Elke dag maandag – Jessica Brody

Geplaatst op 10 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Elke dag maandag – Jessica BrodyElke dag maandag door Jessica Brody
Uitgever: Blossom Books | April 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 437
ISBN: 9789020679281
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Om niks!

Ellie is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat het steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?

Elke dag maandag was niet perse een boek wat mij in eerste instantie enorm aantrok, tot Blossom Books een toffe pubquiz organiseerde (inclusief toffe playlist) en dat Lisette Jonkman het boek had vertaald. Toch duurde het nog heel wat maanden voor ik het boek meenam uit de bibliotheek. Maar toen ben ik wel vrijwel meteen begonnen met lezen.

Ellie heeft een belangrijke maandag voor de boeg; ze moet het goedmaken met haar vriendje, een speech houden, softbal try-outs doen én op de schoolfoto. Als alles mis lijkt te gaan, wenst ze nog maar één ding; dat ze het over mocht doen. En dan… is het weer maandag! Zal het Ellie lukken de dag naar haar eigen hand te zetten?

Ik vind het Groundhog day concept erg leuk, omdat je er hilarische situaties mee kunt maken (als je dag wordt overnieuw begint, word je roekeloos) en het speelt met het idee ‘wat is voorbestemd’ en ‘hoeveel invloed heb je zelf nou eigenlijk op je leven?’ Het is goed om te zien dat er in Elke dag maandag ook veel fout blijft gaan, juist omdat Ellie zich bewust is van deze vragen. Ze wordt roekeloos, probeert externe factoren naar haar hand te zetten; niks lijkt echt te werken. Die hulploosheid was tastbaar en zorgde ook voor de nodige hilarische momenten.

Elke dag maandag is een grappig, luchtig en soms hysterisch verhaal. Ik heb me erg vermaakt tijdens het lezen en af en toe moest ik gewoon erg hard lachen. Echter was het verhaal ook behoorlijk voorspelbaar en had ik het na vier maandagen eigenlijk wel een beetje gehad. Het werd me te herhalend en ik had behoefte aan een nieuw element. Ik merkte dat ik het zat was en heb het boek toen een dagje weggelegd.

Waar ik blij van werd was de ontwikkeling die Ellie doormaakt in die maandagen. Zij is zo’n leerlinge die alles goed wil doen en alles lijkt te hebben, maar diep van binnen eigenlijk helemaal niet doet wat ze wilt en dit ook helemaal niet weet. Naarmate de maandagen voorbij kruipen, leert Ellie kanten van zichzelf kennen die ze niet kende, niet wil kennen of juist kanten zijn die ze extra mag laten zien. Het is dus geen oppervlakkig boek vol humor, maar een boek met een boodschap. Wij hebben niet de luxe om alles overnieuw te doen en om onszelf te leren kennen, maar we kunnen wel stilstaan bij wat ons overkomen is. Ellie leert dit op de lastige manier.

Dit boek zit tevens vol referenties naar de popcultuur van vroeger. Liedjes uit de jaren 60 en 70 (check de playlist!) en films als The Breakfast Club (verplicht kijken!)… Het helpt wel om bekend te zijn met deze verwijzingen, want anders zal het je niks zeggen en mis je ergens ook een stukje plot.

Elke dag maandag zet je aan het denken en voelt toch als een heerlijk luchtig boek.

Al met al vond ik Elke dag maandag een fijn boek wat perfect past bij het zonnige weer. Het zet aan het denken, maar is ook weer geen boek wat je in een ruk moet weglezen, want dan kan het een beetje saai worden.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.