Brown Girl Dreaming – Jacqueline Woodson

Geplaatst op 8 augustus 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Brown Girl Dreaming – Jacqueline WoodsonBrown girl dreaming door Jacqueline Woodson
Uitgever: Volt | Juni 2021
Genres: Autobiografie, Jeugd, Poezie
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789021425962
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Jacqueline Woodson is een van de weinige auteurs die ongeveer alle (kinder)literatuurprijzen gewonnen heeft. Recent won ze de Hans Christian Andersen Award, ook wel bekend als de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’. In haar bekendste werk, Brown Girl Dreaming, deelt Woodson in vrije vers haar ervaring over hoe het is om als African American op te groeien in het Amerika van de jaren zestig en zeventig. Een toegankelijke en emotioneel geladen stem van een kinderziel op zoek naar een plek in de wereld.

Ik had nog nooit over dit boek gehoord toen ik het ontving. Jacqueline Woodson blijkt echter geen onbekende naam te zijn in kinderboekenland: ze heeft een tal van prijzen gewonnen voor haar prachtige boeken. Brown Girl Dreaming is een autobiografisch verhaal in vrij vers over haar jeugd.

Brown girl dreaming vertelt het verhaal van Jacqueline Woodson, een meisje geboren in een gezin van Afro-Amerikaanse afkomst in de jaren 60. Ze vertelt over haar leven en haar zoektocht naar haar plek in de wereld.

Voor mij kwam het als een verrassing dat het boek geschreven is in vrij vers. Nu heb ik al een paar boeken gelezen die ook in vrij vers schreven zijn en eigenlijk vind ik dat heel mooi: het zorgt voor een bepaald ritme. En dat leende zich erg goed voor dit autobiografische verhaal. Het maakte dit indrukwekkende en emotionele verhaal alleen maar indrukwekkender.

Want indrukwekkend vond ik het zeker. Jacqueline Woodson wist me enorm te raken met haar mooie en vaak ook rake woorden. Naast dat het een prachtige zoektocht is van haarzelf naar het schrijverschap, speelt apartheid ook een grote rol. En dat is confronterend: het lijkt vaak zo ver weg, terwijl het eigenlijk nog steeds heel dichtbij is. En daarom vind ik dit ook een enorm belangrijk boek: het is namelijk niet alleen mooi geschreven, het is ook ontzettend leerzaam.

Dit boek is geschikt voor alle leeftijden. Jonge lezers zullen het verhaal gemakkelijk begrijpen, maar ook voor oudere lezers is het leuk. Het is interessant om dit boek in de historische context te plaatsen en te zien wat de jaren 60 en 70 voor invloed hebben gehad op de auteur.

Zelf vond ik het ook erg fijn om te zien dat er een stamboom is opgenomen in het boek en dat er foto’s van de familieleden zijn toegevoegd. Het is makkelijk om te vergeten dat sommige verhalen de levens van echte personen zijn (geweest). Het feit dat dit zo’n promente rol speelde, maakte Brown girl dreaming voor mij nog indrukwekkender.

Dit is zeker een boek dat ik met mijn leerlingen zou willen bespreken. Enerzijds vanwege de vrije vers en anderzijds vanwege de culturele achtergrond.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Brown Girl Dreaming – Jacqueline Woodson

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.