De kruisdraagster – Lydia Schwarz

Geplaatst op 4 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

De kruisdraagster – Lydia SchwarzDe kruisdraagster door Lydia Schwarz
Uitgever: Callenbach | November 2015
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789026621437
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Anna woont in de perfecte wereld. Vrijheid, gerechtigheid, tolerantie en vrede zijn in het Europa van de 22e eeuw werkelijkheid geworden. Door een uitgebreid systeem leeft iedereen het volmaakte leven, zonder ziekte en werkloosheid. Alle landen werken samen en oorlogen zijn verleden tijd. Voor iedereen wordt gezorgd, ieders identiteit is bekend en ieders schreden worden gevolgd. Maar Anna is niet hetzelfde als de mensen om haar heen. Niemand weet dat zij met gevaar voor eigen leven thuis een groot geheim bewaart.

De Kruisdraagster was een van de boeken waar ik echt op zat te wachten. Ik keek reikhalzend naar de verschijningsdatum uit en deed een dansje toen hij binnen kwam. Ik was er vooral zo benieuwd naar omdat het dystopische genre verweven is met geloof. Met de huidige drama in de wereld, zou zoiets natuurlijk elk moment waar kunnen worden, dus ik was benieuwd hoe Lydia Schwarz daar mee om zou gaan.

In de wereld waarin Anna leeft is Europa een grote natie geworden, onderverdeeld in een aantal gebieden. Hierin leven alle mensen volgens de vier principes vrijheid, gerechtigheid, tolerantie en vrede. Daarnaast kiezen zestienjarige voor een levensrichting; eentje van kennis en wetenschap en eentje van genot en rituelen. De maatschappij is dus behoorlijk straks geregeld en kent overeenkomsten met de Klassieken. Ook wat betreft de kijk op het christendom; dit is streng verboden. Een beetje zoals de Joden werden vervolgt in de WO2, worden christen hier ook opgejaagd en vervolgd. En alleen maar omdat zij volgens andere normen en waarden willen leven. Anna is een heel gewone jonge vrouw, maar komt er (met behulp van het lot) achter dat haar leven en dat van het christendom met elkaar zijn verbonden.

Ik vond dit een heel bijzonder concept en ook erg gewaagd. Geloof is – vooral in deze tijd – een behoorlijk gevoelig puntje. Mensen worden veroordeeld op hun geloof en onwetendheid brengt vooroordelen met zich mee. Ik vind het daarom ook heel knap dat Lydia een boek heeft geschreven waarin het christendom zo’n grote rol speelt, zonder dat je als lezer een christen moet zijn, er veel vanaf moet weten om het te begrijpen of bekeerd wordt. In veel dystopische werelden is de kant van de rebellen nogal algemeen en bevinden ze zich wel in een minderheidspositie, maar zelden wordt er echt een bepaalde groepering aan verbonden. Dit vind ik realistisch.. Het christendom komt immers niet zomaar uit de lucht vallen.

Hoewel De Kruisdraagster vergeleken wordt met Divergent en The Hunger Games, vind ik niet dat je deze boeken met elkaar kunt vergelijken. Anna is wat minder heldhaftig en het boek bevat in z’n algemeenheid veel minder actie. Toch is het wel degelijk een verhaal waarin je de onderlinge spanningen van het regime kunt voelen; zeker als de politiek z’n opwachting maakt in het boek. Het boek is werkelijk spannend op z’n eigen manier en bevat een lekker tempo.

Toch had ik soms het gevoel dat ik af en toe een flinke heuvel op moest fietsen. Er zijn wat punten die wat stroever lopen en die wat te veel herhaling lijken te bevatten. Ook was het soms net te veel ‘oh wauw, Jezus,’ maar daar kan ik best wel doorheen kijken. Ik weet hoe mooi religie kan zijn, dus dat was aan de andere kant ook wel weer een cadeautje.

Wees alsjeblieft absoluut niet bang dat dit boek gaat tegenvallen omdat het over het christendom gaat en jij geen christen bent. Het is juist een heel sterk boek dat zich afspeelt in een toekomstig Europa, waarbij er gebruik wordt gemaakt van elementen die we nu ook al kennen. Geen fictief land, geen verwoest leefgebied, maar juist een verhaal waarin de keuzes van de mens centraal staat. En Anna komt een hele boel lastige keuzes tegen. Maar dat maakt het boek juist zo sterk. De Kruisdraagster is een aanrader voor liefhebbers van het dystopische genre en voor iedereen die wel toe is aan een lichtje in de duisternis.

de kruisdraagster

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

9 responses to “De kruisdraagster – Lydia Schwarz

  1. Het staat mij héél erg tegen dat het verhaal zo op Divergent lijkt (en de cover vind ik ook foeilelijk, haha). Ik ben een beetje allergisch voor boeken die proberen te teren op het succes van andere series. Ik snap waarom het gebeurt, maar in dit geval vind ik het een beetje té.

  2. Ik heb dit boek vandaag uitgelezen en vond het echt een aangename verrassing! Ik ben het wel met je eens dat De Kruisdraagster niet echt te vergelijken is met The Hunger Games en Divergent; het verhaal is veel politieker en gericht op de levenswijze van de mens en bevat veel minder actie dan de genoemde titels. Maar dat gebrek aan actie was voor mij geen enkel probleem, ik was van begin tot eind in de ban van dit verhaal!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.