Bruin

Geplaatst op 19 oktober 2011 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Als ik nu buiten op straat kijk, zie ik vele tinten bruin. Het is immers herfst en de herfst kent veel aardse kleuren.
Bruin wordt ondergewaardeerd. Niemand zou zeggen: mijn lievelingskleur is bruin. Maar waarom? We dragen het nog wel zo veel! Wie heeft er nu geen bruine schoenen, broek, tas of jas? Of dat ene leuke shirtje in deze tint. We dragen het mooi wel! Het verdiend dus meer aandacht, want wij houden van deze kleur, dat blijkt.
Het is een heel natuurlijke kleur, omdat we het dagelijks eigenlijk terug zien als we om ons heen kijken. Takken, stammen, bladeren, allemaal kunnen ze een bruine kleur hebben. Het geeft een soort warmte, terwijl het geen felle kleur is. Bruin is comfortabel en huiselijk. Niet hip, maar wel vertrouwd en onopvallend.
Bruin is onopvallend, nederig, comfort en Freud was er door gefascineerd (conflict tussen vieze poep en krampachtige ordentelijkheid). In kleding geeft het ook het onopvallende en nederige effect en fleurt vaak pas op als je het combineert met een vrolijke pastelkleur. In het interieur komt er altijd wel een bepaalde bruine kleur terug, variërend van blank hout tot het donkere hardhout.
Ja, net zoals ik zelf al zei, het voelt comfortabel en onopvallend. Ik vind het interessant dat Freud erdoor gefascineerd is… en dat snap ik wel. Hij hield zich vooral bezig met de menselijke geest en veel mensen associëren bruin inderdaad met poep (strontkleur). Mensen halen hun neus voor deze kleur op, zo lijkt het. Maar toch bouwen we onze huizen met bruine bakstenen, heel geordend. Bruin is het toonbeeld van ‘normaal’.
Ook verschillende andere bronnen spreken bruin uit als een kleur die vooral met burgerlijk te maken heeft. Heel gewone mensen dus. Net zoals de natuur. Maar de natuur gaat nooit gepaard met alleen bruin, dus als mens zal je, als je veel bruin in je hebt, ook wel samen met een andere kleur verweven zijn.  Ook wel logisch, want als je bruine verf nodig hebt, gooi je alle kleuren eigenlijk een beetje bij elkaar. Dus is het normaal dat mensen bruin zouden moeten zijn qua energie, want je hebt zo veel kleuren om je heen, zoveel dingetjes in het pakket dat jij jou maakt. Tja.. Bruin zie ik niet zo vaak bij mensen.. Het is een aparte kleur. Maar ik heb wel respect voor haar gekregen. Ik hou eigenlijk wel van bruin. Geef mij maar de bruin die laat zien dat ik van de natuur hou.

Tags: , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.