De een na laatste dood van het meisje Capone – Isabel Hoving

Geplaatst op 19 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De een na laatste dood van het meisje Capone – Isabel HovingDe een na laatste dood van het meisje Capone door Isabel Hoving
Uitgever: Querido | September 2015
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 520
ISBN: 9789045118338
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Het jaar 2099. De zestienjarige Ewa Capone is op de vlucht. Vier jaar geleden is haar vader om het leven gekomen bij een overval, een paar maanden geleden is haar moeder vermoord en nu hebben twee gewapende mannen het op háár leven gemunt. Ze heeft geen idee waarom. Op de hielen gezeten door gevaren doorkruist ze de waanzinnige, half virtuele wereld van het eind van de 21e eeuw. Moordlustige jeugdpolitie, next-gen maffia en klungelige engelen - en dan ook nog een aanstellerig maar bloedmooi meisje op hoge hakken, dat haar leven over wil nemen. En het allerverraderlijkst: de valstrikken van de liefde.
Maar het meisje Capone geeft nooit op. Ze ziet altijd een uitweg.
Zelfs als er geen uitweg meer is

Een van mijn voornemens van dit jaar was ook om eindelijk eens wat boeken te lezen die jaren en jaren in mijn kast stonden. Een van die boeken was De een na laatste dood van het meisje Capone, dat ik wilde lezen sinds het me werd aangeraden aan het begin van de Leesbeesten Leesclub. Uiteindelijk wist ik een leesexemplaar te krijgen.

Het is het jaar 2099 en de 16-jarige Ewa Capone is op de vlucht. Ze is een paar maanden geleden wees geworden en nu hebben ze het op haar gemunt. Waarom? Dat weet ze niet. Ze trekt door de wereld en leert nieuwe mensen tegen, die ze niet altijd kan vertrouwen. Gelukkig geeft ze nooit op…

Het is lastig om goed onder woorden te brengen wat ik nou precies van De een na laatste dood van het meisje Capone vond. Het is geen verkeerd boek – het is erg goed en heel diepgaand – maar wel een verwarrend boek. Het speelt heel erg met een mogelijke toekomst en vooral hoe mensen dan met elkaar om zullen gaan. Dat sprak me aan, evenals waar het verhaal nou heen zou gaan. Net als Ewa wilde ik achterhalen wat er nu aan de hand is.

Wat ik interessant vond aan dit complexe verhaal is dat het scheppingsverhaal opnieuw wordt toegepast, maar dan in een dystopie. Dit hielp wel enorm om het verhaal nog enigszins volgbaar te maken voor me. Ik had er heel vaak behoefte aan om houvast te hebben en dit element bood mij dit.

De twee andere hoofdpersonages vond ik – naast Ewa – erg interessant. Ze waren goed uitgewerkt en kwamen heel echt over, terwijl je alles meekrijgt vanuit Ewa. Dat alles vanuit Ewa vertelt wordt, maakt het soms ook lastig; bepaalde uitvindingen worden niet toegelicht, wat het soms extra vaag maakt.

Er komen allerlei maatschappelijke problemen aan bod en dat maakt dit boek – ongeacht wanneer je het leest – altijd actueel. Dat maakt het interessant en zeker een boek om te gebruiken voor discussies op school.

Tja, wat vond ik er verder van? Ik heb me vermaakt tijdens het lezen en ik vind het ook belangrijk dát ik het heb gelezen, omdat het toch een dystopisch verhaal is van Nederlandse bodem. Dus; aanrader om te lezen, maar verwacht geen heel gemakkelijk boek.

De een na laatste dood van het meisje Capone is een bijzonder boek.

De een na laatste dood van het meisje Capone is geen gemakkelijk boek, maar ik ben wel blij dat ik het heb gelezen. Het biedt een kijkje in hoe de toekomst eruit zou kunnen zien en biedt tevens de ruimte om discussies aan te gaan.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.