Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa Meyer

Geplaatst op 27 juni 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa MeyerCinder door Marissa Meyer
Ook door deze auteur: Cinder
Serie: The Lunar Chronicles #1
Andere boeken in deze serie: Cinder
Uitgever: Blossom Books | Januari 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Hertelling
Aantal pagina's: 375
ISBN: 9789020678956
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.

Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Cinder is gebaseerd op het sprookje van Assepoester en het eerste deel van The Lunar Chronicles.

Ik was blij, heel blij toen Blossom Books aankondigde dat zij de Lunar Chronicles opnieuw zouden gaan uitgeven. Nou ja, opnieuw en verder, want de Nederlandse vertaling stopte na de eerste twee delen. Nu is Cinder terug in een fabuleuze hardcover editie en ik besloot dat ik de serie zo tof vind, dat ik ze ook in het Nederlands wilde hebben. Nu ook Winter op het punt van verschijnen staat en er een readalong is georganiseerd, leek het me een goed moment om Cinder voor de derde keer te gaan lezen, zodat ik de serie lekker achter elkaar kan weglezen. Ik heb er nu al zin in.

Cinder (16) is de beste monteur van de stad, maar heeft het thuis niet zo tof. Ze is namelijk een cyborg, deels mens, deels machine en haar stiefmoeder vind haar daardoor niks waard. Als de prins haar vraagt om zijn android te maken, begint haar toch al niet zo fijne leventjes nog meer op z’n kop te staan. Cinder’s zusje wordt ziek en zij krijgt de schuld… Maar Cinder blijkt zelf niet ziek te zijn geworden.
Ik las dit boek dus al twee maal eerder (eenmaal in het Nederlands (de oude vertaling) en eenmaal in het Engels (voor de leesclub). Nu las ik het dus opnieuw en omdat ik iedereen graag kennis zou willen laten maken met deze fantastische serie, besloot ik toch maar opnieuw een recensie te schrijven. Want dit boek heeft alles wat mijn young adult hartje begeert.
Cinder is een hertelling van Assepoester. Elk boek heeft een andere heldin en een ander sprookje in de hoofdrol, maar samen is het toch een geheel. Het is de strijd tussen Cinder, de aarde en Levanna, de kwaadaardige koningin van Luna (de maan). In dit boek maken we dus kennis met de jonge Cinder, die zichzelf niet mooi vindt, als vuil wordt behandeld, maar toch haar mannetje staat. Ze is monteur en dus ontzettend handig. Ik vind het altijd erg fijn wanneer een hoofdpersoon haar eigen boontjes weet te doppen. Daarnaast maakt zij een grote groei door in het boek.
Ook is er romantiek aanwezig, maar niet dat je denkt; oh mijn hemel, wat klef. (En dat vind ik fijn). Toch is er ook wel weer genoeg ruimte om weg te zwijmelen (en dat wordt met elk boek van de serie meer, YES!)
En over ruimte gesproken; Cinder valt onder de catagorie sciencefiction. Het boek speelt zich af in de toekomst en dat is natuurlijk ontzettend gaaf. Het is geen ver-van-je-bed-show, want het is prima te begrijpen dat er ID chips in je arm zitten en er overal schermen met internet zijn. Wederom; het is nooit teveel.
Misschien dat deze serie je in eerste instantie niet aan zal spreken. Maar echt, geef de serie een kans. Ik beloof je; de serie wordt met elk boek beter en beter en ik kan zelf niet wachten om verder te kunnen gaan met de andere delen. Ze zijn prachtig en de inhoud gaat nooit vervelen. Ik heb het boek nu inmiddels drie keer gelezen en ik heb dit nog steeds met heel veel plezier gedaan. Elke zin trok mijn aandacht en de plot is zo meeslepend; ik was bang dat ik het boek nu veel sneller zou lezen (scannen), maar nee.. Het was bijna weer alsof ik het voor het eerst las.

Cinder haalt de inner fangirl in mij naar boven.

 

Het idee dat ik de rest van de serie nog in het vooruitzicht heb vind ik echt heerlijk. Ik vind dat het zo goed in elkaar zit; de ideale mix tussen sprookjes, sciencefiction, een vleugje fantasy, wat romantiek, actie en kickass hoofdpersonages. Een must voor iedere young adult fanaat.

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Cinder (The Lunar Chronicles #1) – Marissa Meyer

  1. Ik had al eerder veel gehoord over deze serie, maar was vooral bang dat het weer een Twilight-achtig verhaal zou zijn. Dus laten liggen. Eerder dit jaar kreeg ik het eerste deel en dayam! Wat een goed boek! Ik ben blij dat ik het boek toch gelezen heb!

  2. Chantal

    De hele lunar Chronicle series behoort tot mijn favoriete boeken ever. Toen ze niet meer vertaald werden heb ik ze maar in het Engels gelezen. Zo blij dat iedereen nu van de serie kan genieten

  3. Fleur

    Ik wil deze serie al lang lezen maar ben er toch nog steeds niet in begonnen. Ik moet er eens dringend werk van maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.