De antwoorden op jullie vragen

Geplaatst op 4 januari 2019 door Emmy in Persoonlijk / 3 Comments

Tijdens de boeken adventskalender konden jullie mijn vanalles vragen tijdens een Ask me anything. Ik kreeg enorm veel vragen voorgeschoteld en ik heb flink moeten ploeteren om alle vragen te voorzien van een antwoord. Maar hier zijn ze!

We weten allemaal dat je een huge Harry Potter fan bent. Maar stel nou dat de HP’s nooit waren geschreven – wat zou dan je allergrootste fandom zijn?

Het is dan natuurlijk nog maar de vraag of ik wel een lezer zou zijn geworden… Waarschijnlijk was ik dan veel meer van de anime en series geweest.

We lezen allemaal veel over verschillende personages in boeken. Maar hoe zou jij jezelf als personage in een boek omschrijven?

Nerdy, te dik, optimistisch en een doorzetter. Geen voorgrondpersonage, maar wel iemand die iemand uit de brand helpt wanneer het nodig is.

Wie vind jij het meest irritante HP personage, en zou je als eerste in het Verboden Bos achterlaten?

Ik vind Hermelien dus best wel irritant omdat het een enorme betweter is (en ik ook), dus dat botst een beetje. Ik vind haar een enorme doordrammer en een streber en dat komt al snel in mijn allergie.

Wat vind jij het leukste boek dat dit jaar is uitgekomen?

Er zijn in 2018 echt intens veel toffe boeken uitgekomen. Maar het eerste boek waar ik aan moest denken is De Hemel in het ijs (Sky in the deep). Ik zou namelijk erg van historische verhalen en met name de Vikingen. Het was zo tof om hier in te kunnen duiken!

Wat is jouw doel/wens met/voor Letters & Lights?

Ik hoop natuurlijk dat Letters & Lights blijft groeien. Ik heb er het afgelopen jaar heel hard aan gewerkt, maar ik weet ook dat ik er meer uit kan halen in de toekomst. Betere leveranciers vinden, maar ook meer tijd en aandacht kunnen besteden aan mijn bedrijf zorgt voor meer productiviteit en (uiteindelijk) ook voor meer nieuwe producten. Mijn doel? Om hiermee toch een groot deel van mijn inkomsten te kunnen generen!

Ben je blij met je huidige 3 banen of zou je graag 1 baan hebben?

Op dit moment is het teveel. Ik zou het uiteindelijk graag terug willen bouwen naar 1 baan voor een baas, met een vast aantal uren, en daarnaast mijn eigen bedrijf. Tegen de tijd dat deze blogpost online komt, is er hopelijk al het een en ander veranderd. 🙂

Wat vind je het állerleukst om te maken?

Kaarsen en de labels voor op de kaarsen. En kaarten.. En boekenleggers. Ik vind vrijwel alles leuk! Anders deed ik het natuurlijk niet. Maar kaarsen blijven bijzonder omdat ik daarmee ben begonnen en omdat het meteen een product is wat men kan gebruiken.

wat is de gekste reactie die je op een festival/event/con hebt gekregen?

Ik vind het altijd heel gek om herkend te worden, maar ik kan me op dit moment even niet bedenken of ik echt wat geks heb meegemaakt. Online genoeg, maar face to face?

wat vind je het allerleukst aan het hebben van jouw webshop?

Ik vind het fantastisch om middels mijn webshop al mijn passies te kunnen combineren; boeken, illustreren en het maken van dingen. Hoe tof is het als je met al je passies je geld kan verdienen? Daarnaast ontmoet ik fantastische mensen en mag ik allemaal toffe dingen doen!

Altijd leuk! Het hebben van webshop, kost dat veel tijd en is het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen? Ben je tevreden met alles wat je nu doet of zit je (vooruit) te denken/broeden aan iets nieuws?

Dit kost veel tijd ja. Ik ben er gemiddeld (plus mijn blog) wel tussen de 20 en 30 uur per week mee zoet. Producten maken, blogposts schrijven, leveranciers zoeken, dingen uitdenken, bestellingen verwerken, mails… Zo veel te doen! Ik ben dan ook altijd bezig met het bedenken wat ik in de toekomst wil gaan maken. Soms wordt het een succes en soms wat minder. Hoort er allemaal bij.

