Aantal pagina's: 512
ISBN: 9789000337774
Uitgave: Paperback
Goodreads
Op reis door het land van de Habsburgers met de grappigste reisleider ooit! Eeuwenlang was Europa in handen van het eigenaardige Huis Habsburg, dat tot 1918 over grote delen van Centraal-Europa en Duitsland heerste en zich bemoeide met alles wat er in Europa gebeurde.
Danubia is de verzamelnaam van de landen en gebieden rondom de rivier de Donau, de thuisbasis van de Habsburgers. Simon Winder reist met groot enthousiasme door dit uitgestrekte gebied met zijn uiteenlopende landschappen, steden en dorpen. Op zijn zeer persoonlijke manier deelt hij zijn kennis, verbazing en observatievermogen en legt uit hoe de complexe geschiedenis van deze dynastie in elkaar zit. En hij vertelt over de mensen en volken over wie zij heersten. Mensen die zich vaak opmerkelijk ondankbaar betoonden ten opzichte van hun excentrieke vorst in Wenen.
Simon Winder werkt in de Engelse uitgeverswereld. Eerder schreef hij The man who saved Britain en het veelgeprezen Germania, de voorloper van Danubia.
Een tijdje terug was er een winactie op Zon en Maan waarbij je Danubia kon winnen. Ikzelf kreeg namelijk één boek om te recenseren en eentje om weg te geven. Het was een hele kluif, maar ik heb hem nu eindelijk gelezen.
Ik had erg veel zin om te beginnen in het boek. Het gaat immers over geschiedenis en ik vind de omslag echt heel erg gaaf. Wat ik kon verwachten wist ik niet helemaal precies. Ik kon alleen maar hopen dat het geen al te droge tekst zou zijn. Wel was de dikte van het boek ergens wel een hobbel om het boek open te slaan.
Gelukkig is Simon er in geslaagd een boek te schrijven dat niet alleen bestaat uit droge tekst. Het is geen opsomming van feiten, maar Simon heeft echt geprobeerd de lezers in zijn greep te houden. De humor vond ik gepast en het ijs breken, maar ik kan me voorstellen dat echt serieuze lezers (ik zie nu echt van die kunstgeschiedenis kenners voor me die kei serieus zijn, haha) het wat minder vinden. Ik vond het zelf dus precies goed: leesbaar en voldoende feiten om écht wat te leren.
Wel moet ik zeggen dat ik meer met de eerste helft van het boek had dan met het tweede. Dit heeft verschillende oorzaken. De eerste is dat ik simpelweg veel meer heb met geschiedenis van een aantal eeuwen terug, dan dat van vorige eeuw. Bij koningshuizen vind ik het toch echt dat het hof vroeger veel indrukwekkender was. Wel vind ik dat het boek een goed compleet plaatje biedt van de geschiedenis van deze mega belangrijke familie.
Wat ik alle lezers ook wil meegeven is dat je dit boek echt beter in delen kunt lezen. Ik heb het boek in een vrij korte tijd gelezen en ik merkte dat ik daardoor de aandacht op den duur verloor. Zeker bij stukken die ik minder interessant vond. Als je meer tijd hebt om dit boek te lezen, zou ik het zeker per hoofdstuk lezen of iets dergelijks.
Ondanks die moeilijke stukken vind ik Danubia toch een heel leuk en leerzaam boek. Ik zal het zeker nog vaak open slaan om raad te plegen.
Geef een reactie