De frustratie van het illustratorschap

Geplaatst op 20 juli 2012 door Emmy in Persoonlijk / 2 Comments

Zoals ik al eerder schreef ben ik soms een beetje wanhopig omdat ik geen opdrachten krijg of vind of dat niemand mijn kaartjes koopt. Niemand is daarvoor geen goed woord, besef ik me nu, want ik heb waarschijnlijk gewoon nog niet de juiste mensen gevonden en ik heb ook nog genoeg dingen te maken qua illustratie. Ik moet gewoon lekker breed blijven, daarom probeer ik hier op mijn blog ook zo veel mogelijk onderwerpen die ik interessant vind te behandelen. Is soms wel lastig, want soms denk ik dat ik ‘moet’ schrijven over een bepaald iets, terwijl dat eigenlijk helemaal niet lukt. Dus tja.. wellicht dat er komende tijd veel meer ‘actuele’ blogjes komen over mijn leven. Iets persoonlijker dan alleen maar informatief en gezwam.
Terug naar de frustratie. Soms kan het een ontzettende teleurstelling zijn als opdrachten niet door kunnen gaan. Zo kreeg ik pas geleden een aanvraag via mijn website, ik helemaal blij en trots natuurlijk. Maar al snel hoorde ik dat het niet door kon gaan omdat iemand anders het gratis wilde doen voor alleen wat naamsbekendheid. Dat was wel even balen, want ik had dat ook wel kunnen doen.. Maar daar kan je niet mee bezig blijven. Ik moet ook op een gegeven moment kunnen leven van mijn illustraties. Maar ja, waar vind je de klanten, denk ik dan? Hoe ver moet en kun je gaan met reclame voor jezelf. Hoe komen mensen er achter wie je bent en hoe ze je kunnen vinden? Belangrijke vragen met antwoorden die ik niet echt weet. En het erge is dat we dit ook niet echt op school krijgen.. We moeten het allemaal maar zelf uitzoeken en dat is soms best wel rot. Met stage was het niet zo moeilijk om opdrachten te vinden, want je doet opdrachten dan voor niet heel veel of soms zelfs niets.. Maar daar kan je later natuurlijk geen brood van kopen.
Een helemaal perfecte studie is mijn opleiding dus niet, want het hele zakelijke aspect zit er gewoon niet in. Het is dat we nog de opdracht kregen een logo en website te ontwerpen, want anders was het helemaal ‘zoek het maar uit’ geweest. Maar goed, daar moeten we maar mee leven en het toch allemaal zelf uitzoeken. Hard werken en de oogjes openhouden dan maar!
Waar ik het geld dat ik nou met mijn illustraties zou verdienen in zou steken? Materialen en dingen laten drukken, zoals kaarten, of maken, zoals t-shirts met mijn eigen print.. Zo veel mogelijkheden, maar het kost allemaal geld. Geld wat ik nu nog niet echt heb. Wat een pech!
Okee okee, ik hou al op met klagen en zeuren, want er zijn ook hele leuke kanten aan het illustratorschap hoor. Als je eenmaal werk hebt en gewoon de hele week dingen kan maken, dan is het een prachtige week. Want ik heb het wel getroffen, ik maak van mijn grootste hobby mijn beroep!

Tags: , ,

Divider

2 responses to “De frustratie van het illustratorschap

  1. Voor kaarten zou je eigenlijk wat naamsbekendheid moeten krijgen bij bijvoorbeeld Postcrossers, want die zijn dol op kaartjes versturen en altijd op zoek naar originele of leuke printjes!

    Verder is het denk ik een kwestie van vol houden. Er zijn genoeg mogelijkheden om via internet je doelgroep te vinden, maar erg makkelijk is het natuurlijk niet. Het is wel lastig dat ze je dat niet hebben geleerd tijdens je studie. Een paar marketing/communicatie vakken waren dus wel handig geweest?

    • Ja, dat postcrossers idee is wel een mooie. Ik ben daar alleen niet heel erg in thuis.. en ik zou ook niet weten of het iets voor mij zou zijn. Misschien binnenkort eens induiken.

      Ja, volhouden is het zeker.. maar dat is ook wel weer een uitdaging, want als het dan lukt, geeft het nog meer voldoening. Het zou handig zijn geweest als we inderdaad een aantal van dat soort vakken hadden gehad, of zouden krijgen, want iedereen in de klas zit daardoor een beetje in onzekerheid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.