Welk vak zou je het leukst lijken om te geven op Hogwarts?

Phoe. Ik denk dat veel vakker echt kei leuk kunnen zijn. Astronomie valt af want ik ben geen avondmens. Kruidenkunden lijkt me wel heel tof, of verweer tegen de zwarte kunsten. Iets praktisch in ieder geval!

Wat is volgens jou de functie van een badeendje?

Ter afleiding, zodat je een kind snel kunt wassen terwijl hij/zij afgeleid is door de prachtige kleuren. Ik spaarde vroeger badeendjes. No shame.

welke prinses zie jij jezelf?

Merida van Brave. Ik heb de looks al. 🙂

Wie zitten er in jouw Quidditch-dreamteam?

Ikzelf speel als jager, ook al heb ik hoogtevrees (mijn tover-Emmy) vast niet… En tja.. Kunnen jullie niet in mijn team? Dan nemen we het op tegen Griffoendor en gaan we winnen.

In welke court van acotar zou jij thuishoren?

Ik denk het herfsthof. Ik hou enorm van de herfst, namelijk. De kleuren, het weer… Kom maar door!

Wil je graag in de Mediatheek blijven werken, of heb je andere aspiraties (zoals Nederlands geven misschien?)

Ik heb absoluut geen aspiratie om Nederlands te gaan geven. Ik vind het heel tof om me bezig te houden met leesbevordering, maar dat is natuurlijk niet het complete vak. Ik mag overigens wel lesgeven, ik heb lesbevoegdheid voor tekenen, handvaardigheid, ckv, kunstgeschiedenis, kunst algemeen en beeldende vorming. Voor nu zou ik in de mediatheek willen blijven werken en deze laten doorontwikkelen naar een mediatheek voor de toekomst. Ik denk dat ik deze kennis en vaardigheden in huis heb. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog mijn eigen bedrijf.

En welke boekige evenementen heb je gepland voor 2019? ^^

Natuurlijk weer elke maand een leesclub. Verder uiteraard YALFest, hopelijk YALC en heel veel fantasy evenementen. Stil zitten? Wat is dat?

Als je een karakter kon kiezen en in een andere boekenwereld kon zetten, wie zou je waar zetten en wat zou er gebeuren?

Ik denk dat dit in vele gevallen niet goed zal aflopen. Stel, je zet Gandalf in de Harry Potter wereld, dan had Voldy echt geen kans gemaakt. Als ik dan toch moet kiezen, dan zou ik mijn hoofdpersonage Steph graag een weekje naar Zweinstein sturen, daar zou ze zo ontzettend blij van worden.

Van welk boek zou je het begin of einde willen herschrijven?

Geen. Boeken zijn zoals ze zijn. En wat ik misschien minder leuk vind, vinden anderen misschien verschrikkelijk. Natuurlijk is het rot als personages een boek niet overleven; maar die gevoelens en emoties die zoiets opwekt, maken een boek vaak juist zo goed of indrukwekkend. Daar moet je niks aan willen veranderen, omdat de magie van het boek daarmee verloren gaat.

als je een escape room zou doen met 5 karakters, wie zitten er in jouw team?

Kaz Brekker, want crimineel meesterbrein. Artemis Fowl, want ook crimineel meesterbrein. Thor, want insane sterk en die kan ons vast wel uitbreken als het nodig is. Loki, want die lult ons er wel uit en tot slot Luna, omdat ze toch wel moeilijk slim is en heel goed out of the box kan denken. Daarnaast heb ik een vrouwelijk evenwicht nodig bij al die mannen.

Welke nieuwjaarswensen heb je met betrekking tot je webshop?

Meer toffe producten kunnen aanbieden, nog beter kunnen inspelen op de markt en natuurlijk lekker veel verkopen!

Uit hoeveel delen bestaat supernerd?

