De laatste wens – Andrzej Sapkowski

Geplaatst op 17 mei 2024 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De laatste wens – Andrzej SapkowskiDe laatste wens door Andrzej Sapkowski
Serie: The witcher #1
Uitgever: Boekerij | Augustus 2023
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789022599402
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
three-half-stars

Een van de populairste fantasyseries ooit geschreven: voor het eerst in prachtig verzorgde verzamelaarseditie

Geralt van Rivia is een witcher: een uitstekend getrainde vechter met magische krachten die klussen uitvoert voor mensen uit alle lagen van de bevolking, van boeren tot koningen. Zo raakt hij tegen wil en dank betrokken bij de plannen van spionnen, machthebbers en verleidelijke tovenaressen. Maar de grootste machtsstrijd staat hem nog te wachten…

De laatste wens is het eerste boek over Geralt van Rivia, een betoverende verhalenbundel en onmisbare introductie tot de wereld van The Witcher die wereldwijd al miljoenen lezers trok en behoort tot de absolute hoogtepunten van het fantasygenre.

Ik hou van fantasy, maar het lukt me niet altijd om te genieten van de klassieke fantasyboeken die in de jaren 90 en 2000 zijn ontstaan. Veelal vind ik ze zwaar en intens, waarbij er veel focus ligt op complexe magiesystemen en het vooral heel erg man-gericht is (en vrouwelijke hoofdpersonages in een bepaalde stereotypering vervallen). Toen ik van Boekerij de prachtige limited edition uitgave van De laatste wens kreeg, wist ik eerlijke gezegd niet of ik me er aan wilde wagen. Ik had het eerste seizoen van de serie wel gezien, maar of het helemaal mijn ding was? Ik wist het niet. Toch besloot ik – na wat positieve ervaringen met andere oudere fantasy – toch maar weer een poging te doen. En dat bleek een goed idee!

Ik vond De laatste wens namelijk ontzettend goed weglezen. Natuurlijk zit het vol met de ‘zware’ typische fantasyelementen, maar ik ben echt positief verrast over hoe gemakkelijk het was om in het verhaal te komen. Nu hielp die prachtige editie natuurlijk ook wel!

Waar ik vooral bang voor was, was dat ik de draad zou verliezen. Fantasyboeken staan er namelijk om bekend veel plotlijnen te hebben, met veel personages en gebeurtenissen en jij als lezen hebt de taak om alle touwtjes in de gaten te houden. Waar veel nieuwe fantasy (en YA) je vaak uitgebreid kennis laten maken met de hoofdpersoon en je voorzichtig stapje voor stapje laten wennen aan een nieuwe wereld, is dat hier niet zo. Je wordt meteen in het diepe geduwd, wat veel van jou als lezer vraagt. In dit geval was ik erg blij dat ik seizoen 1 van de serie – zij het al een tijdje geleden – al had gezien. Hierdoor had ik toch een referentiekader.

Wat ook wennen is, is dat het verhaal eigenlijk uit meerdere losse verhalen bestaat, waardoor je als lezer minder te tijd hebt om te wennen. Nu zat er wel een rode draad in, maar die moet je maar net ergens zien bungelen. Ik heb begrepen dat dit in de latere boeken minder is.

Hoewel het wel enkele typerende kenmerken heeft van ‘de fantasy uit die tijd’, heb ik daar niet heel veel last van gehad. Ik wil zeker verder met deze serie en geef toe: deze editie is toch prachtig?!

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.