De kleuren van magie (Shades of Magic #1) – V.E. Schwab

Geplaatst op 22 februari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

De kleuren van magie (Shades of Magic #1) – V.E. SchwabDe kleuren van magie door V.E. Schwab
Ook door deze auteur: A darker shade of magic
Serie: Shades of Magic #1
Andere boeken in deze serie: A darker shade of magic
Uitgever: Boekerij | Januari 2019
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9789022584934
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over.

Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Oh wat was ik blij toen ik hoorde dat een Nederlandse uitgeverij de boeken van V.E. Schwab had aangekocht. Ik ben namelijk een groot fan van haar werk en ik vond meteen al dat de Nederlandse markt het ook verdiend om kennis te maken met haar werk. En nu is daar eindelijk De kleuren van magie het eerste deel van de Shades of magic trilogie (in het Nederlands ‘De schemering’. En ondanks dat ik het verhaal al ken, was ik al snel weer net zo verliefd als de eerste keer.

Wij kennen maar één Londen. Maar wat bijna niemand weet is dat er vier verschillende Londens zijn. Een grijs Londen; vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar de magie wordt vereerd en rijkelijk vloeit en waar de Maresh heerst. Wit Londen, waar de magie begint te vervliegen en waar een machtige tweeling op te troon zit en tot slot het Zwarte Londen.. Maar daar praat niemand meer over.

Kell is een zeldzame magiër die middels bloedmagie het vermogen heeft om tussen de versies van Londen te reizen. In het Grijze Londen ontmoet hij Deliliah Bard, een zakkenrolster en ooit-wil-ik-piraat worden. Deze ontmoeting is de begin van een avontuur waarbij de twee door heel Londen moeten reizen, vluchten en vechten. Kell moet de Londens redden en Lila is daarmee verbonden. En die zwarte steen uit Zwart Londen helpt ook niet, want de Tweeling moet en zal deze in handen krijgen.

Al vanaf het begin merkte ik hoeveel details er waren weggezakt en hoe leuk het is om dit boek te herlezen terwijl je al weet wat er zal gaan gebeuren. Ik merkte daardoor dat bepaalde details mij juist extra opvielen. Ondanks dat het een heel simpele wereld lijkt, is het toch een magische wereld met allerlei complexe lagen. V.E. Schwab is er gewoon een kei in om haar werelden duidelijk over te laten komen in haar beschrijvingen, zonder dat het wollig of overdreven wordt. Er wordt geen woord teveel aan vuilgemaakt.

Het boek begint eigenlijk met de jas van Kell, die bestaat uit vele andere jassen. Je zou die jas kunnen zien als de wereld van De kleuren van magie; er zijn verschillende lagen en we hebben dit nog niet gezien.

Je krijgt met dit begin meteen een goede indruk van het boek, maar het is niet dat je meteen compleet wordt overrompelt met een nieuwe wereld. Dit gaat heel geleidelijk en dit vind ik zelf erg prettig.

De kleuren van magie is op meerdere vlakken mijn type boek. Hoewel V.E. Schwab echt een eigen wereld heeft geschapen, lijkt deze op de onze en speelt het Grijze Londen een grote rol. Dit is het historische Londen zoals wij dat kennen en dat sprak me aan. Het was gemakkelijker om alles voor te stellen, juist omdat ik bekend ben met de stad.

Daarnaast speelt romantiek geen grote rol. En dat vind ik fijn. Er wordt wel naar gehint, maar het gevaar is te groot en de personages kennen elkaar nog niet goed genoeg. De andere relaties die Kell nu heeft (met zijn familie) zijn even belangrijker, omdat ze een groot onderdeel van zijn motief zijn. In veel YA wordt alles aan de kant gegooid voor romantiek en in dit boek niet. Maar het is dan ook niet echt uitgegeven als YA. Al is het prima te lezen door deze doelgroep en een ideaal boek voor wanneer je meer van het fantastische genre wil genieten zonder al te veel tienerdrama.

In Nederland is het boek uitgegeven als een roman. Nu bestaat de misvatting dat een roman romantisch is. Ik weet dat de woorden op elkaar lijken, maar ‘roman’ is geen afkorting van romantiek. Verwacht je een boek vol romantiek, dan zit je mis. Verwacht je een boek vol actie, fantastisch uitgewerkte personages en een bijzondere wereld? Dan zit je met De kleuren van magie helemaal goed!

De kleuren van magie is een boek vol magie, avontuur, een fantastische wereld en personages waar je spontaan verliefd op wordt.

Ik ben opnieuw verliefd geworden op De kleuren van magie. Ik hou van de personages, hun eigenaardigheden, de wereld, de magie. Echt. Ik kan niet wachten om ook het tweede deel opnieuw te kunnen lezen!

Bestel De Kleuren van Magie hier
five-stars

Tags: , , ,

Divider

8 responses to “De kleuren van magie (Shades of Magic #1) – V.E. Schwab

 1. priscilla

  Ik heb inmiddels een deel van het boek gelezen en ik heb moeite om in de avond te stoppen met lezen en te gaan slapen. Het boek spreekt me enorm aan en ben benieuwd hoe het einde gaat zijn.

  Wat gaaf dat je zo veel producten hebt van dit boek 😀

 2. Apart, dat ze de nood voelen om hier ‘roman’ op te zetten. Maar goed, we zijn blij dat het boek naar het Nederlandse taalgebied is gekomen! Ik vroeg me af of het afbreuk zou doen om hem nog eens te herlezen in het Nederlands, maar als ik jouw reactie zo zie, dan moet ik het misschien toch maar proberen. 🙂

  • Gek he? Ik denk dat dit puur voor de marketing is. Op een of andere manier pakken mensen een boek met ‘roman’ op de kaft eerder op. Dat is met Ontworteld ook gebeurd. Dit boek verkocht voor geen meter, tot er een heruitgave volgde waar ‘roman’ op stond.

   Ikzelf vond hem nog steeds even prettig. Veel details waren weggezakt en die zijn nu weer helemaal vers. Daarnaast ben ik vooral heel erg blij dat de Nederlandse markt nu van deze topauteur kan genieten.

 3. Marjolijn

  Na alles wat je hierover geschreven hebt en de spulletjes die je er voor hebt gemaakt, ben ik nu heel benieuwd naar dit boek! =)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.