vlaamse leesclub 😉 Ik was graag naar de jouwe gekomen, maar Eindhoven is me net iets te ver ^^

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.