Voor nu uit een, maar ik heb wel een idee voor een companion novel (met een andere hoofdpersoon, maar in dezelfde wereld).

Wat voor magisch (huis)dier zou je willen hebben? En wat zouden je katten daarvan vinden?

Een niffler! Machtig handig joh, altijd overal geld vinden. Ik vind ze ook echt mega cute. Mijn katten zouden het prima vinden. Een uil lijkt me ook vet handig.


Als je een cover mocht ontwerpen voor een hertelling van een sprookje, voor welk sprookje zou je dat dan willen doen?

Roodkapje!

Omdat je een hogwarts fan ben zou ik graag willen weten welke leraar zou jij willen vervangen door jezelf?

Eh… iedereen kan geschiedenis van de toverkunst interessanter maken dan de huidige docent. En een aantal DADA docenten zijn echt horror. Dus ik zou er daar een van vervangen.

welke 10 boeken wil jij komend jaar absoluut lezen?

  • The wicked king
    – King of Scars
    – Archenemies
    – Het nieuwe SJM volwassenenboek

    -ehm… mijn halve kast?

in je webshop heb je vele leuke dingen als kaarsen, boekenleggers, zeepjes, armbanden maar zou je ook andere dingen uiteindelijk willen ontwerpen? bijv. briefpapier, leuke pennen, pennenbakjes of booksleeves?

Jazeker. Heel graag zelfs. Ik hoop dat ik daar uiteindelijk de ruimte en de middelen voor zal krijgen.

wat zijn jouw favoriete manga’s en anime’s ? top 3 van beiden evt.

Full Metal Alchemist, The Seven Deadly Sins en Card Captor Sakura. Love it. Maar ik vind nog meer anime en manga heel tof. Denk aan Sailor Moon, Death Note, Sword Art Online. Chobits.. En nog veel meer.

Als je één gedood karakter uit Harry Potter weer tot leven zou mogen wekken, wie zou het zijn?

Phoe. Fred denk ik. Een tweeling uit elkaar rukken is zo erg.

Als je een kind zou moeten vernoemen naar een karakter uit Harry Potter, hoe zou het dan heten?

Lily

Als je een (fantasy) boek zou schrijven, waar zou het over gaan?

Been there, done that. Al is Supernerd meer sciencefiction-contemporary dan fantasy. Ik wil nog wel eens een urban fantasy schrijven. Supernerd gaat over superhelden en een soort demonachtige indringers. Steph is super fan van superhelden en zou er dolgraag een willen worden, maar als ze die kans krijgt blijkt dit toch minder leuk dan verwacht. Gevaarlijk zelfs.

Heb je stiekeme/rare hobby’s waarvan bijna niemand weet, en zo ja: zou je die willen delen?

Ik hou van ghosthunten.

Kun je 1 ding noemen wat mensen nog niet wisten van jou?

Ik heb een Schotse titel en ben dus eigenlijk Lady Emmy. True story.

Wat was jouw favoriete programma toen je klein was?

Ik keek vanalles graag. Heel veel cartoons als Urmel, Robinson Crusoe, Pokemon, Beyblade, Sailormoon, Dragonball Z, Card Captor Sakura en dat soort dingen, maar ook programma’s als Kees & Co.

Van welke film kan geen genoegen krijgen?

Van die slechte films als Mean Girls en Pitch Perfect. LOVE IT. Heerlijk om niet na te hoeven denken. En de Harry Potter films natuurlijk.

Ben je geworden wat je vroeger als kind altijd wilde worden?

Ik wilde als kind vanalles worden. Mijn beroepskeuzetest in de 3e zei boswachter (of docent, vormgever, kunstenaar) en het meeste ben ik dus wel geworden. Maar ik wilde daarvoor ook lijkschouwer of traumahelicopterpiloot worden. Maar goed dat ik dat niet gedaan heb…

Heb je broers of zussen?

Ik heb een zusje.

Welk boek zou je graag of had je graag willen illustreren?
Deze vraag heb ik wel eens eerder gehad; ik heb toen Harry Potter geantwoord geloof ik. Maar er zijn zo veel young adult boeken die supertof zouden zijn met illustraties. Voor nu kies ik mijn eigen verhaal, omdat ik hoop dat het uiteindelijk een boek mag worden.

