De 366ste dag – Petra Doom

Geplaatst op 17 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De 366ste dag – Petra DoomDe 366ste dag door Petra Doom
Uitgever: Ambilicious | Maart 2021
Aantal pagina's: 48
ISBN: 9789493210486
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

‘Dit is geen schrikkeljaar. Er is maar een schrikkeljaar eens in de …’
‘… vier jaar. Weet ik,’ onderbreekt hij haar.
De vogel zet zijn veren op, alsof hij het koud heeft, en strijkt ze dan met zijn snavel plat. ‘In schrikkeljaren krijg ik één dag. In andere jaren glip ik een beetje tussen de kieren door.’

Lissa loopt. Haar voeten brengen de straten in kaart, en haar verstand houdt haar emoties in toom. Het zegeviert over haar kinderlijke fantasieën, waarin elk verhaal een happy end had. De realiteit is anders. Dat weet ze sinds het overlijden van haar moeder maar al te goed.
Maar dan ontmoet ze op een van haar wandelingen een vreemde, sprekende vogel. De 366ste dag, noemt hij zichzelf. Hij nodigt haar uit op een merkwaardige reis. Lissa volgt hem door seizoenen en schilderijen, sneeuwwervelingen en schaduwrijke wouden … tot ze oog in oog komt te staan met wat voorgoed verloren leek.
En dan rent Lissa, zo hard ze kan. Maar waarheen?

'Amélie Poulain meets Le Petit Prince.'
Een magisch-realistisch, sprookjesachtig verhaal over verlies, loslaten… en vinden.

Petra Doom schreef dit verhaal voor een poëzie-en-muziek-avond, die ze samen met haar zus verzorgde op de openingsavond van een tentoonstelling. De kunstenaressen Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck werden toen gegrepen door De 366ste dag. Het project groeide uit tot een een dichtbundel, een cd en dit boek.

Onlangs werd ik door auteur Petra Doom benaderd of ik het boek De 366ste dag wilde lezen en bespreken. Ze vertelde me dat het een bijzonder boek was, voortgekomen uit muziek, tekeningen, gedichten, mandala’s. Een boek met een spiritueel tintje en dat sprak me behoorlijk aan! Ik hou van unieke boeken. Toen het binnenkwam was ook mijn man onder de indruk. Wanneer kunnen we dit voorlezen? Vroeg hij.

Lissa loopt. Waarheen dat is elke keer een verrassing. En dan komt ze opeens een pratende vogel met de naar de 366ste dag tegen. Samen gaan ze op reis langs wonderbaarlijke plekken, waar Lissa geconfronteerd zal worden met de gedachten en emoties die ze voelt bij het overlijden van haar moeder. Een tijdloos sprookjesachtig verhaal over loslaten, in contact komen met jezelf en het vinden van een nieuwe weg.

Het voorlezen is nog niet gebeurd, maar wat een bijzonder boek is De 366ste dag geworden. Het is meer dan een gewoon boek. Het zit vol lagen, als een ui, en als lezer haal je er precies uit wat je nodig lijkt te hebben. Het is heel anders dan ik ben gewend en ook anders dan jullie misschien gewend zullen zijn. Dit bedoel ik op een positieve manier, want het is een heel bijzonder boek.

Wat me als eerste opviel is de sfeer. Niet alleen de illustraties dragen daaraan bij, maar ook het taalgebruik, wat poëtisch aandoet. Ik heb het boek daardoor in stukjes moeten lezen, omdat ik mezelf de kans wilde gunnen het zo goed mogelijk in me op te nemen.

Het doet aan als een spiritueel boek, zonder dat het zweverig wordt. Het is gewoon… anders. Het zet je aan het denken, triggert net dat ene stukje van ons bewustzijn waar we niet altijd mee in contact lijken te zijn.

Het is gewoon heel lastig om precies onder woorden te brengen wat ik bij dit boek voelde. Ik vond het heel bijzonder en ik denk dat je dit alleen op waarde kan schatten als je het zelf ook leest. En bekijkt. En luistert.

Ik heb ook het bijbehorende gedichtenboekje gelezen en dat vond ik ook heel mooi.

Het De 366ste dag is een geslaagd project met een prachtige sfeer, mooie boodschappen en een unieke samenwerking tussen allerlei disciplines.

four-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.