De Kraaienfluisteraar (De Wildlingen #1) by Jacob Grey

Geplaatst op 13 juli 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De Kraaienfluisteraar (De Wildlingen #1) by Jacob GreyDe Kraaienfluisteraar door Jacob Grey
Serie: De Wildlingen #1
Uitgever: Full Moon | mei 2015
Genres: Jeugd, Fantasy, Avontuur
Aantal pagina's: 246
ISBN: 9789048821884
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Verlaten door zijn ouders, grootgebracht door kraaien, opgejaagd door de duisternis

De 13-jarige Kra woont al zo lang hij zich kan herinneren in een boomhut met als enig gezelschap kraaien, waarmee hij heeft leren praten. Bij een toevallige ontmoeting met Clara en haar vader, die in een huis vlak bij Kra's boomhut wonen, redt Kra hen van een groep angstaanjagende criminelen met bijzondere, dierlijke eigenschappen. Misschien is Kra niet de enige die met dieren kan praten? De ontmoeting vormt het beginpunt van Kra's zinderende zoektocht naar zijn eigen achtergrond en naar de waarheid achter de dood van zijn ouders.
De kraaienfluisteraar is het eerste deel van de veelbelovende fantasytrilogie De Wildlingen voor lezers met een honger naar duisternis en mysterie.

Uitgeverij Moon weet er altijd in te slagen van de jeugdboeken op de markt te brengen met de meest prachtige omslagen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik De Kraaienfluisteraar alleen al wilde lezen vanwege de mysterieus getekende kaft. Het jongetje met de drie kraaien en een hele boel spinnen roepen meteen vragen op. Welke kant zal dit verhaal opgaan?

Het verhaal gaat over Kra, waar je meteen kennis mee maakt. Door de interactie die hij met anderen aangaat, krijg je een idee van zijn unieke situatie. Langzaam maar zeker komt Kra er echter achter dat er meer achter zit. Zijn verleden is niet wat het lijkt.. en hij is niet de enige die een speciale band met een bepaald diersoort heeft. Hij is namelijk een kraaienfluisteraar, een wildling. En ook de wildlingen kennen zoiets als goed en kwaad.

Veel van het boek is behoorlijk voorspelbaar; Kra is behoorlijk krachtig en heeft als een van de weinige een groter vermogen. Alleen hij kan het opnemen tegen de ultieme badguy. Onderweg maakt hij kennis met een meisje, die hem meteen voor de volle 100 % zal bijstaan. Hij krijgt vrienden die net zo zijn als hij en leert ook de kwaadaardige kant van het Wildling bestaan kennen.

Toch betekent die voorspelbaarheid niet dat het een slecht verhaal is. In tegendeel; het is lekker luchtig geschreven en kent een fijne vaart. Hoewel ik normaal van de details ben, miste ik dit hier eigenlijk niet. Mijn verbeelding kon alle puzzelstukjes probleemloos invullen.

Wat ik echter wel interessant vond, is dat de dieren met wie de wildlingen bevriend raken, uit zichzelf niet goed of slecht zijn. Als een slechterik wordt uitgeschakeld, dan zijn de dieren meteen neutraal en worden ze met rust gelaten. Dit vond ik prettig.

Ik vond De Kraaienfluisteraar een leuk boek en ik weet zeker dat heel veel jonge lezers zich helemaal kunnen verliezen in het verhaal van Kra. Ik zou het aanraden vanaf een jaar of 10/11. Het is echt net zo’n ‘onder ya’ grens. De hoofdpersoon is 13 en komt af en toe eigenlijk net te jong over.. maar aan de andere kant past het bij dit boek en zijn gebrek aan sociale contacten. Voor jonge lezers zal zijn leeftijd juist wel weer perfect, omdat het erg inspeelt op de beleving.

Al met al een leuk jeugdboek met een prachtige vormgeving. Ik heb er van genoten!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “De Kraaienfluisteraar (De Wildlingen #1) by Jacob Grey

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.