Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Geplaatst op 17 oktober 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia OwensDaar waar de rivierkreeften zingen door Delia Owens
Uitgever: The House of Books | Januari 2020
Genres: Roman
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789044358902
Uitgave: Luisterboek
Goodreads
three-half-stars

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op Kya.

In Schotland kocht ik heel wat verschillende boeken. Boeken die ik zelf heel graag wilde, maar ook een aantal hypes. Zo kocht ik ook Daar waar de rivierkreeften zingen (Where the crowdads sing), mede omdat Maud het er over had. Uiteindelijk besloot ik het boek te luisteren in plaats van te lezen.

Kya woont met haar familie in het moeras. Maar als haar moeder er vandoor gaat, en haar broers en zus uiteindelijk ook, blijft ze alleen achter met haar gewelddadige en dronken vader. Uiteindelijk laat ook hij haar alleen achter. Ze leeft daar, alleen in het moeras en komt alleen in het dorp om mosselen te ruilen voor levensmiddelen. Door twee jongens leert ze meer over de wereld, zichzelf en wat ze kan bereiken. Maar dan wordt een van hen dood gevonden en ligt de verdenking meteen op haar: het vreemde moerasmeisje.

Waar de rivierkreeften zingen is een roman met een vleugje mysterie. Ik zou het geen murdermystery noemen in ieder geval. Een bijzonder boek wel.

Het is gemakkelijk om je met Kya in te leven. Hoe dat arme schaapje daar zo alleen zit, zonder geld, kansen en liefde. Het was heel bijzonder om samen met haar de omgeving – met name het moeras – te ontdekken. Ik genoot er van om te lezen dat ze toch kansen kreeg. Toch zaten me een aantal dingen ook niet helemaal lekker. Ik bleef zitten met een aantal vragen en dat stoorde me.

De moordmysterie verhaallijn in het boek vond ik minder boeiend, al onderstreepte het natuurlijk wel hoe kansloos je bent als buitenstaander. Toch had het voor mij niet heel veel toegevoegde waarde, behalve dan dat het wat vaart in het boek bracht. Zonder afwisseling was het namelijk een erg saai boek geworden. Niks ten nadele verder, want ik vond de beschrijvingen erg mooi, maar er gebeurde gewoon niet zo heel erg veel.

Ik wil nu wel graag de film zien trouwens. Ik ben erg benieuwd hoe het boek is vertolkt naar het witte doek.

En tja.. het einde. Ergens vind ik het niet helemaal passend bij de rest van het verhaal? Het hangt aaneen met toevalligheden en dat vind ik echt jammer. Het tweede helft van het boek maakte het boek trouwens alleen maar verwarrender. Niet qua inhoud, maar wel van wat het nou wilde zijn.

Is Daar waar de rivierkreeften zingen een aanrader om te lezen? Jawel. Maar hou er rekening mee dat het echt een mix qua genres is en niet zo spannend als je verwacht. Verwacht veel natuurbeschrijvingen en onbeantwoorde vragen. Argh. Ik weet nog steeds niet wat ik nou helemaal van dit boek vond!

Benieuwd naar de filmtrailer? Kijk hem hier:

three-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

  1. Ik vond dit boek echt geweldig, vooral omdat het zo prachtig geschreven is. Maar ik kan me goed voorstellen dat je zelf twijfelt over wat je er nu van vindt, zeker als je een spannende thriller had verwacht!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.