De hoogste prijs – Lena De Coninck

Geplaatst op 19 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

De hoogste prijs – Lena De ConinckDe hoogste prijs door Lena De Coninck
Uitgever: Clavis | Mei 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 173
ISBN: 9789044832716
Uitgave: Hardcover
Goodreads
one-star

Een realistische en invoelend geschreven roman over vriendschap, liefde en innerlijke tweestrijd. Voor young adults.
De vijftienjarige Jana hangt vaak met vriendinnen in de winkelstraat, al is haar shopbudget kleiner dan dat van de rest. Totdat de plotse scheiding van haar ouders voor echte geldproblemen zorgt, en Jana een besluit neemt: ze meldt zich aan op een datingsite, waar ze mannen ontmoet die betalen voor seks. Jana gruwt ervan, maar de cadeautjes en het geld sterken tegelijkertijd haar zelfvertrouwen. En dan blijkt dat haar beslissing ook gevolgen heeft voor anderen …

Een tijdje terug ontving ik van uitgeverij Clavis een aantal boeken ter recensie, omdat ik onderdeel ben van hun ambassadeursteam. In dit pakket zat onder andere het vrij dunne en knalroze boek De hoogste prijs. Ik nam me voor het boek vrij snel te gaan lezen, tot ik de recensie las bij  Kwante in Wonderland. Eigenwijs dat ik ben dacht dat het wel mee zou gaan vallen… Ik zou het boek vast minder erg vinden.

Jana is vijftien en baalt er enorm van dat haar vriendinnen meer geld te besteden hebben dan haar. Als haar ouders gaan scheiden en haar moeder en zij moeten leven van slechts een klein beetje geld, besluit Jana het heft in eigen hand te nemen. Ze meldt zich aan op een datingsite om iemand te vinden waar ze betaalde seks mee kan hebben. Zo verdiend ze lekker bij en kan ze eindelijk die mooie tas kopen… Maar op ene gegeven moment wil Bart teveel, terwijl Jana al een heel leuk vriendje heeft! Hoe lost ze dit nu op?

Zelden zal ik aangeven dat er heel veel mis is met een boek, helaas valt De Hoogste Prijs wel onder dat soort type boeken. Hoofdpersoon Jana vind prostitutie wel heel snel als dé oplossing voor haar geldproblemen, zonder ook maar overwogen te hebben echt werk te vinden. Dit vind ik kwalijk; een boek voor jongeren wat de seksindustrie verheerlijkt.

Laat ik toch even bij de kern beginne; Jana als hoofdpersoon. Niet alleen is ze que gedrag en gedachten ontzettend inconsequent (aan het begin komt ze over als vrij verlegen en timide, en dan blijkt ze opeens een grote bek te hebben en alles te durven). Dit maakte het ontzettend lastig me ook maar en druppeltje met haar in te kunnen leven; wat een domme meid. Daarnaast gedroeg ze zich echt niet als een tiener. Ze heeft een tijdje seks gehad met een jongen (opeens, terwijl ze eerst heel preuts lijkt) en dan opeens een beest in bed. Sterker nog; seks hebben met een random oude man vind ze echt geen probleem. Sorry hoor, maar ze is vijftien. VIJFTIEN. Mijn god, ik word alweer boos als ik er aan denk.

Ondanks dat het een vrij dun boek is, wordt het opgevuld met onnodige en random stukken. Overdreven stukken, dat ook nog eens. Bijvoorbeeld een stuk bij de gynaecoloog, View Spoiler ». Meerdere malen dacht ik; ‘Dit kan echt niet’ en overwoog ik om te stoppen. Het is dat een dun boek was.

Van de achterflap klopt overigens ook geen kanten. Het is niet realistisch of invoelend. Vriendschap? Welke vriendschap? Innerlijke tweestrijd? Nou, zo erg worstelt Jana niet met haar keuzes. Meerdere mannen voor seks? Nope, het is er eentje. Gruwt ze er van? Niks aan te merken, want die dure items kopen is alleen maar leuk.

Want ja, Jana heeft nu opeens wel geld; ze kleedt de man helemaal uit en koopt daar dure dingen van. Want ja, dat haar moeder super arm is, boeit natuurlijk niet. Mijn hemel. Sorry, maar zijn er echt tieners die dit zouden doen? Iets moois kopen, oke, maar zo ver gaan? Nope.

De liefde in De hoogste prijs is te snel, het hele boek is geforceerd en ontzettend krom. Het probeert gedrag dat je tieners niet wilt laten doen recht te praten en daar kan ik boos om worden. Jana is een verschrikkelijk inconsequent personage met een houding waar ik echt van kan janken. Het is niet ens zo slecht dat ik er om kan lachen; het is gewoon tenenkrommend. Ook het Engels om de zin; een verwoede poging om het boek hip te maken? Hou toch op.

 De hoogste prijs maakt me boos, heel boos.

Het moge duidelijk zijn dat ik de inhoud van De hoogste prijs niet oke vond. Op vele vlakken heb ik me echt op zitten vreten. Jana vond ik echt een heel onsympatiek personage en de gebeurtenissen waren allemaal veel te heftig, overdreven en onrealistisch. Ik miste een enorme emotionele betrokkenheid bij dit boek, maar wellicht dat dit voor anderen niet zal gelden…

one-star

Tags: , , , ,

Divider

8 responses to “De hoogste prijs – Lena De Coninck

  1. Ik gruwel al van jullie recensies maar stiekem wil ik het ook wel lezen gewoon om nu eens te zien hoe erg het is. Maar ja als ik zo jullie recensies lees denk ik: zonde van mijn tijd.

  2. Omg die spoiler, what the actual fuck! XD Dit klinkt allemaal zo enorm fout. YA-auteurs moeten écht stilstaan bij de morele verantwoordelijkheid die ze hebben jegens jonge en beïnvloedbare lezers … Jammer dat de uitgeverij daar dan ook niet feller over waakt!

    • Exact! Ik ben zo huiverig voor de meisjes die dit boek uit de bieb meenemen en niet zo sterk in hun schoenen staan!

      Ik kan slecht begrijpen hoe een uitgeverij dit als YA heeft kunnen uitbrengen terwijl het prostitutie verheerlijkt voor een minderjarig meisje!

  3. Haha eigenwijs! Helaas! Het was voor jou dus net zo tenenkrommend als voor mij!

    Ik kan er met mijn hoofd niet bij, wie schreef de tekst dat dit een invoelend en realistisch verhaal is? Dit zou voor mij direct uit de handel mogen want God behoede alle jonge minder bedeelde naïeve meisjes die dit lezen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.