Brieven van Skye – Jessica Brockmole

Geplaatst op 17 februari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Brieven van Skye – Jessica BrockmoleBrieven van Skye | juli 2013
Aantal pagina's: 270
ISBN: 9789000322534
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De Schotse dichteres Elspeth Dunn heeft het afgelegen eiland Skye, waar ze is geboren en getogen, nog nooit verlaten. Een brief van een fan, de Amerikaanse student Davey, is het begin van een correspondentie die algauw haar leven beheerst. Als Davey naar Europa afreist om als ambulancechauffeur voor het Franse leger te werken, kan Elspeth niet anders dan het einde van de Eerste Wereldoorlog afwachten op haar afgelegen eiland, bang dat ze Davey zal kwijtraken voor ze hem ooit in zijn ogen heeft kunnen kijken.

Een generatie en een oorlog later zet Elspeths dochter Margaret zich in voor de evacuatie van kinderen vanuit Londen naar de veiligheid van het platteland. Als haar moeder plotseling verdwijnt, vindt Margaret een stapel brieven van een Amerikaanse soldaat. Uit de geheimen die haar moeder en Davey aan hun briefpapier hebben toevertrouwd probeert Margaret op te maken waar Elspeth zou kunnen zijn - voor de Duitse bommen hen voorgoed van elkaar scheiden.

Koop dit boek op bol!

Brieven van Skye zou normaal gesproken geen boek zijn die ik zelf zou aanschaffen, maar eerder zou lenen van de bieb, althans, dat was mijn mening voordat ik ging lezen. Want nu ben ik zo ontzetten blij dat ik dit boek in mijn kast kan zetten.

Dit boek is als het ware een ode aan de liefde die kan ontstaan in alle tijden.  In dit boek tijdens de roerige tijd van de oorlogsverschrikking van de 20ste eeuw. Geen liefde op het eerste gezicht, maar als een sprookje waarbij liefde ontstaat op papier. Hoewel het zich dan afspeelt in die tijd, is de liefde die op zo’n manier kan ontstaan ook ontzettend actueel door het internet. En dat maakt het juist zo mooi.

Ik vind het concept van het boek echt prachtig. Het bestaat volledig uit brieven, maar weet toch een heel verhaal te vertellen, zonder dat je als lezer het idee hebt iets te missen. Subtiel worden er details gegeven in de brieven die ervoor zorgen dat je toch een beeld krijgt van de hoofdpersonages. En het mooie is dat je de liefde tussen hen ziet groeien en groeien. Van een spontane fan-brief tot een hartstochtelijke tragedie.

De afwisseling tussen het verleden en het heden (waarin het heden zich afspeelt in WO2 en het verleden in WO1) is erg sterk en houdt een zekere mate van mysterie in acht. Door de wisseling begin je jezelf vragen te stellen en krijg je ook nog eens een veel dynamischer tijdsbesef.

Al met al is dit een prachtig boek met een hele mooie harde kaft en zo’n super leuk leeslintje. Hij las voor mij minder snel dan ik gewend ben, maar het verhaal was zo bijzonder dat het me niet uitmaakte. Ik heb van alle pagina’s genoten en vond het jammer dat het uit was.
Ook al speelt het verhaal zich af tijdens de oorlog, de focus ligt daar totaal niet op. Juist de houding van de mens in die tijd is belangrijk en natuurlijk wat Elspeth en David meemaken in hun leven. Soms hele gewone dingen, en dat is juist zo mooi.

Brieven van Skye zal vele harten veroveren en je compleet het verhaal in zuigen. Ik was blij verrast!

 

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Brieven van Skye – Jessica Brockmole

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.