COLUMN | Syfy? Sci-fi?

Geplaatst op 17 juli 2014 door Emmy in Column / 30 Comments

“Ik zoek tips.. Ik lees het liefst Syfy!”

Jammerend en met een kloppende ader bij mijn slaap scroll ik verder. Ergens begint er een hoofdpijn op de komen. Ik laat het rusten en klik facebook weg. Totdat ik het nog een aantal keer tegenkomen. Twijfelend plaats ik op verschillende plekken een opmerking: Ligt het aan mij of gebruiken heel veel mensen syfy voor de term Sci-fi? Ik plaats het in een facebookgroep waar ik het vaak tegenkom, op mijn eigen timeline en op twitter. Slikkend en een beetje nerveus voor de reacties sluit ik mijn laptop af en wacht ik op reacties. Lok ik nu niet gezeik uit? Wil ik dit soort reacties wel op mijn verjaardag (toen plaatste ik het)? Ach ja, het is geplaatst.

syfy

Meteen krijg ik allerlei reacties. In de groep boekenfans, waar ik vrijwel niemand ken, word ik meteen onder vuur genomen. Mensen moeten zelf kunnen bepalen hoe ze een genre noemen, wordt er bijna unaniem geroepen, ook door mensen die zichzelf ‘experts’ van het genre noemen omdat ze ‘nu eenmaal in dat wereldje zitten’. Mijn uitleg dat de term ‘syfy’ van de Amerikaanse tvzender komt, wordt niet gehoord.. Want de kreet ‘Syfy’ is hip! Een verbetering van het woord! Geweldig! Slechts een enkeling fluistert ‘ik wist ook niet waar het voor stond.’ Ik als science fiction fanaat wil het liefste in een hoekje gaan huilen. I don’t want to live on this planet anymore! (snappie hem?)

Dus gooi ik het over een andere boeg en heb het over misverstanden in de taal. Ik moet maar niet zeuren, waar maak ik me druk om? Dat zijn de volgende verwijten. Want als ik over taalverloedering begint, vinden ze sgool veel erger. Waarom begrijpt niemand dat Syfy geen genre is maar de naam van een tvkanaal? Kennen ze het genre sci-fi alleen daarvan en denken ze dat het dus maar zo geschreven moet worden? Een enkeling staat me bij en een ander benoemd de term SF, wat ook een toegankelijke afkorting voor het genre is. Maar waarom mensen het nou echt gebruiken zonder op te biechten waar ze had vandaan komen? Nee. Een echt duidelijk antwoord kreeg ik niet… Maar gelukkig waren de reacties op mijn eigen facebookpagina en twitter een stuk positiever. Mensen die het ook afschuwelijk vinden. Mensen die wel ‘echt’ in het wereldje zitten en dat niet als stomme rotsmoes gebruiken. Echt mensen.. Syfy is geen genre. Syfy is een naam van een tvkanaal. Uit Amerika. Commercieel. Sci-fi, Science Fiction, SF.. Dat is het genre. Gebruik het dan ook zo.

Misschien lijk ik wel een ontzettende zeurpiet in dit stukje (en op facebook), maar ik vind het echt tenenkrommend als mensen ‘syfy’ gebruiken. Echt.. Know your facts! We zijn toch geen stelletje sukkels die doen alsof ze alles weten? Maar in werkelijkheid nog nooit (buiten de series op syfy om) science fiction hebben gezien? Star Wars is science fiction, Stargate is science fiction, Firefly is science fiction. Zo. Ik ben klaar met zeuren. En nu ga ik mezelf verschuilen voor alle tomaten.

boooo

Kennen jullie ook zo’n term dat door iedereen verkeerd gebruikt lijkt te worden?

Tags: ,

Divider

30 responses to “COLUMN | Syfy? Sci-fi?

