De kroon van de Tearling (The Queen of the Tearling #1) – Erika Johansen

Geplaatst op 22 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

De kroon van de Tearling (The Queen of the Tearling #1) – Erika JohansenDe Kroon van de Tearling Serie: The Queen of the Tearling #1
Andere boeken in deze serie: The Invasion of the Tearling
| maart 2015
Aantal pagina's: 446
ISBN: 9789022569627
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Op haar negentiende verjaardag begint prinses Kelsea Glynn haar gevaarlijke reis naar het kasteel waar ze ­geboren is. Ze komt haar kroon opeisen. Achttien jaar lang werd het koninkrijk geregeerd door Kelsea�s oom, een ­marionet van de Rode Koningin, die het buurland Mortmesme al decennia tiranniseert.
Kelsea draagt de Tearlingsaffier, een juweel met immense ­magische krachten. Ze wordt beschermd door de Wachters van de Koningin, geleid door de raadselachtige en toegewijde Lazarus. Kelsea zal de ridders nodig hebben om te overleven. Haar vijanden zetten duistere moordenaars en duivelse bloedmagie in om te voorkomen dat zij gekroond wordt...

Een dansje deed ik, toen ik las dat De kroon van de Tearling vertaald zou worden in het Nederlands. Ik deed een hele wals toen ik het boek mocht ontvangen als recensie-exemplaar (helaas geen bewijs van!) Dit boek leek me namelijk om zo veel redenen fantastisch: een kick-ass hoofdpersonage, Emma Watson die daarvan de rol gaat vertolken in de film en gewoon weer een heerlijke wereld waarin je kan verdrinken.

De wereld waarin dit boek afspeelt, lijkt een beetje alsof het gewoon de onze is, maar dan in een andere tijd en in een land wat wij niet kennen, maar toch wat van Engeland heeft. Snappen jullie het nog? Waar heel veel boeken zich afspelen in een middeleeuwse setting in een geheel nieuwe wereld, voelt Tearling aan als een tijdloos land dat gewoon in onze wereld zou kunnen bestaan.. Maar het blijft heel mysterieus en onduidelijk. Love it. Er zijn zwaarden, maar er bestaat ook cosmetische chirurgie, om even een voorbeeld te noemen. Deze vertekende wereld vond ik daardoor echt prachtig. Ik kon het echt heel goed voor me zien.

Ondanks dat het boek best traag op gang lijkt te komen, vond ik Kelsea een heel erg prettig personage. Ten eerste zet ze zichzelf niet in een slachtoffer rol, waardoor ze een heerlijke vertelstem krijgt. Niet sarcastisch of verdorven cynisch (zoals veel kick-ass YA personages vaak hebben), maar gewoon echt gemeend grappig. Daarnaast, nog een mega plus; het is geen graatmagere plank. Ze is stevig gebouwd en moet aan haar conditie werken. Nou, dat zijn heldinnen waar een jonge vrouw zich aan kan meten. Weg met maatje 34. Dit maakt haar realistischer en echter… Tastbaarder.. En knuffelbaar. Tweede gedachte: Maar Emma Watson is toch best dun? Ach ja.. Tot slot: Kelsea vindt dat er heel veel boeken in haar kasteel moeten komen. Lady, you’ve made a friend.

Emma zou niet mijn eerste keuze zijn, want ik mijn hoofd ziet Kelsea er heel anders uit.. Maar ik denk toch dat het wel gaat passen. Want wat een fantastisch verhaal is dit. Ja, het is niet zo vlot als de meeste Young Adult fantasy, maar dat komt omdat dit gewoon een stapje hoger is. Het is geen die hard fantasy, maar ook geen luchtige YA. Het is de middenweg waar zo veel mensen naar snakken.. Net zo tof als Throne of Glass en Poison Study, beide boeken die ik ook de volle vijf sterren heb gegeven. Hoofdpersonages die net wat ouder zijn en die net wat meer zelfkennis hebben. En gewoon fantastisch zijn.

Kortom; ik ben weer helemaal verliefd geworden op een wereld. Kelsea is een fantastisch figuur en de focus ligt tenminste niet op romantiek, maar echt op de ontwikkeling van Kelsea het meisje, tot Kelsea de koningin. En eerlijk is eerlijk, het kan me niet schelen hoe oud Mace is, hij mag mij ook wel komen redden. De kroon van de Tearling is een heerlijk boek voor liefhebbers van high fantasy.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

4 responses to “De kroon van de Tearling (The Queen of the Tearling #1) – Erika Johansen

  1. Toen ik vorig jaar in Londen was heb ik het tig keer in mijn handen gehad en… niet gekocht. En spijt dat ik heb!!! (Hij komt er alsnog hoor, alleen weet ik niet wanneer)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.