Boy Nobody (The Unknown Assassin #1) – Allen Zadoff

Geplaatst op 17 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Boy Nobody (The Unknown Assassin #1) – Allen ZadoffBoy Nobody Serie: The Unknown Assassin #1
Andere boeken in deze serie: De opdracht
| augustus 2013
Aantal pagina's: 303
ISBN: 9789044819489
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Sinds het verdachte overlijden van zijn ouders zit Boy Nobody bij Het Programma, een schimmige overheidsorganisatie die kinderen opleidt en hersenspoelt om hen in te zetten voor spionageactiviteiten en het liquideren van staatsgevaarlijke personen. Boy Nobody duikt op in een nieuwe stad, op een nieuwe school, onder een nieuwe naam. Hij blijft nooit lang en telkens sterft er een familielid van een van zijn nieuwe vrienden, een zogenaamd natuurlijke dood … Boy Nobody is ijskoud en gevoelloos als het op het afmaken van zijn opdracht aankomt, maar ergens diep in hem zit nog de jongen die hij ooit was, toen zijn ouders nog leefden. Zijn nieuwe missie brengt hem naar New York. De duur en het verloop van deze opdracht zijn ongewoon, net als het contact met de New Yorkse burgemeester en zijn fascinerende dochter Sam.
Dit is het eerste deel van een spannende, flitsende en verrassende trilogie voor Young Adults, die de grenzen van goed en kwaad aftast.

‘Dit is echt een jongensboek’ werd mij verteld over Boy Nobody. Daarnaast vond de een hem steengoed en de ander maar middelmatig. En nu kon ik dankzij uitgeverij Clavis zelf eens proeven van dit boek en kennismaken met de trilogie.

Ja, dit boek is uitstekend geschikt voor jongens, maar ook leuk voor (stoere) meiden. Er is immers niks mis met een verhaal dat eens niet alleen maar draait om het vinden van de prins op het witte paard. Boy Nobody zit bij het Programma, waar hij door zijn Vader en Moeder op missies wordt gestuurd. En die missie is; bepaalde mensen vermoorden. Wie Boy Nobody is, weet je eigenlijk niet. Je leert hem echter wel een beetje kennen door zijn omgang met Sam.

Het fijne is dat de jongen in kwestie ook nieuw is in een omgeving en daardoor is het niet zo erg dat je hem niet goed kent. Ik hou er wel van als er mysterie rondom een personage is. Toch gebeurt het wel eens dat een gebrek aan informatie storend is, bij Boy Nobody is dit echter niet het geval.

Het is een ontzettend meeslepend en spannend verhaal waar je door verrast zal worden. Ik wist al wat er zou gebeuren, maar toch kwam het nog als donderslag bij heldere hemel. Verrassingen, love it. Ook hoe Sam en Ben in het verhaal zitten vond ik erg leuk om te lezen.

Wat me toch een beetje stoorde is dat je niet echt een idee krijgt hoe oud de personages zijn. Het wordt wel genoemd – meerdere malen zelfs – maar toch merk je aan de schrijfstijl nou niet of het een 17-jarige jongeman moet zijn, of een 14 jarige super tiener. Dat vond ik vervelend. Ik snap dat het voor tieners makkelijker is om zich er zo mee te identificeren, maar ik vind het prettiger om een goed beeld van een personage te hebben (ook al zijn ze mysterieus).

Boy Nobody is een spannend verhaal wat zeker prikkelt tot het lezen van het vervolg. Ook eens een boek wat echt vele jongens zal aanspreken. Misschien moet ik mijn leerlingen dit boek maar eens aansmeren!

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “Boy Nobody (The Unknown Assassin #1) – Allen Zadoff

  1. ink

    Jammer dat het nog altijd zo cliche blijft: meisjes houden van romantiek e.d. Ik vond het een heerlijke young adult. Een tje die er bovenuit sprong. Maar ik houd dan weer niet van die kleffe verhalen. Vandaar waarschijnlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.