 1. Thyrze

  Omg, I know how you feel. Ik ben het helemaal mee eens. Nou heb ik stiekem sowieso een hekel aan de fb groep Boekenfans, haha. Iedereen daar doet alsof ze heel veel weten en stellen tegelijkertijd 100.000x dezelfde stomme domme vragen die ze zelf ook op Google ofzo kunnen opzoeken. Frustraties.
  Ik had die discussie over syfy/sci-fi gelezen en ik snap echt niet waarom er mensen zijn die syfy goedkeuren. Je gaat een Nederlands woord dat verkeerd gespeld wordt toch ook niet goedkeuren? Er bestaan niet voor niets spellingregels. Het is gewoon sci-fi, afkorting van science fiction en niks anders. Punt.

 2. Marjolein

  Ik vraag me altijd af wat nou de afkorting van bibliotheek is. Ik gebruik zelf altijd ‘bieb’, ik weet niet waarom. Ik ben het zo gewoon gewend! Maar er zijn ook zat mensen die dan ‘bib’ schrijven… Het staat stom vind ik, maar het zijn wel de eerste 3 letters van het woord? Iemand die het weet? πŸ˜‰

  • Geen idee eigenlijk.. Ik gebruik ook altijd bieb. Maar ik heb veel mensen uit Belgie gezien die ‘bib’ gebruiken.
   Spreektechnisch vind ik bieb logischer, omdat je het ook zo uitspreekt.

   • Als ik er taaltechnisch bij na ga denken, zou bieb goed zijn. Bij bibliotheek is het bib, omdat je het bi-bli-o-theek schrijft, en dus geen medeklinker erachter. Doe je dat wel, zoals bij bieb, dan hoort er voor mijn gevoel een e tussen.

    Volgens de Van Dale zijn ze trouwens allebei goed, maar ‘bieb’ = ‘afkorting van bibliotheek’, en ‘bib’ = ‘Belgische afkorting van bibliotheek’ πŸ˜‰

 3. Mag ik zeggen dat ik van dit artikel hou?! <3

  Sommige mensen snappen niet dat sci-fi een afkorting is, dat is prima… Maar dat dan het tv kanaal wordt overgenomen snap ik niet.

  • Ja dat mag. Haha.

   Ik vind het prima als mensen het niet weten, maar als ze dan verbeterd worden en daardoor allemaal rotsmoesjes gaan bedenken vind ik zooooo erg. :’)

 4. Ik heb Syfy eigenlijk nog nooit voorbij zien komen en daar ben ik wel blij om, want wat lelijk zeg. Als ik dan wel even door mag zeuren, in het Nederlands is het sciencefiction en niet science fiction ^^

 5. Kim

  Ik weet eerlijk gezegd ook niet beter dan dat het Sci-Fi is. Van Syfy heb ik nog nooit gehoord, zelfs de tv zender kende ik niet. Ik krijg al de kriebels als mensen d/t niet juist schrijven, dus Sci-Fi is hoe dan ook de juiste naam!

 6. Ik had het wel eens gezien, maar zo weinig dat ik dacht dat het een enkele ‘vertyping’ was, van iemand die het wel had gehoord, maar (bijna) nooit op papier had gezien of zo. Syfy gebruiken komt op mij over alsof het iemand is die nooit leest, en die dus ook niet weet hoe het geschreven moet worden πŸ˜‰

  • Dat ja.. Daarom vond ik het zo triest dat mensen (die syfy gebruiken) beweerden helemaal in dat wereldje te zitten. Echt.. what the hell.

 7. Martine

  Laat ik voorop stellen dat ik sowieso vind dat je gelijk hebt. Maar ik heb de discussie opgezocht op Boekenfans en ik interpreteer de reacties die je erop krijgt iets anders dan jij het opgevat hebt. Er zijn er best een aantal die je gelijk geven.

 8. Mooi stuk! Ik heb gelukkig nog niemand syfy zien gebruiken voor boeken. Best raar! Syfy is een vermakelijke tv-zender, waar volgens mij ook andere dingen dan sci-fi worden uitgezonden.
  Op mijn website gebruik ik gewoon ‘science fiction’ trouwens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.