Circe – Nell De Smedt

Geplaatst op 13 juli 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Circe – Nell De SmedtCirce door Nell de Smedt
Uitgever: Clavis | Juni 2018
Genres: Young Adult, Mysterie
Aantal pagina's: 290
ISBN: 9789044832044
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-stars

Een beklemmende young adult die nog lang in je hoofd blijft rondspoken.

Het leven is een rollercoaster die enkel omlaaggaat. Althans, voor Fiona Caligue. Na een bijna-doodervaring maakt ze kennis met Circe, een mysterieus meisje met het talent om op ongepaste momenten te verdwijnen. Zijn ze vrienden? Hartsvriendinnen? Minnaars? Na een reeks vreemde voorvallen begint Fiona zich af te vragen of Circe wel het beste met haar voorheeft. Beangstigend dat haar meest intense relatie ook juist de relatie is waar ze het meest onzeker over blijft …

Onlangs ontving ik van uitgeverij Clavis een aantal boeken ter recensie. Veel van deze boeken zeiden me nog helemaal niks; een echte verrassing dus. En aangezien Clavis vaak bijzondere boeken durft uit te geven die van het standaard YA pad afdwalen, is het altijd maar de gok of een boek daadwerkelijk zal bevallen. Ik heb daardoor vele juweeltjes kunnen ontdekken. Ik besloot om met Circe te beginnen. Joost was immers enthousiast en de achterflap sprak me ook wel aan; lekker mysterieus.

Als Fiona een bijna-doodervaring heeft, maakt ze kennis met Circe. Circe is een groot vraagteken en verschijnt en verdwijnt op de vreemdste momenten. De twee raken bevriend, maar na een tijdje begint Fiona zich af te vragen of Circe wel het beste met haar voor heeft..

Ondanks dat schrijfster Nell de Smedt ontzettend jong is (16) en dat het benoemeringswaardig is dat zij op zo’n jonge leeftijd al zo’n roman heeft neer weten te zetten, was het helaas niet helemaal mijn ding. Ik had op een aantal punten grote problemen met het boek, wat veelal voort kwam uit het gebrek aan gedegen onderzoek. En dat kan ik haar op deze leeftijd natuurlijk niet kwalijk nemen, maar een redacteur had daar in moeten grijpen.

Laat ik beginnen met hoofdpersonage Fiona. Wat er precies met haar aan de hand is, zal ik niet verklappen. Fiona is een tiener, maar helaas is daar op het gebied van dialoog weinig aan te merken. Het voelde zo nu en dan zo geforceerd; alsof de schrijfster niet wist hoe ze Fiona’s emoties om kon zetten in dialoog. Ook de andere personages vond ik maar onlogisch handelen en niet heel overtuigend uit de verf komen. Op den duur besloot ik alleen maar door te willen lezen omdat ik weten wtf er nu echt aan de hand was.

Circe is zeker een mysterieus boek, maar voor mij waren bepaalde elementen die het mysterie moesten versterken onvoldoende. Bijvoorbeeld de inrichting waar Fiona heen moet. Hoe ze daar komt is super onrealistisch, evenals de manier waarop de jeugd er behandeld wordt. Spiegels in de kamers, gewoon vrij rondlopen… En de manier waarop de therapeuten hen behandelde.. Er klopte weinig van en van geduld was eigenlijk geen sprake. Hier had ik zo graag gedegen onderzoek bij willen zien! Het is ook hét struikelblok bij YA schrijvers die zich wagen aan een hedendaagse setting. Je kunt niet zomaar wat verzinnen en doen alsof het zo en zo gaat. Niet bij dit soort onderwerpen.

Ik moest ook behoorlijk wennen aan de schrijfstijl. Die lag me niet helemaal, waardoor ik een afstand bleef voelen tot het verhaal. Circe heeft zeker potentie en wist zo nu en dan echt onderhuids te komen, maar dat creepy gevoel bleef steeds maar kort hangen, waardoor het boek eerder raar en onlogisch voelde dan beklemmend en mysterieus. Gelukkig kwamen de meeste antwoorden die ik zocht dan wel, dat is dan weer een enorme plus.

Hiermee wil ik dus niet zeggen dat Nell de Smedt een slecht boek heeft geschreven. Het was alleen niet mijn type boek, en dat komt vooral omdat ik echt een pietluttige zeikerd ben op het gebied van uitwerking. Daarbij vind ik het echt heel knap dat Nell op haar leeftijd al zo’n boek heeft neergezet; mysterie is immers geen makkelijk thema en ze is er goed in geslaagd om vraagtekens op te wekken bij haar lezers.

Circe is mysterieus, maar voor mij ook een grote frustratie.

Al met al was Circe niet echt helemaal mijn ding. Ik frustreerde me aan te veel dingen om echt van het verhaal te kunnen genieten. Toch denk ik wel dat veel lezers dit boek wel kunnen waarderen. De mysterieuze sfeer en de vele vraagtekens motiveren namelijk ontzettend om dit boek uit te willen lezen.

two-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Circe – Nell De Smedt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.