Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #6
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | November 2017
Genres: Young Adult, Avontuur
Aantal pagina's: 231
ISBN: 9789078720508
Uitgave: Paperback
Goodreads
Duik mee terug in de tijd naar het ongetemde Amerika.
Een serie avonturenromans over de verovering van Noord-Amerika in de 19e eeuw.Arbeiders leggen rond 1867 de transcontinentale spoorlijn aan, dwars door Cheyenne en Arapaho-gebied: een ‘Hell on wheels’.
De verwende Pamela Venuti wordt door Indianen gevangengenomen, maar het lukt haar om te vluchten. Tijdens haar barre tocht om weer bij blanken te komen, ontdekt ze een complot om de aanleg van een spoorweg dwars door Amerika te saboteren.
Ze sluit daarbij vriendschap met een ongelofelijk sterke spoor-arbeider en een avonturierster met een dubieus verleden.Vanaf nu hoort Karl May definitief tot het verleden.
- Leesfeest
Een echt avonturenboek dat door zowel jongeren als ouderen te lezen is.
- Gooi en Eembode
Goed geslaagde spannende avonturenromans. Arendsoog verbleekt erbij.
- NRC-Handelsblad
Alle delen zijn los van elkaar leesbaar.
Alweer het zesde deel van de serie over het ongetemde Amerika. De Ballade van Kleintje Mason is los te lezen van de andere delen, maar bevat enkele personages die terugkomen uit eerdere delen. Echter is het niet perse nodig deze te kennen om het verhaal te snappen. Ik heb dit moet ontvangen van de schrijver zelf, maar dit zal mijn mening over het boek natuurlijk niet beïnvloeden. Nadat deel vijf niet helemaal mijn ding bleek te zijn (terwijl ik vier echt heel gaaf vond), besloot ik even te wachten voor ik deel zes zou gaan lezen. Nu was de tijd rijp…
In De Ballade van Kleintje Mason zijn er wederom drie hoofdpersonages; landmeter Charles Goatcarrier, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, Pamela Venuti, de dochter van een maffiabaas, die op zoek is naar haar vader en Bill (kleintje) Mason, een arbeider bij de spoorwegaanleg. Hun verhaal is allemaal verbonden dankzij de transcontinentale spoorlijn die rond 1867 is gebouwd en dwars door Noord-Amerika loopt. De corruptie van de aanleg komt aan bod, maar ook hoe het ongeveer in zijn werk ging. Dit maakt het boek een mengeling tussen feit en fictie, wat zeker jongens bijzonder aan zal spreken.
Doorzetten, vriendschap, moed, verraad, het speelt allemaal een grote rol in dit boek. Maar bovenal is het een avonturenboek; de personages nemen je een groot deel van Amerika door en dit brengt het land tot leven. Het geheel was levendig beschreven en las ontzettend vlot weg. De verschillende verhaallijnen waren tevens voldoende verschillend maar toch met elkaar verweven. Ik vond de avonturen van Kleintje Mason, Charles en Pamela op een heel natuurlijk wijze samenkomen. Het zat dus goed in elkaar, wat de leesbeleving ten goede kwam.
Pamela’s verhaallijn vond ik in dit boek het meest interessant. Misschien omdat ik zelf een vrouw ben? Zij kwam goed uit de verf en maakte een interessante ontwikkeling door. Ik genoot van haar stukken en vloog daardoor door het boek. Eerder gaf ik commentaar dat de vrouwen in deze serie haast broedmachines zijn en veelal slachtoffer van verkrachting en mishandeling. Het is fijn om te zien dat dit sinds het vierde boek ontzettend verandert is met de komst van Laura. Ook Pamela staat haar vrouwtje en is alles behalve hulpeloos, ondanks haar verwende achtergrond.
Ik vond het fijn om De Ballade van Kleintje Mason te lezen. Ik wist van te voren niet helemaal wat ik kon verwachten met zo’n titel, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed. Het is een avontuurlijk boek vol spannende elementen; corruptie, indianen, sneeuwstormen, treinovervallen.. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of het zit er in. En dat zonder laf of te overdreven te worden.
De Ballade van Kleintje Mason zal zeker jongens ontzettend aanspreken!
Al met al is De Ballade van Kleintje Mason een aanrader voor avontuurlijke lezers van een jaar of 13. Het is een leerzaam boek, spannend en meeslepend. De levendige beschrijvingen brachten het landschap voor mij tot leven.
Geef een reactie