Daughter of the Burning City – Amanda Foody

Geplaatst op 10 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Daughter of the Burning City – Amanda FoodyDaughter of the Burning City door Amanda Foody
Ook door deze auteur:
Uitgever: Harlequin Young Adult | Juli 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Mysterie
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9780373212439
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Sixteen-year-old Sorina has spent most of her life within the smoldering borders of the Gomorrah Festival. Yet even among the many unusual members of the traveling circus-city, Sorina stands apart as the only illusion-worker born in hundreds of years. This rare talent allows her to create illusions that others can see, feel and touch, with personalities all their own. Her creations are her family, and together they make up the cast of the Festival’s Freak Show.

But no matter how lifelike they may seem, her illusions are still just that—illusions, and not truly real. Or so she always believed…until one of them is murdered.

Desperate to protect her family, Sorina must track down the culprit and determine how they killed a person who doesn’t actually exist. Her search for answers leads her to the self-proclaimed gossip-worker Luca, and their investigation sends them through a haze of political turmoil and forbidden romance, and into the most sinister corners of the Festival. But as the killer continues murdering Sorina’s illusions one by one, she must unravel the horrifying truth before all of her loved ones disappear.

Het leuke aan boekenboxen vind ik dat je soms verrast wordt met boeken die je anders echt niet zo kopen. Sterker nog, misschien zou je ze sowieso nooit tegenkomen. Daughter of the Burning City was ook zo’n boek. Ik weet niet of ik het opgepakt zou hebben als het niet in de Fairyloot box had gezeten. Het boek klonk wel heel tof toen ik het eenmaal in mijn handen had.

Sorina woont al bijna haar hele leven in het Gomorrah Festival, een soort rondreizende circusstad. Er wonen allerlei bijzondere figuren, maar de meest bijzondere daarvan zijn door Sorina zelf gemaakt. Zij is namelijk de eerste illusiewerker sinds eeuwen en is in staat om heel realistische illusies te scheppen. Ze lijken zo echt dat je ze bijna als echte personen zou zien. Je kunt ze aanraken, ze hebben hun eigen persoonlijkheid en kunnen blijkbaar ook dood. Want het circus wordt opgeschrikt door de moord op een van Sorina’s illusies. Ze gaat meteen op onderzoek uit naar de moordenaar, en op haar pat komt ze de roddelaar Luca tegen. Al snel raken ze verstrikt in verboden liefdes, politiek en ander gevaar.. Maar de tijd tikt door.. Ook de andere illusies worden een voor een vermoord. Sorina moet de moordenaar stoppen, voor ze iedereen kwijt is die ze lief is.

Alleen het beschrijven van Daughter of the Burning City al kost behoorlijk veel tekst, en je denkt misschien; ja, leuk Emmy, je hebt het halve boek verklapt. Nou, niet dus. Je hebt deze beschrijving ook echt wel een beetje nodig om te snappen wat er in hemelsnaam aan de hand is. Zonder de achterflap had ik het boek denk ik veel minder goed kunnen volgen; de wereld is behoorlijk complex en wordt niet altijd even duidelijk uitgelegd.

Het boek begint spannend en sfeervol; je voelt en proeft de sfeer van het circus meteen. Je weet ook meteen dat de hoofdpersoon een belangrijke rol speelt. Toch weet ik niet of het perspectief (ik-perspectief) het juiste was voor dit boek. Een alwetende verteller had de context misschien wat duidelijker gemaakt. Ik had zo nu en dan moeite om het complete plaatje te zien, wat komt door de vele aspecten binnen het boek. Het is namelijk niet alleen een fantasyboek waarin moorden opgelost moeten worden; Sorina heeft ook een love interest nodig en al die andere personages moeten genoeg body hebben. En het wordt allemaal vanuit Sorina verteld. De enige hints van de moordenaar zijn de aantekeningen bij de tekeningen (geloof ik?). En dat maakt het lastig om echt te begrijpen hoe de plot in elkaar steekt.

Het idee van Daughter of the Burning City vind ik echt wel tof, evenals de personages en de magie, maar de uitwerking vond ik soms wel erg vol en ook een tikkeltje.. saai? Want hoewel er heel veel in dit boek zit, krijg je maar een kant van het verhaal mee en dat vond ik behoorlijk plat en soms dus saai. Ik wilde actie en avontuur, waar dit boek zich fantastisch voor zou lenen.

Om een paar plussen en minnen samen te vatten:

Pluspunten

  • Het concept
  • De personages, die waren echt wel uniek en vroegen gewoon om een backgroundstory,
  • Het is ontzettend sfeervol; circus, bijzondere krachten, een bijzondere wereld.
  • De magie. Dit was vet.
  • De romantiek werd op zich wel goed opgebouwd, zij het erg voorspelbaar.
  • De tekeningen. Luv me some artwork.

Minpunten

  • Niet alles in het boek is even logisch of wordt goed uitgewerkt. Zo zijn er mensen van ‘Up the mountain’ en ‘Down the mountain’, maar als lezer heb je geen idee wat het verschil nu is. Het wordt niet uitgelegd en lijkt niet nodig voor de plot (waarom zit het er dan in!?). Evenals dat Sorina kan kijken zonder ogen (hoe dit nu werkt wordt niet uitgelegd). ARGH. Geef me de juiste handvatten.
  • Dit boek wilde zo veel zijn; een mystery murder dinges, een liefdesverhaal, een fantasieverhaal.
  • Ik vond het soms te saai, wat mede komt door de POV.

Hou je van mysterieuze circussfeertjes? Dan is Daughter of the Burning City wellicht wel iets voor jou.

 

Oftewel, er waren veel dingen tof, maar ook een aantal dingen nog niet voldoende. Moeilijk, moeilijk. Daughter of the Burning City is qua concept namelijk SUPERVET, maar de uitwerking laat zo nu en dan steken vallen.

three-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Daughter of the Burning City – Amanda Foody

  1. Jammer dat de uitwerking niet helemaal opgewassen was tegen het sterke concept. Toch ben ik wel echt heel erg nieuwsgierig geworden naar het boek. Ik heb een dingetje met boeken die zich afspelen in een circus en gezien de circussfeer volgens jou wel erg tof werd overgebracht heb ik deze snel op mijn wishlist gezet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.