Wat is de raarste vraag die je ooit hebt gehad
Op dit moment kan ik even geen rare vraag bedenken. Vragen als ‘Wanneer zijn jullie aan de beurt? (doelen op kinderen) zijn wel vragen die me vaak gesteld zijn en die ik vervelend vind.

Wat zou je ultieme illustratie zijn?
Ik ben blij met elke kans die ik krijg. Het lijkt me echter wel tof om weer eens iets te maken wat echt overal te koop is. Tja.. wordt het gek als ik weer Supernerd zeg?

Wat vind jij het leukste wat je gemaakt hebt?
Qua illustraties Piper Perish, omdat dit mijn eerste volledig geillustreerde boek was. Qua eigen dingen: mijn kaarsen. Ik hou er zo van!

Wanneer hoop je dat jij je boek af hebt?
Qua tekst is het verhaal klaar; het ligt nu bij een uitgeverij voor beoordeling. Ik wil ook nog illustraties gaan maken en het is natuurlijk nog maar de vraag of deze uitgeverij het uit wil geven… En dan.. Zullen we zien wanneer het echt af is!

Als je vrij mocht kiezen uit alle fantasy werelden waarover je gelezen hebt, welke vind je dat jij vandaan zou komen?
De Harry Potter wereld, sowieso. In mijn hoofd ben ik gewoon naar Hogwarts, geweest, hoor!

Hoe zie jij jezelf en je blog over 10 jaar?
Ik durf hier niet echt antwoord op te geven, omdat ik ondertussen heb geleerd dat bepaalde dingen die wij als normaal ervaren, helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Ik hoop dat ik over 10 jaar kan genieten van de dingen die ik op dat moment het liefst doe. Verder durf ik er geen uitspraak over te doen.

Wat is het beste boek dat je ooit gelezen hebt?
Het beste boek? Ik weet het niet. Ik heb zo veel goede boeken gelezen en ik denk dat elke leeftijdsfase ook zijn eigen boek kan hebben. Ik zal JK Rowling altijd dankbaar zijn, want dankzij de Harry Potter boeken ben ik gaan lezen.  

Je bent bezig met een boek. Wat kunnen we nog meer van jou verwachten als auteur?
Ik hoop heel veel, maar laten we er eerst maar eens voor zorgen dat dit boek ook daadwerkelijk op de markt komt. Ik denk dat ik een heel benaderbare schrijfstijl heb die enorm aansluit op het doen en laten van jongeren. Ik heb een voorliefde voor urban fantasy en dat is ook te merken; ik schrijf het liefst over onze wereld met een magische randje. Supernerd is een mix tussen contemporary en sciencefiction met fantasy invloeden. Andere projecten eigenlijk ook. Ik had nooit verwacht dat contemporary een rol zou gaan spelen.

Welk boek had je zelf geschreven willen hebben?
Als ik mijn favoriete boeken zelf had geschreven, waren ze nooit zo goed geworden. Eerlijk waar! Ik denk dat ik met Supernerd het boek heb geschreven wat ik zelf zou willen lezen.


Stel je kon een boekenkast ontwerpen, hoe zou die er dan uit komen te zien?
Groot. Vol. Hoog en met een trapje! Ik hou wel van klassieke boekenkasten en van die ouderwetse bibliotheken waar het naar stof ruikt en de boekenkasten zijn gemaakt van donker hout.

Dit waren alle antwoorden! Hopelijk vonden jullie dit leuk om te lezen en mocht je nog een vraag hebben… Laat hem dan achter in de reacties!

Tags:

Divider

3 responses to “De antwoorden op jullie vragen

  1. Haha, ik vind juist Hermione echt geweldig en ze is een van mijn favorieten. Lily qua naam deel ik met jou, ook al komt hij bij mij niet uit de HP serie (Robert maakt het grapje wel altijd als ik erover begin)! Ennuh, ik ben superbenieuwd naar Supernerg!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.